Κοσμος

Περού: Υπό πίεση του ΟΗΕ επέτρεψαν να κάνει άμβλωση 11χρονο θύμα βιασμού

Το προσωπικό νοσοκομείου είχε αρνηθεί να κάνει την επέμβαση για τον τερματισμό της κύησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περού: Υπό πίεση του ΟΗΕ, οι αρχές επιτρέπουν να κάνει άμβλωση εντεκάχρονη, θύμα βιασμού - Οι συνθήκες στη χώρα για τα νεαρά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Διαμαρτυρίες στο Περού για το δικαίωμα στην άμβλωση © EPA/Paolo Aguilar

Περού: Υπό πίεση του ΟΗΕ, οι αρχές επιτρέπουν να κάνει άμβλωση εντεκάχρονη, θύμα βιασμού - Οι συνθήκες στη χώρα για τα νεαρά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ενδεκάχρονη, η οποία είχε υποστεί βιασμό, επιτράπηκε να υποβληθεί σε επέμβαση άμβλωσης στο Περού το σαββατοκύριακο, αν και αρχικά δεν της είχε επιτραπεί.

Πρόκειται για μια υπόθεση την οποία οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν εμβληματική της έλλειψης υποστήριξης για ανήλικες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Το κορίτσι, που δημόσια έχει κατονομαστεί απλά ως «Μίλα», βιαζόταν για χρόνια από τον πατριό της, σύμφωνα με αστυνομική έκθεση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Μίλα, πλέον σχεδόν 18 εβδομάδων έγκυος, διώχτηκε από νοσοκομείο στην περιφέρεια Λορέτο, στον Αμαζόνιο.

Το προσωπικό αρνήθηκε να κάνει την επέμβαση για τον τερματισμό της κύησης.

Η υπόθεση της «Μίλα» που προκάλεσε σάλο στο Περού

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο και, αφού ο ΟΗΕ παρότρυνε το περουβιανό κράτος να επέμβει, η Μίλα διακομίστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Λίμα και οι γιατροί προχώρησαν με εξουσιοδότηση στην άμβλωση.

Η ανάρρωσή της πάει καλά, σύμφωνα με τη Σουσάνα Τσάβες, διευθύντρια της φεμινιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης PROMSEX. Θα παραμείνει στα χέρια της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας αφού λάβει εξιτήριο.

Περού: Υπό πίεση του ΟΗΕ, οι αρχές επιτρέπουν να κάνει άμβλωση εντεκάχρονη, θύμα βιασμού - Οι συνθήκες στη χώρα για τα νεαρά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Στο Περού, η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μέλλουσας μητέρας © EPA/Paolo Aguilar

Ωστόσο όσα έζησε η Μίλα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το κράτος δεν προστατεύει τα νεαρά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τόνισε η κυρία Τσάβες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Συμπλήρωσε πως πολλοί περισσότεροι βιασμοί παιδιών δεν αναφέρονται.

«Εκτιμάμε ότι για κάθε κορίτσι σε ενδιαφέρουσα που πάει σε νοσοκομείο, υπάρχουν άλλα τουλάχιστον 10 (...) θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», εξήγησε η Σουσάνα Τσάβες.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, οι γεννήσεις που έκαναν κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 και 14 ετών στο Περού αυξήθηκαν κατά 14% το 2022, φθάνοντας τις 1.625.

Το πρώτο εξάμηνο φέτος διαπράχθηκαν 14.500 σεξουαλικές επιθέσεις, το 70% εκ των οποίων είχαν θύματα παιδιά κάτω των 17.

Στο Περού, η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, η κυρία Τσάβες τονίζει πως η πρόσβαση στην άμβλωση εμποδίζεται από την αντίδραση «υπερσυντηρητικών».

Οι αρχές αναζητούν τον πατριό της μικρής, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο αλλά αφέθηκε κατόπιν ελεύθερος με το σκεπτικό πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις.

Η απόφαση δικαστή να τον αφήσει ελεύθερο επικρίθηκε έντονα.

Η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε απαίτησε την «άμεση σύλληψή του».

Είναι άγνωστο πού βρίσκεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ