Κοσμος

Όταν παιδιά γεννάνε παιδιά

Η απαγόρευση των αμβλώσεων σε 14 αμερικανικές πολιτείες και οι συνέπειές τους

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όταν παιδιά γεννάνε παιδιά
© Gerard Bottino/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Η απαγόρευση των αμβλώσεων σε 14 πολιτείες της Αμερικής και η ιστορία της 13χρονης στο Μισισιπή που έμεινε έγκυος μετά από βιασμό

Ένα 13χρονο κορίτσι στην πολιτεία του Μισισιπή γέννησε μετά από βιασμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Time που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα, η 13χρονη δεν μπόρεσε να κάνει έκτρωση. Η μητέρα της, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Regina, έψαχνε τρόπο να γίνει η άμβλωση, αλλά η πλησιέστερη κλινική αμβλώσεων βρίσκεται στο Σικάγο — σε απόσταση μεγαλύτερη από εννέα ώρες από το σπίτι τους στο Clarksdale του Μισισιπή. Εξάλλου, το κόστος της επέμβασης ήταν πολύ υψηλό μαζί με τα έξοδα του ταξιδιού και την άδεια χωρίς αποδοχές από τη δουλειά της μητέρας. Το ρεπορτάζ του Time είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά φρικτών προσωπικών ιστοριών από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τα δικαιώματα πρόσβασης σε άμβλωση σε εθνικό επίπεδο τα οποία είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη υπόθεση Roe v Wade. Από τη δικαστική απόφαση, με τίτλο Dobbs v Jackson Women 's Health Organization, έχουν τεθεί σε ισχύ 14 πολιτειακοί νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Η τελευταία κλινική γυναικείας υγείας στην πολιτεία του Μισισιπή έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόφαση Dobbs.

Μόλις μια εβδομάδα μετά την εν λόγω απόφαση, μια τοπική εφημερίδα στο Οχάιο ανέφερε ότι 10χρονο κοριτσάκι χρειάστηκε να ταξιδέψει στην Ιντιάνα για έκτρωση λόγω των περιορισμών στην πολιτεία της, ενώ ένας άνδρας κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Άλλες μαρτυρίες περιγράφουν πώς οι γυναίκες παρ’ ολίγο να πεθάνουν επειδή οι γιατροί πρέπει να περιμένουν μέχρι να κινδυνεύσει η ζωή τους για να προχωρήσουν στην άμβλωση και ότι πολλές γυναίκες πρέπει τώρα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας υγειονομική περίθαλψη. Υπολογίζεται ότι 25 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15 έως 33 ετών ζουν σε πολιτείες με περιορισμούς στις αμβλώσεις.

H πολιτεία του Μισισιπή —μια από τις φτωχότερες στις ΗΠΑ— όπως όλες οι πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, κάνει εξαιρέσεις όταν η εγκυμοσύνη οφείλεται σε βιασμό ή είναι απειλητική για τη ζωή. Αλλά, για να γίνει η εξαίρεση ο βιασμός πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως, πράγμα που δεν συνέβη σ' αυτή την πρόσφατη υπόθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ