Κοσμος

Η εγκληματική επίθεση εναντίον της Αΐσα Γουέιν, κόρης του Τζον Γουέιν

Η καταδίκη του γιατρού Τομ Γκιώνη μετά από δυο δίκες

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εγκληματική επίθεση εναντίον της Αΐσα Γουέιν, κόρης του Τζον Γουέιν
© Elaine Isaacson/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images

Ο γάμος της Αΐσα Γουέιν με τον δρ.Τομ Γκιώνη, το διαζύγιο και η διαμάχη για την επιμέλεια της κόρης τους Αναστασίας

Στις 3 Οκτωβρίου 1988, η Αΐσα Γουέιν, πρωτότοκη κόρη του ηθοποιού Τζον Γουέιν, και ο φίλος της Ρότζερ Λούμπι, επιστρέφοντας το πρωί από το γυμναστήριο στο σπίτι του Λούμπι, στο Νιούπορτ Μπιτς, δέχθηκαν βάναυση επίθεση από δύο άγνωστους άνδρες που είχαν περάσει στο γκαράζ από τη σιδερένια πύλη του κήπου. Ο άντρας που οπλοφορούσε, ρώτησε «Είσαι ο Ρότζερ Λούμπι;», πριν χτυπήσει με το όπλο στο κεφάλι τον τρομοκρατημένο Λούμπι και τον ρίξει κάτω. Ο δεύτερος κακοποιός διέταξε την Αΐσα που βγήκε από τη θέση του οδηγού να πέσει κάτω και χτύπησε επανειλημμένα το πρόσωπό της στο τσιμέντο. Ο πρώτος, στη συνέχεια, έβγαλε τον σουγιά του κι έκοψε τους «τένοντες του Αχιλλέα» στις φτέρνες του Λούμπι, λέγοντάς του «τα έβαλες με τους λάθος ανθρώπους». Όταν οι δυο άγνωστοι έφυγαν και το ζευγάρι μεταφερόταν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, η Αϊσα ρώτησε τον φίλο της: «Λες να το έκαναν οι δανειστές;» Ο Ρότζερ Λούμπι είχε περιουσία εκατομμυρίων ασχολούμενος με κτηματομεσιτικά, αλλά πρόσφατα είχε βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και είχε καταφύγει σε δανειστές. Η χρεωκοπία της εταιρίας τού είχε αφήσει τεράστια χρέη απλήρωτα.

Η είδηση μεταδόθηκε το ίδιο βράδυ από όλα τα κανάλια και η αστυνομική έρευνα ήταν άμεση και επισταμένη, επειδή και τα δύο θύματα ήταν εξέχοντα μέλη της κοινωνίας του Νιούπορτ, στο Όραντζ Κάουντι. Η Αΐσα ήταν η κόρη του Τζον Γουέιν, του θρυλικού ηθοποιού που ενσάρκωνε τον καουμπόη στις ταινίες του Χόλιγουντ και ήταν πάντα ιδιαίτερα δημοφιλής στο Νιούπορτ Μπιτς, όπου είχε εγκατασταθεί όταν παντρεύτηκε την τρίτη γυναίκα του, Πιλάρ, με την οποία απέκτησε την Αΐσα και άλλα δυο παιδιά. Η κομητεία του Όραντζ τον τίμησε ονομάζοντας, μεταξύ άλλων, το αεροδρόμιό της «αεροδρόμιο Τζον Γουέιν».

Η Αΐσα εκείνη την εποχή βρισκόταν στα δικαστήρια για την επιμέλεια της κόρης της, Αναστασίας. Στην τελευταία ακρόαση ο δικαστής την είχε κρίνει «ακατάλληλη μητέρα» και είχε αναθέσει τη φροντίδα της Αναστασίας στον πατέρα, χειρουργό και ιδιοκτήτη κλινικών, Τομ Γκιώνη.

Ο δρ Τομ Γκιώνης, σε αντίθεση με την Αΐσα, δεν είχε ανατραφεί σε περιβάλλον με προνόμια και φήμη. Ήταν γιος Ελλήνων μεταναστών, που έφυγαν τη δεκαετία του ‘50 από την Ελλάδα και εργάστηκαν σκληρά ώστε να παρέχουν στα παιδιά τους μια καλή ζωή, ξεκινώντας από την καλή μόρφωση. Ο δρ Γκιώνης έχει αναγνωριστεί στις ΗΠΑ ως το νεότερο άτομο που έλαβε το πτυχίο της ιατρικής, έχοντας συμπληρώσει 3,5 χρόνια φοίτησης μέσα σε ένα χρόνο. Άρχισε τις σπουδές στην ιατρική σχολή στα 17 και πήρε το πτυχίο MD σε ηλικία 21 ετών (έκανε πρακτική στην καρδιοχειρουργική στο πλευρό του δρα Γιακούμπ, στη συνέχεια πήρε πτυχίο νομικής, δυο διδακτορικά και τέσσερα ακόμη μεταπτυχιακά). Όταν του σύστησαν την Αΐσα, εκείνη είχε ήδη δυο γάμους και δυο παιδιά στα 30 της. Πολλοί έλεγαν ότι ήταν η τυπική «επαγγελματίας σύζυγος» της Νότιας Καλιφόρνιας, που παντρευόταν και μετά από ένα χρόνο χώριζε, παίρνοντας τη μισή περιουσία. Αλλά στη Νότια Καλιφόρνια της ελαφρότητας, με την εμφάνιση και τη φήμη της ήταν περιζήτητη νύφη. Λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους το ‘86 παντρεύτηκαν και ζούσαν στην Πομόνα, μισή ώρα από το Νιούπορτ.

Μετά τη γέννηση της Αναστασίας, ο γάμος άρχισε να έχει όλο και περισσότερα προβλήματα. Η Γουέιν εγκατέλειψε τον Γκιώνη τον Ιούνιο του 1987, παίρνοντας μαζί την κόρη τους. Ακολούθησε μια σφοδρή διαμάχη για την επιμέλειά της. Λίγους μήνες μετά, ανακάλυψε ότι ήταν υπό παρακολούθηση από τον Νταν Γκαλ, έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ που είχε προσλάβει ο Τομ. Χάρη στα στοιχεία που κατέγραφε ο ντετέκτιβ και έδειχναν ότι η Αΐσα περνούσε με την Αναστασία λιγότερο από μισή ώρα τη μέρα -και τις υπόλοιπες ώρες τη φρόντιζαν οι λατίνες υπηρέτριες- ο Γκιώνης κατάφερε να κερδίσει την επιμέλεια της κόρης του. Φυσικά, ο δικαστικός αγώνας για την επιμέλεια της Αναστασίας συνεχιζόταν. Σ’ αυτόν εστίασαν οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την επίθεση εναντίον της Αΐσα Γουέιν και του Ρότζερ Λούμπι.

Η αστυνομία κατάφερε γρήγορα να ανακαλύψει την ταυτότητα των δυο κακοποιών που είχαν κάνει την επίθεση και να οδηγηθεί στον ντετέκτιβ Νταγκ Γκαλ που τους είχε πληρώσει. Ήταν ο ντετέκτιβ που παρακολουθούσε την Αΐσα Γουέιν κατ’ εντολή τη δρα Γκιώνη. Με τις τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στον Νταγκ Γκαλ και τους κακοποιούς, ανάμεσα στον Γκιώνη και τον Γκαλ, στοιχειοθέτησαν την κατηγορία συνωμοσίας για εγκληματική ενέργεια και οδήγησαν τον δρα Γκιώνη σε δίκη. Κάθε νομική προσπάθεια του Γκιώνη να αλλάξει τον τόπο διεξαγωγής της δίκης από το Νιούπορτ απέτυχε. Στο Νιούπορτ, η Αϊσα ήταν η κόρη του θρυλικού Τζον Γουέιν, του «Δούκα». Ο Γκιώνης ήταν ο γιος ενός υδραυλικού που έκανε κακό στο αγαπημένο κορίτσι του «Δούκα».

Η δίκη έγινε το 1990 (ήταν μια από τις πρώτες δίκες που επιτράπηκαν κάμερες στο δικαστήριο και έχει καταγραφεί από το CourtTV). Στη δίκη, η εισαγγελία ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας παρουσίασε και τα θύματα. Η Γουέιν κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος απείλησε δύο φορές ότι θα τη σκοτώσει αν εμπόδιζε τη σχέση του με την Αναστασία. Προειδοποίησε επίσης τη Γουέιν ότι αν τον άφηνε, θα έφευγε στην Ελλάδα με την Αναστασία και η Γουέιν δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά την κόρη της. Η εισαγγελία συνδύασε αυτή την απειλή με τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Γκιώνης στην Ελλάδα. Μόνο που αυτά τα τηλεφωνήματα ήταν προς… τη μητέρα μου. Ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης του Γκιώνη ήμουν κι εγώ, που πήγα στη δίκη με τους λογαριασμούς του ΟΤΕ για να το αποδείξω!

Ο δρ Τομ Γκιώνης με τη μικρή Αναστασία
Ο δρ Τομ Γκιώνης με τη μικρή Αναστασία © Nadia Borowski/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images

Στη διάρκεια των σπουδών μου στο Σαν Ντιέγκο είχα γνωρίσει τη μικρή αδερφή του Τομ, με την οποία φοιτούσαμε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Είχε κι εκείνη μια εντυπωσιακή ακαδημαϊκή πορεία από μικρή ηλικία. Την είχαμε φιλοξενήσει καλοκαίρια στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα της. Ο Τομ ζούσε τότε σε άλλη πολιτεία και γνώριζα μόνο τα ιατρικά του επιτεύγματα. Όσο για τον πατέρα της οικογένειας που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ μετά από τραυματικές εμπειρίες που είχε στον εμφύλιο, είχε κάνει όρκο να μην πατήσει το πόδι του ξανά στην Ελλάδα και τον τήρησε έως το 2013 που πέθανε - και δεν είχε εμφυσήσει στον Τομ καμιά επιθυμία να έρθει και να ζήσει στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του ‘88 που η υπόθεση επιμέλειας της Αναστασίας ήταν στην πιο έντονη φάση της, ο δρ Γκιώνης φιλοξενούσε τη μητέρα μου κι εμένα στο σπίτι του στην Πομόνα, όπου έμεναν πια και η μητέρα και η αδερφή του που λάτρευαν και φρόντιζαν την Αναστασία. Για τις μετακινήσεις της Αναστασίας προς την Αΐσα τις μέρες που όριζε το δικαστήριο, ο Τομ είχε αγοράσει μια εντυπωσιακή λιμουζίνα που είχε γραμμένο το όνομά της -με το σχετικό κιτς του ελληνοαμερικάνικου γούστου. Συχνά μαζί, μαζί με τον διορισμένο ντετέκτιβ που έπρεπε να είναι παρών, συνοδεύαμε την Αναστασία η μητέρα του Τομ, η μητέρα μου κι εγώ. Η μητέρα μου επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου του ‘88. Τα απογεύματα που μαζευόμασταν όλοι στο σπίτι του Γκιώνη, συχνά την αναφέραμε και ο Τομ με προέτρεπε κάθε φορά να την καλέσω για να της μιλήσει. Αυτά τα τηλεφωνήματα άρχισαν τον Οκτώβριο. Στις 3 Οκτωβρίου έγινε η επίθεση εναντίον της Αΐσα. Η εισαγγελία πίστευε ότι ο Τομ έψαχνε διαφυγή προς Ελλάδα!

Στη δίκη αυτή ο Τομ Γκιώνης εκπροσωπήθηκε από νομικό γραφείο του Νιούπορτ Μπιτς. Οι δικηγόροι του γραφείου γνώριζαν καλά τα ήθη και τα γούστα στη Νότια Καλιφόρνια και είχαν καλή επαφή με τους ενόρκους. Οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση, κηρύχτηκε κακοδικία και ο Τομ Γκιώνης αφέθηκε ελεύθερος.

Αλλά η εισαγγελία αποφάσισε να ασκήσει εκ νέου δίωξη εναντίον του. Μόνο που αυτή τη φορά βοηθός εισαγγελέα ήταν ο Τζεφ Ρόμπινσον, αναδυόμενο αστέρι μετά την επιτυχία του στην υπόθεση της Σίναμον Μπράουν και με πολλές πολιτικές διασυνδέσεις στο Νιούπορτ Μπιτς. Ο Τομ Γκιώνης άλλαξε κι εκείνος εκπροσώπηση, διαλέγοντας δικηγόρο από τη Νέα Υόρκη, τον Μπρους Κάτλερ. Ο Μπρους Κάτλερ είναι γνωστός από τις δίκες του διαβόητου μαφιόζου Τζον Γκότι, στις οποίες είχε πετύχει τρεις φορές την αθώωσή του. Φυσικά, για το περιβάλλον του Νιουπορτ Μπιτς η εκπροσώπηση από έναν δικηγόρο, γνωστό για την ένταση και τους θεατρινισμούς του μέσα στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, δεν ήταν η καλύτερη επιλογή. Οι ένορκοι έβγαλαν καταδικαστική απόφαση και ο Τομ Γκιώνης φυλακίστηκε για 2,5 χρόνια.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Τομ Γκιώνης μετακόμισε στο Σικάγο όπου έστησε τις δέκα κλινικές του, στη συνέχεια μετακόμισε πάλι στην Καλιφόρνια και ίδρυσε ιδιωτική πανεπιστημιακή Σχολή Νομικής μαζί με την αδερφή του και τώρα ζει και εργάζεται στη Φλόριντα. Η Αΐσα Γουέιν σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Παρείχε υποστήριξη και διαφήμιση στον Ντόναλντ Τραμπ, ως κόρη του διάσημου ρεπουμπλικάνου Τζον Γουέιν, και είναι ξανά παντρεμένη. Ο Ρόμπερτ Λούμπι έχει πεθάνει. Η Αναστασία Γουέιν Γκιώνη είναι παντρεμένη με τέσσερα παιδιά και ζει μακριά από την Καλιφόρνια. Έχει αλλάξει και το μικρό όνομα και τα επίθετά της.

Αΐσα Γουέιν και Ντόναλντ Τραμπ
Αΐσα Γουέιν και Ντόναλντ Τραμπ © EPA/TANNEN MAURY

Η υπόθεση της επίθεσης εναντίον της Αΐσα Γουέιν και του Ρότζερ Λούμπι έχει καταγραφεί από το Court TV και υπάρχει στο YouTube («The Duke’s Daughter - Someone they knew»).

'The Duke's Daughter' Someone They Knew with Tamron Hall

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ