- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τρομακτικό ρεκόρ στη Βραζιλία, με οκτώ βιασμούς την ώρα
Το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι παιδιά
Σοκ προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία για τους βιασμούς στη Βραζιλία την περασμένη χρονιά
Αρνητικό ρεκόρ σημείωσε για το 2022 η Βραζιλία, όπου καταγράφονταν άνω από οκτώ βιασμοί την ώρα κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη, από Μη Κυβερνητική Οργάνωση, από τους βιασμούς αυτούς το 61,4% είχε θύματα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Το Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια (Fórum Brasileiro de Segurança Pública, FBSP) καταμέτρησε 74.930 βιασμούς την περασμένη χρονιά, αριθμό αυξημένο κατά 8,2% σε σύγκριση με το 2021. Σε πάνω από τον έναν βιασμό στους δέκα (10,4%), τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 4 ετών.
Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από επίσημα έγγραφα, κυρίως αστυνομικές εκθέσεις.
Μεγάλο ποσοστό των θυμάτων ήταν παιδιά
Πάνω από τα δύο τρίτα των βιασμών (το 68,3%) διαπράχθηκαν μέσα στο σπίτι των θυμάτων. Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων μεταξύ 0 και 13 ετών βιάστηκε είτε από πρόσωπα που γνώριζε (το 86,1%) ή από μέλη της οικογένειας (64,4%).
Στις περιπτώσεις που τα θύματα ήταν 14 ετών και άνω, σχεδόν το ένα τέταρτο (το 24,3%) των βιασμών διαπράχθηκε από τον σύντροφο ή πρόσωπο με το οποίο βρίσκονταν σε σχέση.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, «τα σχολεία είχαν κλείσει για καιρό και τα θύματα ήταν κλεισμένα στα σπίτια τους μαζί με τους θύτες. Όταν άνοιξαν ξανά τα σχολεία, ο αριθμός των καταγγελιών αυξήθηκε», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζουλιάνα Μαρτίνς, συντονίστρια του Φόρουμ.
«Μεγάλος αριθμός των βιασμών δεν καταγγέλλεται, κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι δείχνουν τα δεδομένα» της ετήσιας έκθεσης του FBSP, πρόσθεσε.
Η ειδικός υπογράμμισε τον «θεμελιώδη ρόλο των σχολείων για να καταγγέλλονται οι βιασμοί ανηλίκων».
Αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες
Στην έκθεση της ΜΚΟ αναφέρεται ακόμη ότι καταγράφτηκαν 1.437 γυναικοκτονίες, αριθμός αυξημένος κατά 6,1% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, και 245.713 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας (+2,9%).
Ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών, πάντως, μειώθηκε ελαφρά (–2,4%), με το σύνολό τους να φθάνει τις 47.508.
Αυτός ο τελευταίος αριθμός βρίσκεται σε πτώση μετά το ιστορικό υψηλό των 64.078 ανθρωποκτονιών που καταγράφτηκε το 2017.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.