- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μενέντεζ: Η αμερικανική κυβέρνηση «πλησιάζει» το Κογκρέσο για την Τουρκία και τα F-16
Τι δήλωσε για την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ
Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η αμερικανική κυβέρνηση έχει έρθει «ένα βήμα πιο κοντά» στο Κογκρέσο για την Τουρκία και τα F-16
Την εκτίμηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στη θέση του Κογκρέσου σχετικά με το θέμα των μαχητικών F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία εξέφρασε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είπε ότι πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πλέον πιο κοντά στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει μια δικλίδα ασφαλείας που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά για τη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας.
Μενέντεζ: Αυτοτελής διαδικασία η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε ότι η ένταξη της Σουηδίας θα έπρεπε κανονικά να είναι μια αυτοτελή διαδικασία που θα στηρίζεται αποκλειστικά στα ενταξιακά κριτήρια.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διαδικασία με δεδομένο ότι οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με ομοφωνία και αυτό αφήνει περιθώριο σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία για να διαπραγματευτούν επιμέρους θέματα. Στο σημείο, όμως, αυτό, δεσμεύτηκε ότι οι δημοκρατικοί και αξιόπιστοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε ισχυρή θέση την επόμενη μέρα ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη αυτών των διαπραγματεύσεων.
«Θα δούμε, λοιπόν, τι θα προτείνει, εάν προτείνει κάτι, η κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Φυσικά, το βέτο μου στα F-16 για την Τουρκία δεν είναι κάτι που είναι γραμμένο στο νόμο. Είναι κάτι που είναι άγραφος κανόνας. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να το παρακάμψει, θα αντιταχθώ σε αυτό και θα υπάρξουν συνέπειες με τα πράγματα που μπορώ να κάνω. Μπορούν να το κάνουν παρακάμπτοντας το βέτο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσω ότι οι πραγματικοί μας εταίροι, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε καλή θέση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Τουρκία», σημείωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Τέλος, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου για το συγκεκριμένο θέμα. «Έχω συζητήσει με τον υπουργό Μπλίνκεν τη σημασία της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που είναι αξιόπιστος και αυτό πρέπει να λάβουν υπόψιν στις μελέτες τους και είχα μια πολύ σύντομη συζήτηση σε πρώιμο επίπεδο με τον Τζέικ Σάλιβαν», ανάφερε χαρακτηριστικά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.