Κοσμος

Σαν σήμερα 10 Ιουλίου βυθίζεται το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior

Η εμπλοκή της γαλλικής κυβέρνησης, οι «εξαφανισμένοι» πράκτορες και το χρονικό του σαμποτάζ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το βομβαρδισμένο Rainbow Warrior της Greenpeace
Το βομβαρδισμένο Rainbow Warrior της Greenpeace © Keith Scott / Truth / Greenpeace

Σαν σήμερα 10 Ιουλίου, το 1985 βυθίζεται το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior - Η εμπλοκή της γαλλικής κυβέρνησης, οι «εξαφανισμένοι» πράκτορες και το χρονικό του σαμποτάζ

Σαν σήμερα, 10 Ιουλίου του 1985, το Rainbow Warrior, ένα πλοίο της Greenpeace που συμμετείχε σε διαμαρτυρίες κατά των πυρηνικών δοκιμών στον Ειρηνικό, βυθίστηκε στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Η αστυνομία και ακόμη και ορισμένα μέλη του πληρώματος υποψιάστηκαν αρχικά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το σκάφος, αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα. «Δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια υπόθεση», λέει ο ντετέκτιβ Κρις Μάρτιν, ο οποίος ήταν 25 ετών όταν έλαβε την κλήση να εργαστεί στην έρευνα.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται σχεδόν 40 χρόνια πριν, αυτή η μπερδεμένη ιστορία για πυρηνικά όπλα, γεωπολιτικές συγκαλύψεις και προσπάθειες ανάληψης δράσης ενάντια στην επικείμενη περιβαλλοντική κατάρρευση είναι όσο πιο επίκαιρη γίνεται.

Ας πάμε λίγο πίσω, όμως. Το Rainbow Warrior της Greenpeace είναι αγκυροβολημένο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας - έτοιμο να σταματήσει τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές.

Το Rainbow Warrior μισοβυθισμένο στο λιμάνι του Όκλαντ
© Greenpeace / John Miller

Είναι σχεδόν μεσάνυχτα. Ο καπετάνιος Πιτ Γουίλκοξ και πολλά άλλα μέλη του πληρώματος κοιμούνται. Μερικοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του φωτογράφου Fernando Pereira, εξακολουθούν να συζητούν γύρω από το τραπέζι της τραπεζαρίας, μοιράζοντας μεταξύ τους τα δύο τελευταία μπουκάλια μπύρας.

Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν. Ακούγεται ο απότομος θόρυβος από το σπάσιμο του γυαλιού. Στη συνέχεια, μια ξαφνική βοή νερού. Η πρώτη σκέψη του πληρώματος: «Χτυπηθήκαμε, πιθανόν από ρυμουλκό». Μετά, ακολουθεί μια δεύτερη έκρηξη.

Όσοι είναι ήδη στο κατάστρωμα ανεβαίνουν τη σκάλα ή πηδούν στην αποβάθρα για να σωθούν. Μέσα σε λίγα λεπτά, βλέπουν τα ατσάλινα κατάρτια του πλοίου να γέρνουν προς το μέρος τους.

Το Rainbow Warrior δεν είχε χτυπηθεί από ρυμουλκό, φυσικά. Σε μια προσπάθεια να «εξουδετερώσουν» το πλοίο ενόψει της προγραμματισμένης διαμαρτυρίας του, Γάλλοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών με εξοπλισμό κατάδυσης είχαν τοποθετήσει σε αυτό δύο πακέτα με εκρηκτικά τυλιγμένα σε πλαστικό, ένα δίπλα στην προπέλα και ένα στον εξωτερικό τοίχο του μηχανοστασίου.

Αρχικά, η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, αλλά σύντομα έγινε φανερό ότι συμμετείχε. Τελικά, ο πρωθυπουργός Laurent Fabius εμφανίστηκε στην τηλεόραση και δήλωσε στο σοκαρισμένο κοινό: «Πράκτορες της DGSE (μυστικές υπηρεσίες) βύθισαν αυτό το σκάφος. Ενήργησαν κατόπιν εντολής».

Μόνο δύο πράκτορες πέρασαν από δίκη. Ο Dominique Prieur και ο Alain Mafart, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί ως Ελβετοί τουρίστες, δήλωσαν ένοχοι στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της ηθελημένης φθοράς, που επισύρουν ποινές 10 και 7 ετών. Ο διακανονισμός που επετεύχθη με διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ τους εξασφάλισε μεταφορά σε μια γαλλική στρατιωτική βάση στη Γαλλική Πολυνησία.

Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η κατάσκοπος που διείσδυσε στο γραφείο της Greenpeace στη Νέα Ζηλανδία πριν από τη βομβιστική επίθεση, η Christine Cabon, διέφυγε τη σύλληψη στο Ισραήλ. Από τότε δεν την έχει δει κανείς. Το πού βρίσκεται ο μαχητικός βατραχάνθρωπος με το ψευδώνυμο Jean-Michel Berthelot - ένας από τους δύο δύτες που πιστεύεται ότι τοποθέτησαν τις βόμβες - είναι άγνωστο.

Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους σε όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα στο λιμάνι του Όκλαντ έχουν απλώς εξαφανιστεί.

Σαν σήμερα, 10 Ιουλίου

Τι συνέβη σαν σήμερα, 10 Ιουλίου στην παγκόσμια ιστορία. Ακολουθούν γεγονότα, γεννήσεις θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 10 Ιουλίου. Ειδικότερα, το 1821, η Φλόριντα περνά σε αμερικανικά χέρια. Οι ΗΠΑ παίρνουν τον έλεγχο της περιοχής από την Ισπανία. Το 1890 τo Ουαϊόμινγκ γίνεται δεκτό ως η 44η πολιτεία των ΗΠΑ.

Σαν σήμερα, 10 Ιουλίου, το 1921, γίνεται η «Bloody Sunday». 16 άνθρωποι σκοτώνονται και 161 σπίτια καταστρέφονται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όσον αφορά στις γεννήσεις, σαν σήμερα, γεννιέται το 1871 ο Μαρσέλ Προυστ, διάσημος Γάλλος συγγραφέας. Το 1972 έρχεται στον κόσμο η Σοφία Βεργκάρα, Κολομβιανή ηθοποιός. Το 2015, σαν σήμερα 10 Ιουλίου, πεθαίνει ο Ομάρ Σαρίφ, Αιγύπτιος ηθοποιός με πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Χόλιγουντ (Δόκτωρ Ζιβάγκο, Ο Λόρενς της Αραβίας).

Lawrence Of Arabia(1962) - The Well Of Sherif Ali

Γεγονότα σαν σήμερα 10 Ιουλίου

1584: Δολοφονείται ο Γουλιέλμος της Οράγγης στο σπίτι του.

1821: Oι ΗΠΑ παίρνουν στην κατοχή τους τη Φλόριντα, από την Ισπανία.

1890: To Ουαϊόμινγκ γίνεται δεκτό ως η 44η πολιτεία των ΗΠΑ.

1913: Καταγράφεται η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ, στο Ντεθ Βάλεϊ της Καλιφόρνια: 56,7 βαθμοί Κελσίου.

1921: 16 άνθρωποι σκοτώνονται και 161 σπίτια καταστρέφονται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Η μέρα έμεινε στην ιστορία ως «Bloody Sunday».

1938: Ο Χάουαρντ Χιούζ καταρρίπτει νέο ρεκόρ, συμπληρώνοντας 91 ώρες σε πτήση.

1940: Η κυβέρνηση του Βισί εγκαθίσταται στη Γαλλία.

1940: Ξεκινάει η μάχη της Βρετανίας με τις επιθέσεις της γερμανικής αεροπορίας σε βρετανικά πλοία στη Μάγχη.

1962: Ο πρώτος επικοινωνιακός δορυφόρος, Τέλσταρ, τίθεται σε τροχιά.

2017: Η Μοσούλη ανακηρύσσεται ελεύθερη από το Ισλαμικό Κράτος.

Γεννήσεις σαν σήμερα 10 Ιουλίου

1509: Τζον Κάλβιν, Γάλλος θεολόγος και ιερέας

1830: Καμίλ Πισαρό, Γάλλος ζωγράφος

1856: Νικολά Τέσλα, Σέρβος φυσικός, μηχανολόγος και εφευρέτης.

1871: Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας

1888: Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης

1895: Καρλ Ορφ, Γερμανός συνθέτης

1965: Αλεξία, πριγκίπισσα της Ελλάδας

1972: Σοφία Βεργκάρα, Koλομβιανή ηθοποιός

Θάνατοι σαν σήμερα 10 Ιουλίου

1851: Λουί Νταγγέρ, εφευρέτης της δαγγεροτυπίας 

1978: Τζον Ντι Ρόκεφελερ ο Γ', Aμερικανός επιχειρηματίας

2000:  Απόστολος Βακαλόπουλος, Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας

2015: Ομάρ Σαρίφ, Αιγύπτιος ηθοποιός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ