Κοσμος

Τι είναι το Buccal Fat Removal που έχει γίνει «μόδα» στο TikTok

Νέα τάση η αφαίρεση στοματικού λίπους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλαστική χειρουργική
© Unsplash Plus

Όλο και νεότερες γυναίκες, επηρεασμένες από τα social media, κάνουν πλαστικές επεμβάσεις. Μελλοντικά όμως είναι πιθανόν να προκληθούν πολλά προβλήματα.

Ένα σμιλεμένο πρόσωπο με μια λεπτή γραμμή σαγονιού και σχεδόν καθόλου μάγουλα. Αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα επιζητούν οι γυναίκες που πηγαίνουν στον πλαστικό χειρουργό ζητώντας αφαίρεση του στοματικού λίπους, γνωστής και ως Buccal Fat Removal. Σε αυτή τη διαδικασία κόβεται και από τα δύο μάγουλα ένα μικρό επίθεμα λίπους.

Αυτού του είδους αισθητικές επεμβάσεις γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς χάρη σε διασημότητες, όπως το μοντέλο από την Αμερική Κρίσι Τέιγκεν, η οποία με μια δημοσίευσή της στο Tiktok έφερε την αφαίρεση του στοματικού λίπους στο προσκήνιο.

Ο πλαστικός χειρούργος Ντέτλεβ Χέμπεμπραντ όμως κρατά τις επιφυλάξεις του και προειδοποιεί: «Πρέπει να αποθαρρύνουμε τους νέους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Πλαστικών και Αισθητικών Χειρούργων στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Χέμπεμπραντ έχει κάνει μέχρι στιγμής περίπου 10 επεμβάσεις αφαίρεσης στοματικού λίπους. Αλλά όπως παρατηρεί, η ζήτηση έχει αυξηθεί ειδικά μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20 με 25 ετών, μια φοβερή τάση για τον ίδιο, καθώς πολλοί ασθενείς αυτής της ηλικίας δεν σκέφτονται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Δημοφιλείς αυτές οι επεμβάσεις λόγω...Tiktok

Επιστημονικά η επέμβαση αυτή ονομάζεται «διχεκτομή» και είναι σχετικά απλή. Διαρκεί μόνο μισή ώρα και γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Ωστόσο μετά από χρόνια μπορούν να προκύψουν προβλήματα, όταν η επιδερμίδα δεν είναι πια σφριγηλή.

«Βασικά δημιουργείται ένα ψηλόλιγνο πρόσωπο. Για κάποιο διάστημα είναι ωραίο, αλλά αργότερα ένα τέτοιο πρόσωπο μπορεί να φαίνεται γερασμένο πολύ πριν την ώρα του», εξηγεί ο γιατρός.

Παρ' όλα αυτά, οι χρήστες των σόσιαλ μίντια και ειδικά του Tiktok δεν επηρεάζονται, καθώς βίντεο με Hashtag #buccalfatremoval έχουν πάνω από 182 εκατομμύρια προβολές. Υπάρχουν αμέτρητα βίντεο νεαρών γυναικών που δείχνουν το πρόσωπό τους πριν και μετά την αφαίρεση του στοματικού λίπους, οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα έχουν προβεί σε πολλαπλές επεμβάσεις.

Τα βίντεο αυτά ωστόσο περιλαμβάνουν και γνωστά πρόσωπα της σοουμπίζ, όπως το μοντέλο Μπέλα Χαντίντ ή την ηθοποιό Ζόι Κράβιτζ, της οποίας τα ζυγωματικά είναι φανερά αλλαγμένα. Ωστόσο μόνο η Κρίσι Τέιγκεν έχει παραδεχτεί ότι έκανε μια τέτοια παρέμβαση στο πρόσωπο της. «Ναι το έκανα, και τι έγινε;», δήλωσε η ίδια στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram το 2021.

Αυξάνονται οι πλαστικές επεμβάσεις στην Γερμανία

Ο πλαστικός χειρούργος Χέμπεμπραντ αναφέρει πως μεταξύ άλλων οι επεμβάσεις αναγέννησης και αναδιαμόρφωσης του προσώπου είναι πολύ περιζήτητες λόγω των σόσιαλ μίντια. «Οι influencers εξηγούν πολλές φορές κατατοπιστικά τι έχουν κάνει, αλλά τους λείπει η κριτική απόσταση από αυτό».

Στη Γερμανία μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν περίπου 190.000 επεμβάσεις στο πρόσωπο και το κεφάλι, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS). Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 1003 πλαστικοί χειρούργοι από 117 χώρες. Καταγράφηκε παγκόσμια αύξηση της τάξεως του 14,8% σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα στοιχεία για την επέμβαση αφαίρεσης στοματικού λίπους δεν υπάρχουν, καθώς οι επεμβάσεις αυτού του τύπου γίνονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία δύο χρόνια. Το κόστος της επέμβασης κυμαίνεται από 1.800 έως και 2.500 ευρώ.

Oι κίνδυνοι της επέμβασης

Ο πλαστικός χειρούργος Χέμπεμπραντ εξηγεί τους κινδύνους της επέμβασης αυτής: «Θα ήταν πολύ δυσάρεστο εάν ο πόρος του σιελογόνου αδένα ήταν φραγμένος. Τότε μπορεί για παράδειγμα να προκληθεί συμφόρηση σάλιου. Επίσης είναι πιθανό να υπάρξει μερικός τραυματισμός στα νεύρα του προσώπου, οπότε το στόμα θα μπορούσε να παραμορφωθεί ή να μασάτε ασύμμετρα για λίγο». Εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές, οι ασθενείς θα έχουν μόνο την πληγή και εκχυμώσεις για δύο με τρεις ημέρες.

Ο γιατρός Χέμπεμπραντ επισημαίνει πως μετά από 10 έως 12 ημέρες έχει φύγει το πρήξιμο από την περιοχή. Αλλά συμβουλεύει ιδιαίτερα τους νέους να μην προβαίνουν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις. «Μόλις φύγει το λίπος δεν υπάρχει επιστροφή. Κατά κανόνα, το λίπος στα μάγουλα δεν αντικαθίσταται και πολλοί ασθενείς συνειδητοποιούν μόνο αργότερα ότι έχουν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον εαυτό τους». Αν μη τι άλλο μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να εξετάζεται μόνο όταν κάποιος πλησιάζει πια τα σαράντα.

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ