Κοσμος

Προς έγκριση το πόρισμα για τον Μπόρις Τζόνσον περί παραπλάνησης της Βουλής για το partygate

«Αναταράξεις» στο Συντηρητικό Κόμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Madman Theory ως τέχνασμα στην εξωτερική πολιτική από τον Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπόρις Τζόνσον: Προς έγκριση το πόρισμα περί παραπλάνησης της Βουλής για το partygate - «Αναταράξεις» στο Συντηρητικό Κόμμα

Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα το πόρισμα της κοινοβουλευτικής έρευνας που έκρινε ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε εσκεμμένα τη Βουλή για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά παραβίαση των κανόνων που ίσχυαν στη διάρκεια των λοκντάουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.

Η απόφαση αυτή είναι πιθανόν να εκθέσει κι άλλο τις διαιρέσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο χρόνο, με κάποιους Συντηρητικούς να δηλώνουν δημοσίως ότι είτε θα απόσχουν είτε θα καταψηφίσουν το πόρισμα, που προτείνει την επιβολή σειράς κυρώσεων στον Τζόνσον.

Ωστόσο, αναμένεται ότι το πόρισμα και οι συστάσεις της Επιτροπής Προνομίων αναμένεται να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο, με την υποστήριξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα πριν από τη δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος, το οποίο συνιστούσε αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες, αν παρέμενε στο κοινοβούλιο, και η αφαίρεση της άδειας αυτόματης πρόσβασης στο κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται να είναι απών από την συζήτηση και την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, με την εφημερίδα Times να αναφέρει ότι θα συναντήσει τον Σουηδό ομόλογό του στο Λονδίνο σήμερα.

Ο Σούνακ δέχεται πιέσεις για το αν θα υιοθετήσει προσωπικώς την έκθεση.

«Προφανώς αυτό είναι θέμα της Βουλής (των Κοινοτήτων) όχι της κυβέρνησης», δήλωσε ο Σούνακ στο δίκτυο ITV απαντώντας στην ερώτηση τι θα ψηφίσει. «Υπάρχει σημαντική διάκριση. Και γι'αυτόν τον λόγο δεν θα θέλαμε να επηρεάσουμε κανέναν εκ των προτέρων», συνέχισε.

«Η επιτροπή αυτή συστάθηκε υπό τον πρώην πρωθυπουργό (...) είμαι σίγουρος ότι επιτέλεσαν πλήρως το έργο τους και τους σέβομαι γι'αυτό», πρόσθεσε ο Σούνακ.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Κιρ Στάρμερ προκάλεσε τον πρωθυπουργό των Τόρις να εμφανιστεί για την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι οφείλει να «επιδείξει ηγετική ικανότητα».

«Αυτό που έκανε ο προκάτοχός του ήταν απαράδεκτο», δήλωσε ο Στάρμερ στο BBC. «Αν ο πρωθυπουργός θέλει να ηγηθεί, οφείλει να έρθει στο κοινοβούλιο και να ψηφίσει σε αυτήν την συζήτηση σήμερα το απόγευμα για να δείξει ποια είναι η θέση του επί του ζητήματος αυτού», υπογράμμισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ