Κοσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον καταγγέλλει «πολιτική δολοφονία» μετά το πόρισμα για το Partygate

Στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της ερευνητικής επιτροπής για παραπλάνηση του κοινοβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία - Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκοπίμως το βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε επανειλημμένως ψέματα στο βρετανικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του σκανδάλου Partygate © EPA/Andrew Parsons/Downing Street

Βρετανία - Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκοπίμως το βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκοπίμως και επανειλημμένως το βρετανικό Κοινοβούλιο λέγοντας ψέματα για το σκάνδαλο Partygate, αποφαίνεται κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας στο πόρισμα που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα και το οποίο ανάγκασε πριν ακόμη την δημοσίευσή του τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σε θορυβώδη παραίτηση από την κοινοβουλευτική του θέση.

Κατά την έρευνά της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου γνώριζε τους κανόνες και τις οδηγίες που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της επιδημίας της Covid, ήταν σε γνώση της παραβίασης των κανόνων και των οδηγιών που συντελέσθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ και παραπλάνησε σκοπίμως την Βουλή των Κοινοτήτων καταθέτοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες και οδηγίες εφαρμόσθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις και ότι κατά την διάρκεια όλων των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ τηρήθηκαν οι κανόνες και οι οδηγίες, περιλαμβανομένων των εκδηλώσεων όπου ήταν και ο ίδιος παρών.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ειδοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για το πόρισμα της έρευνας σχετικά με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια των lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε τότε να καταγγείλει «κυνήγι μαγισσών», να επιτεθεί στον διάδοχό του Ρίσι Σούνακ και να παραιτηθεί.

Σήμερα, μετά την δημοσίευση του πορίσματος, εκδίδοντας μία εξαιρετικά επιθετική μακροσκελή ανακοίνωση όπου δηλώνει ότι «η επιτροπή δεν έχει την παραμικρή απόδειξη εναντίον μας», επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί πως δεν έκανε τίποτε κακό και καταγγέλλοντας το «ψέμα» και τα αρρωστημένα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Μπόρις Τζόνσον: «Τελευταία μαχαιριά μιας πολιτικής δολοφονίας»

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορεί την επιτροπή ότι θέλει «να καταφέρει την τελευταία μαχαιριά μιας πολιτικής δολοφονίας».

Από την στιγμή που πρόλαβε και παραιτήθηκε από την έδρα του στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει και πολλά να ρισκάρει. Στο πόρισμα διευκρινίζεται ότι η επιτροπή θα είχε προτείνει αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες, αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε παραιτηθεί, αναστολή που αποτελεί αυστηρή κύρωση και πιθανότατα θα είχε προκαλέσει εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια.

Στο πόρισμα, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην Βουλή, ζητείται ο αποκλεισμός της πρόσβασής του στο κτίριο του Κοινοβουλίου, πρόσβαση που συνήθως παραχωρείται στους πρώην πρωθυπουργούς.

Εναν χρόνο μετά την παραίτησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου πέρασε τρία χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, η θορυβώδης παραίτηση του πρώην δημοσιογράφου, πρώην δημάρχου του Λονδίνου αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής του στην εξουσία, τουλάχιστον μέχρι τυχόν επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναβίωσε τις εσωτερικές διαμάχες του Συντηρητικού Κόμματος, που κυβερνά εδώ και 13 χρόνια, στις τάξεις του οποίου ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ισχυρούς συμμάχους. Διατηρεί αρκετή επιρροή στην βάση των Τόρις που του αναγνωρίζει την μεγάλη του εκλογική επιτυχία στις βουλευτικές του 2019, καθώς και την υλοποίηση του Brexit, όταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση είχε βρεθεί σε αδιέξοδο.

Αν και παραμένει στο επίκεντρο του πολιτικομιντιακού ενδιαφέροντος, η ικανότητά του να προκαλέσει πραγματική βλάβη δεν είναι προφανής: ούτε οι απόπειρές του να επιστρέψει στην εξουσία ούτε οι απόπειρές του να προκαλέσει στάσεις κατά ορισμένων σχεδίων της κυβέρνησης έχουν επιτύχει εδώ και έναν χρόνο.

Και μόνο δύο βουλευτές τον μιμήθηκαν και παραιτήθηκαν εδώ και μία εβδομάδα, την ώρα που εκφράζονταν φόβοι για κύμα παραιτήσεων που θα αποδυνάμωνε την κυβερνητική πλειοψηφία του Ρίσι Σούνακ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ