Κοσμος

Αυτά είναι τα κύρια σημεία του πορίσματος που κατακεραυνώνει τον Μπόρις Τζόνσον για το Partygate

«Πρωτοφανής συμπεριφορά για πρωθυπουργό, ήταν ανειλικρινής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνοιξε η όρεξη του Μπόρις Τζόνσον - Ψίθυροι στη Βρετανία
Μπόρις Τζόνσον © EPA/NEIL HALL

Partygate: Τα κύρια σημεία του πορίσματος που κατακεραυνώνει τον Μπόρις Τζόνσον - «Πρωτοφανής συμπεριφορά για πρωθυπουργό, ήταν ανειλικρινής»

Ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε εσκεμμένα και επανειλημμένα το βρετανικό Κοινοβούλιο λέγοντας ψέματα για το σκάνδαλο Partygate, αποφαίνεται κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας στο πόρισμα που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα και το οποίο ανάγκασε πριν ακόμη την δημοσίευσή του τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σε θορυβώδη παραίτηση από την κοινοβουλευτική του θέση.

Κατά την έρευνά της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου γνώριζε τους κανόνες και τις οδηγίες που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της επιδημίας της Covid, ήταν σε γνώση της παραβίασης των κανόνων και των οδηγιών που συντελέσθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ και παραπλάνησε σκοπίμως την Βουλή των Κοινοτήτων καταθέτοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες και οδηγίες εφαρμόσθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις και ότι κατά την διάρκεια όλων των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ τηρήθηκαν οι κανόνες και οι οδηγίες, περιλαμβανομένων των εκδηλώσεων όπου ήταν και ο ίδιος παρών.

Αυτά είναι τα κύρια σημεία του πορίσματος της Επιτροπής

Ο ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμα: «Συμπεραίνουμε ότι, όταν δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων και σε αυτήν την Επιτροπή ότι οι κανόνες και οι οδηγίες τηρήθηκαν, η γνώση του ήταν τέτοια ώστε εσκεμμένα παραπλάνησε την Βουλή και αυτήν την Επιτροπή»

Ο ΤΖΟΝΣΟΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ 90ΗΜΕΡΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ

Η Επιτροπή αναφέρει ότι θα είχε εισηγηθεί αναστολή 90 ημερών από την Βουλή των Κοινοτήτων αν ο Τζόνσον δεν είχε παραιτηθεί.

«Αν δεν είχε παραιτηθεί από την θέση του, θα είχαμε εισηγηθεί αναστολή 90 ημερών από την υπηρεσία του στην Βουλή για επανειλημμένη περιφρόνηση και για επιδίωξη υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Η Επιτροπή αναφέρει: «Φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι παραπλανώντας σκοπίμως την Βουλή ο κ. Τζόνσον επέδειξε σοβαρή ασέβεια. Η ασέβεια ήταν ακόμη περισσότερο σοβαρή διότι διαπράχθηκε από πρωθυπουργό, το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει προηγούμενο πρωθυπουργού που να έχει κριθεί ότι παραπλάνησε εσκεμμένα την Βουλή».

Ο ΤΖΟΝΣΟΝ ΗΤΑΝ ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ

Η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμά της: «Οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες αρνήσεις και εξηγήσεις του κ. Τζόνσον υπήρξαν τόσο ανειλικρινείς που αποτέλεσαν εκ της φύσεώς του εσκεμμένες απόπειρες για να παραπλάνηση της Επιτροπής και της Βουλής, ενώ άλλες έδειξαν σκοπιμότητα εξαιτίας της πληθώρας των περιπτώσεων κατά τις οποίες έκλεισε το μυαλό του στην αλήθεια»

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμα: «Η επίθεση αυτή κατά μιας επιτροπής που εκτελεί την αποστολή που της ανατέθηκε από την δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή συνιστά από μόνη της επίθεση κατά των δημοκρατικών μας θεσμών. Θεωρούμε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι απολύτως απαράδεκτες. Κατά την άποψή μας, μαζί με την κατάφωρη παραβίαση της εμπιστευτικότητας, συνιστά σοβαρή ασέβεια».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Τα πρώην μέλη του Κοινοβουλίου διαθέτουν άδεια πρόσβασης στους χώρους του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμά της: «Εκ του γεγονότος ότι ο κ. Τζόνσον δεν αποτελεί πλέον μέλος, εισηγούμαστε να μην του δοθεί άδεια εισόδου πρώην μέλους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ