- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα ένταση στο Κόσοβο: Συνελήφθη Σέρβος για τα επεισόδια του Μαΐου
Σχέδιο εκτόνωσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου
Κόσοβο: Σχέδιο εκτόνωσης των εντάσεων με τους Σέρβους παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κούρτι, την ώρα που ξέσπασε και πάλι ένταση μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου
Aναζωπυρώθηκε η ένταση σήμερα στο βόρειο Κόσοβο, μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τα επεισόδια της 29ης Μαΐου στην πόλη Ζβέτσαν, όταν συγκρούστηκαν Σέρβοι διαδηλωτές με την δύναμη της KFOR.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Τζελάλ Σβετσλία, συνελήφθη ο αρχηγός της οργάνωσης «Πολιτική Προστασία», ο οποίος φέρεται ότι υποκίνησε και οργάνωσε τις επιθέσεις κατά των μελών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και των αστυνομικών.
The moment when Kosovo Police arrest the serb criminal thug on North Kosovo #kosovo pic.twitter.com/1xnn8ZjoeJ
— NotYou (@EnergyBanger) June 13, 2023
«Η εποχή των εγκληματικών συμμοριών στα βόρεια της χώρας μας έχει τελειώσει. Όλα τα άτομα ή οι εγκληματικές ομάδες που παραβίασαν την ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», αναφέρει στην δήλωση του ο Τζελάλ Σβετσλία.
Arrestohet një nga organizatorët e sulmeve ndaj pjesëtarëve të KFOR-it. Policia e Kosovës sot ka arrestuar Milun...
Posted by Xhelal Sveçla on Tuesday, June 13, 2023
Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ, η σύλληψη έγινε μέσα σε κατάστημα στην βόρεια Μιτρόβοτσα από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει ομάδα Σέρβων που προσπαθούσε να εμποδίσει την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.
Οι σειρήνες στην Βόρεια Μιτρόβιτσα ήχησαν και εκατοντάδες Σέρβοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο κέντρο της πόλης.
Violence against Kosovo Police , arrest these criminals #kosovo pic.twitter.com/aA8NVJUSWT
— NotYou (@EnergyBanger) June 13, 2023
Ο διευθυντής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Πέταρ Πέτκοβιτς, καταδίκασε την αστυνομική επιχείρηση στην Βόρεια Μιτρόβιτσα, δηλώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν ενδιαφέρεται για την διατήρηση της ειρήνης, αλλά επιδιώκει συγκρούσεις και πόλεμο».
Ο Πέτκοβιτς κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει και ανακοίνωσε ότι αύριο έρχεται στο Βελιγράδι ο διοικητής της KFOR για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό του ΓΕΣ της Σερβίας.
Βήμα πίσω από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου
Πάντως, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα του, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, το οποίο θα περιλαμβάνει νέες τοπικές εκλογές και περικοπές στην ειδική αστυνομία, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Δύσης.
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στα τέλη του περασμένου μήνα, μετά την ανάληψη καθηκόντων από Αλβανούς δημάρχους κατά τις τοπικές εκλογές στις οποίες η συμμετοχή ήταν μόλις 3,5%, αφού οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τον πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι να αποσύρει τους δημάρχους, να απομακρύνει την ειδική αστυνομία που χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάστασή τους και να τηρήσει μια συμφωνία του 2013 για μια ένωση αυτόνομων σερβικών δήμων στην περιοχή.
Ο Κούρτι δήλωσε ότι «οι βίαιες (σερβικές) ομάδες έχουν αποσυρθεί από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου (και ως εκ τούτου) η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου σε τρία δημοτικά κτίρια θα μειωθεί».
«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα συντονιστεί με όλους τους φορείς και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε τέσσερις δήμους στο Βορρά», δήλωσε ο Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.
Είπε ότι παρουσίασε το σχέδιό του στους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ και ζήτησε να υπάρξει μια επόμενη συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες, όπου εδρεύει η ΕΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.