- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Επανήλθε στις απειλές ο Ερντογάν: «Αν δεν θέλουν ειρήνη στο Αιγαίο, θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές»
Ζήτησε αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου
Ερντογάν: «Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες κατά των ισορροπιών στο νησί και στην περιοχή πρέπει να υπολογίζουν προσεκτικά τους κινδύνους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος από τα Κατεχόμενα
Aπειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Κατεχόμενα.
Μιλώντας καταρχάς για το Κυπριακό, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά «πάντα υιοθετούσε μια εποικοδομητική στάση στο θέμα αυτό».
«Τα δίκαια αιτήματα των Τουρκοκυπρίων είναι σαφή και ξεκάθαρα. Οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι μειονότητα. Όσοι αγνοούν αυτά τα γεγονότα συνεχίζουν να παρηγορούνται με τα όνειρά τους ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού. Συμβουλεύω αυτούς τους ανθρώπους να αφήσουν στην άκρη τις εμμονές τους και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, έχοντας στον πλευρό του τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.
Cumhurbaşkanı sıfatıyla 5 sene daha Türkiye’ye hizmet etme imkânına kavuşmamızın ardından ilk yurt dışı ziyaretimi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdim.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) June 12, 2023
Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ile görüşmemizde gündemimizdeki tüm konuları ayrıntılarıyla ele aldık.… pic.twitter.com/aNbVuHI8XL
«Παρά τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων, πάνω από μισός αιώνας χάθηκε λόγω των ασυμβίβαστων και μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει να χαθούν άλλα 50 χρόνια», σημείωσε ο Ερντογάν.
«Η επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν κεκτημένα δικαιώματά τους, είναι απαραίτητη για εμάς. Αν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο δρόμος προς αυτό είναι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Αυτό είναι το ρεαλιστικό όραμα που προέβαλε ο πρόεδρος Τατάρ στην τελευταία άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, το οποίο και εμείς υποστηρίζουμε, είναι βασικά αυτό.
Αναφέροντας ότι συζήτησε και με τον Τατάρ για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με αποφασιστικότητα. Μιλήσαμε για τη δίκαιη κατανομή των πηγών υδρογονανθράκων στο νησί της Κύπρου και τα περίχωρά της. Δυστυχώς, η πρότασή μου για τη διοργάνωση περιφερειακής διάσκεψης για θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν βρήκε ανταπόκριση».
Απειλές για Κύπρο και Αιγαίο
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε απειλές: «Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες κατά των ισορροπιών στο νησί και στην περιοχή πρέπει να υπολογίζουν προσεκτικά τους κινδύνους που θα επιφέρουν αυτές οι προσπάθειες. Η ειρήνη και η ασφάλεια των αδελφών μας στο νησί σημαίνει τη δική μας ειρήνη και ασφάλεια».
Και σημείωσε: «Παρ' όλα αυτά, ως εγγυήτρια χώρα, δίνουμε πάντα προτεραιότητα στο διάλογο. Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες εξεύρεσης ειλικρινούς λύσης, θα συνεχίσουμε επίσης τις συνεισφορές μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Ερωτηθείς έπειτα για το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τελευταίο καιρό, ο Ερντογάν αναρωτήθηκε ρητορικά: «Θα υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την Τουρκία και τις λύσεις των προβλημάτων της; Αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, θα είναι προαπαιτούμενο να κάτσει η Τουρκία σε αυτό το τραπέζι;».
Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε: «Ο οδικός μας χάρτης είναι ξεκάθαρος και είναι προσαρμοσμένος στην ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την ειρήνη σε αυτές τις θάλασσες».
Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, είπε με νόημα: «Εάν υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να το εμποδίσουν αυτό, θα πρέπει να υλοποιήσουμε άλλες πολιτικές. Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης».
Και κατέληξε: «Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις - Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο σκηνοθέτης, Κριστόφ Ρούτζια, αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά
Η διεθνής κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, θυμίζει έντονα την τελευταία χρονιά πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η αποστασιοποίηση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η ρωσική επιρροή και οι καθημερινές διαδηλώσεις
Η εδραίωση της κυβέρνησης και οι σχέσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Περίπου 50.000 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν πρόωρα στη χώρα εξαιτίας της
Η Φόξυ Μπράουν είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον 24 φορές νικητή των Grammy
Ο χωρισμός λίγο πριν προταθεί για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Τι εκτιμούν οι ειδικοί και γιατί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.