Ο Τραμπ στρέφεται κατά του συστήματος Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μετά την απαγγελία νέων κατηγοριών
«Είμαι θύμα πολιτικής σκευωρίας», ισχυρίζεται
Ντόναλντ Τραμπ: Η επίθεση κατά του συστήματος Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η απαγγελία νέων κατηγοριών
Ο Ντόναλντ Τραμπ, στις πρώτες του δημόσιες εμφανίσεις μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, κατήγγειλε το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης, που κατ’ αυτόν είναι «διεφθαρμένο» και έχει μετατραπεί σε «όπλο».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες διότι αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2021 πήρε μαζί χιλιάδες έγγραφα, ορισμένα από τα οποία ήταν διαβαθμισμένα, ενώ όφειλε να τα έχει παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία, και διότι παρότι αρνήθηκε να τα επιστρέψει. Η δίωξη σε βάρος του, η δεύτερη μέσα σε δυο μήνες, έπειτα από αυτή που του άσκησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο για λογιστική απάτη, σημαίνει πιθανόν πως οι προεδρικές εκλογές του 2024 δεν θα έχουν όμοιές τους, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου διώκει το φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων.
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι θύμα πολιτικής σκευωρίας»
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως είναι θύμα πολιτικής σκευωρίας, εμφανίστηκε χθες σε δυο εκδηλώσεις των Ρεπουμπλικάνων, αρχικά στην Τζόρτζια, κατόπιν στη Βόρεια Καρολίνα, καταφερόμενος εναντίον αυτής που χαρακτήρισε άδικη επίθεση σε βάρος του από τη δικαιοσύνη. «Έχουμε να κάνουμε με έξαλλους τρελούς», είπε ο πρώην πρόεδρος στο Γκρίνσμπορο, στη Βόρεια Καρολίνα.
«Αυτή η ανυπόστατη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος μου από το (...) Υπουργείο αδικίας της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ανάμεσα στις πιο φρικτές καταχρήσεις εξουσίας στην ιστορία της χώρας μας», είπε, επαναλαμβάνοντας πως η δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε πολιτικό «όπλο». «Για αυτό το κάνουν, αν δεν ήμουν [σ.σ. υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία] δεν θα γινόταν κυνήγι μαγισσών, δεν θα απαγγέλλονταν κατηγορίες», είπε στους οπαδούς του.
Οι δυο προεκλογικές εμφανίσεις του έγιναν μόλις τρεις ημέρες προτού παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι. Κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μυστικών και στοιχείων για τα πυρηνικά της χώρας, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο.
Ποιες οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ
Το κατηγορητήριο, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (9.6), τού προσάπτει 37 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων της «παράνομης παρακράτησης πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλειας», της «παρακώλυσης της δικαιοσύνης» καθώς και της «ψευδούς κατάθεσης».
Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε ήδη στην άσκηση δίωξης σε βάρος του με σειρά αναρτήσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και με βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «ανισόρροπο» τον ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα, τον Τζακ Σμιθ, καταγγέλλοντας ανάμιξη στις εκλογές που κατ’ αυτόν είναι ενορχηστρωμένη από τον αντίπαλό του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος δήλωσε πως «δεν έχει μιλήσει» με τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του για την υπόθεση.
«Μου επιτίθενται επειδή είμαστε ξανά μπροστά από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, με διαφορά», ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν υπάρχει καμιά δημοσκόπηση που να του δίνει σαφές προβάδισμα, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης γενικά μέχρι τώρα συσπειρώνεται γύρω από τον κ. Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, παρότι η σχέση του με τον θυελλώδη μεγιστάνα δεν είναι ακριβώς θερμή, στηλίτευσε τη δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα» για τις ΗΠΑ. Και ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυριότερος αντίπαλος του στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία, κατήγγειλε επίσης την «εργαλειοποίηση» του υπουργείου Δικαιοσύνης και τη χρήση του ως «όπλου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις απαιτούμενες αποζημιώσεις σε μια τέτοια περίπτωση
Απόφαση Μακρόν για γαλλικό προξενείο, μήνυμα στήριξης στην αυτονομία της Γροιλανδίας
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού, με τη συμμετοχή πάνω από 100 δασικών υπαλλήλων
Ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ»
Στον Λευκό Οίκο η ηγέτιδα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ελεύθερος σκοπευτής
Aπέναντι στις πιέσεις που, όπως υποστηρίζει, ασκεί η Ρωσία
Σκληρή γλώσσα από τον αμερικανό ηθοποιό προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ενώ τα κρατικά μέσα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις απώλειες των δυνάμεων ασφαλείας
Η Mattel παρουσιάζει την πρώτη Barbie στο φάσμα του αυτισμού, ενισχύοντας τη συμπερίληψη στα παιχνίδια
Στο ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη κλήθηκαν διπλωμάτες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία για διάβημα διαμαρτυρίας
«H ήττα του κακού πλησιάζει», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αν δεν υπάρξει ένδειξη ζωής για δύο συνεχόμενες ημέρες, αποστέλλεται ειδοποίηση σε πρόσωπο ανάγκης
Χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους μετά από κάλεσμα του Πεζεσκιάν
Μπορούσε να αναγνωρίσει κινέζικους χαρακτήρες, γράμματα και αραβικούς αριθμούς
Το θέμα αποκτά επιπλέον ένταση λόγω του πολεμικού περιεχομένου που κυκλοφορεί online
Η υπόθεση αποκάλυψε και άλλες πρακτικές εξαπάτησης
«Καλούμε το καθεστώς να προστατεύσει τον πληθυσμό», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.