Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ηγέτες της G7
Στόχος οι πόροι που στηρίζουν την εισβολή στην Ουκρανία
G7: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν στην Ιαπωνία οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά, με στόχο τους πόρους που υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής η οποία διεξάγεται στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία, αποφάσισαν σήμερα νέες κυρώσεις που αποσκοπούν «να στερήσουν τη Ρωσία από τεχνολογίες, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες της G7 που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της».
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέων προσπαθειών προκειμένου να αυστηροποιήσουν τη θέση τους εναντίον της Μόσχας, 15 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Σήμερα «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε κοινό μέτωπο εναντίον του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφεραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς), με την οποία συνδέεται η ΕΕ, στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησαν έπειτα από συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης» καθώς και τη στόχευση οντοτήτων που κατηγορούνται ότι διοχετεύουν υλικό προς το μέτωπο για λογαριασμό της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ είχαν δώσει τον τόνο ανακοινώνοντας σήμερα το πρωί νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας προκειμένου να «περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα απαραίτητα για τις πολεμικές δυνατότητές της».
Η Βρετανία ακολούθησε ανακοινώνοντας νέα μέτρα που θέτουν στο στόχαστρο τον ρωσικό μεταλλευτικό τομέα, μεταξύ των οποίων την επικερδή βιομηχανία της διαμαντιού, που αποφέρει κάθε χρόνια πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία.
Στην ανακοίνωσή της, η G7 δεσμεύτηκε επίσης να «περιορίσει το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται, υφίστανται επεξεργασία ή εμφανίζονται στη Ρωσία», κυρίως καταφεύγοντας σε τεχνολογίες εντοπισμού.
«Τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά», δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι κυρώσεις αυτές δείχνουν πως «η G7 παραμένει ενωμένη απέναντι στην απειλή της Ρωσίας και σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.
Οι ηγέτες της G7 ανέφεραν επίσης ότι διασφάλισαν πως η Ουκρανία θα έχει τη δημοσιονομική υποστήριξη που χρειάζεται φέτος και στις αρχές του 2024.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Απίστευτα βίαιη η σύγκρουση των τρένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο άξονας γύρω από τον οποίο αναδιατάσσονται θεσμοί και συμπεριφορές
Ένα γαλλικό προηγούμενο, διαφωτιστικό για επίδοξους «τιμωρούς του συστήματος»
Η Κοπεγχάγη απέχει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς οξύνεται η ένταση με τις ΗΠΑ
Το ίντερνετ θα αποκατασταθεί όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.