- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όριο δανεισμού των ΗΠΑ: «Πρόοδος» στις συνομιλίες με το Κογκρέσο
Στη σύνοδο κορυφής της G7 ο Τζο Μπάιντεν
Όριο δανεισμού των ΗΠΑ: Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν τον ενημέρωσε πως σημειώνεται «πρόοδος» στις συνομιλίες με το Κογκρέσο
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συζήτησε με την ομάδα διαπραγματευτών του με το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ιαπωνία, όπου ξεκινά σήμερα η σύνοδος κορυφής της G7, δήλωσαν συνεργάτες του.
«Η ομάδα του προέδρου τον ενημέρωσε πως καταγράφεται σταθερή πρόοδος», δήλωσε αξιωματούχος της προεδρίας των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο κ. Μπάιντεν είναι πεπεισμένος πως το Κογκρέσο θα μεριμνήσει να αποτραπεί ο κίνδυνος το ομοσπονδιακό κράτος να αναγκαστεί να κηρύξει –άνευ προηγουμένου– στάση πληρωμών τον Ιούνιο.
ΗΠΑ και Ταϊβάν ολοκληρώνουν τις συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας για το εμπόριο
Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ταϊπέι για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας που θα ενισχύσει τους δεσμούς των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την πρωτοβουλία αυτή, η οποία επικρίνεται έντονα από την Κίνα.
«Το επίτευγμα αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν», ανέφερε η αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR), η Κάθριν Τάι, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.
Κάνοντας λόγο για προόδους σε «αμοιβαίες προτεραιότητες ως προς το εμπόριο», πρόσθεσε πως «αδημονούμε να συνεχίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις και να οριστικοποιήσουμε μια σθεναρή εμπορική συμφωνία υψηλού επιπέδου που θα αντιμετωπίζει τις επείγουσες οικονομικές προκλήσεις του 21ου αιώνα».
Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν άρχισαν τον Ιούνιο του 2022 διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο, αψηφώντας την Κίνα, που θεωρεί τη νήσο επαρχία της και λέει πως δεν μπορούν να υπάρχουν επίσημες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή της και ξένες κυβερνήσεις.
Ο υπουργός της Ταϊβάν που είναι αρμόδιος για τις εμπορικές σχέσεις, ο Τζον Ντενγκ, είχε κάνει λόγο τότε για «ιστορικό» βήμα.
Έκτοτε η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα, με το Πεκίνο να διεξάγει επανειλημμένα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη νήσο.
Η συμφωνία για το εμπόριο, η οποία αναμένεται να υπογραφτεί εντός εβδομάδων, «θα βαθύνει την εμπορική εταιρική σχέση και θα βελτιώσει τις ροές εμπορευμάτων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», σύμφωνα με την USTR.
Σκοπός είναι να εξάγονται περισσότερα αμερικανικά προϊόντα στην Ταϊβάν, με «πιο διαφανείς και εξορθολογισμένες ρυθμιστικές διαδικασίες», που θα «διευκολύνουν τις επενδύσεις και τις οικονομικές ευκαιρίες και στις δύο αγορές, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών της κυρίας Τάι.
ΗΠΑ και Ταϊβάν είχαν δημιουργήσει το 1994 «πλαίσιο» για το εμπόριο και τις επενδύσεις.
Η Ταϊπέι εξάλλου εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2022, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση του διμερούς εμπορίου.
Οι ΗΠΑ είναι στην πράξη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της νήσου.
Η Κίνα βλέπει με εντεινόμενη δυσαρέσκεια τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, οι οποίες –παρότι επισήμως δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της– παρέχουν άφθονο στρατιωτικό υλικό στη νήσο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο αλγόριθμος που «έτρεξαν» επιστήμονες και οι αντιδράσεις
Σκληρές εικόνες στο βίντεο ντοκουμέντο από το έγκλημα
Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη νέα ειρηνευτική πρόταση
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της για τα potty party
Οι χώρες παρατήρησαν για πρώτη φορά νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα σε δράση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.