- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του Μπολσονάρου για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Συνελήφθησαν δύο βοηθοί του
Ζαΐχ Μπολσονάρου: Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται ότι καταγράφηκε παράνομα ως εμβολιασμένος, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει αρνητής του κορωνοϊού και των εμβολίων
Η βραζιλιάνικη αστυνομία έκανε έφοδο σήμερα στην κατοικία του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και συνέλαβε δύο προσωπικούς βοηθούς του στο πλαίσιο έρευνας για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Η έρευνα, μια από τις πολλές που αντιμετωπίζει ο ακροδεξιός πολιτικός, στοχεύει να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν ο Μπολσονάρου, ο οποίος είναι κατά δήλωση αντιεμβολιαστής και αρνητής του κορωνοϊού, καταγράφηκε ως εμβολιασμένος σε αρχεία υπηρεσιών υγείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.
Ο Μπολσονάρου έχει διαψεύσει τις κατηγορίες. Σήμερα, ο ίδιος δήλωσε «έκπληκτος» από την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του, λέγοντας ξανά ότι δεν έχει εμβολιαστεί. «Από την πλευρά μου, δεν υπήρχε τίποτα πλαστογραφημένο. Δεν έκανα το εμβόλιο. Τελεία και παύλα», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του μετά την αστυνομική έφοδο, λέγοντας ότι η αστυνομία κατέσχεσε το κινητό του.
Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF), σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι πραγματοποίησε συνολικά 16 έρευνες και εξέδωσε έξι εντάλματα προληπτικής σύλληψης στη Μπραζίλια και το Ρίο ντε Ζανέιρο στο πλαίσιο της επιχείρησης, που είχε στόχο «ένα εγκληματικό δίκτυο» το οποίο είναι ύποπτο «για εισαγωγή ψευδών δεδομένων εμβολιασμού κατά της Covid στα δημόσια συστήματα υγείας», χωρίς όμως να κατονομάζει τον Μπολσονάρου.
Συνελήφθησαν δύο βοηθοί του Μπολσονάρου
Δύο πηγές, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, είπαν ότι στην επιχείρηση συνελήφθησαν οι Μάουρο Σιντ και Μαξ Γκιγιέρμε, προσωπικοί βοηθοί του Μπολσονάρου από τότε που ήταν πρόεδρος και παρέμειναν βοηθοί του και μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.
Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ένα αυτοκίνητο της ομοσπονδιακής αστυνομίας να φεύγει από το κλειστό συγκρότημα κατοικιών όπου ζει ο ακροδεξιός τέως πρόεδρος στη Μπραζίλια, χωρίς να μπορεί να αναγνωρίσει τους επιβάτες του οχήματος.
Η αστυνομία τόνισε ότι διερευνούσε «πλαστά δεδομένα» που φέρεται να καταχωρήθηκαν σε μια εθνική βάση δεδομένων για την Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, όταν ο Μπολσονάρου ήταν πρόεδρος.
Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού «χρησιμοποιήθηκαν για να παρακαμφθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις δημόσιες αρχές στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε η αστυνομία.
Η έρευνα δείχνει «ιδεολογικούς» λόγους για την παράκαμψη των κανόνων εμβολιασμού, είπε η αστυνομία, «προκειμένου να συνεχιστεί μια επιθετική ρητορική για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπολσονάρου συνέχισε να επικρίνει τα εμβόλια κατά της Covid, διαβεβαιώνοντας αρκετές φορές ότι δεν είχε πρόθεση να εμβολιαστεί, ενώ η πανδημία άφησε περισσότερους από 700.000 νεκρούς στη Βραζιλία.
Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου - ήττα που ποτέ δεν αναγνώρισε - πέρασε στη συνέχεια τρεις μήνες στις ΗΠΑ, αφήνοντας τη Βραζιλία μόλις δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του αριστερού διαδόχου του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού εξακολουθούσε να είναι υποχρεωτικό για την είσοδο στις ΗΠΑ, όταν πήγε ο Μπολσονάρου.
Οι άλλες έρευνες εις βάρος του πρώην προέδρου
Μετά την επιστροφή του στη Βραζιλία, στα τέλη Μαρτίου, ο Μπολσονάρου ανακρίθηκε δύο φορές από την ομοσπονδιακή αστυνομία.
Η πρώτη ανάκριση έγινε στις 5 Απριλίου για μια υπόθεση κοσμημάτων που προσφέρθηκαν στη σύζυγο του πρώην προέδρου στη Σαουδική Αραβία και τα οποία εισήλθαν παράνομα στη Βραζιλία.
Την περασμένη εβδομάδα ο Μπολσονάρου ανακρίθηκε εκ νέου στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για τον φερόμενο ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στη Μπραζίλια, όταν κυβερνητικά κτίρια και χώροι εξουσίας λεηλατήθηκαν από άτομα που αρνήθηκαν να δεχτούν την εκλογή του Λούλα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.