- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Wagner ίσως σύντομα «πάψει να υπάρχει», δηλώνει ο ιδρυτής της
Συνεχίζονται οι διμαρτυρίες της στρατιωτικής εταιρείας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner ίσως σύντομα «πάψει να υπάρχει», δηλώνει ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν
Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, αιχμή του δόρατος στη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία από το περασμένο καλοκαίρι, ενεργή σε πολέμους στην Αφρική, ίσως σύντομα να πάψει να υπάρχει, είπε ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ρώσο μπλόγκερ, που μεταφόρτωσε βίντεο με τη δήλωση αυτή στην πλατφόρμα Telegram χθες Παρασκευή.
Δεν είναι σαφές πότε έκανε τη δήλωση αυτή ο κ. Πριγκόζιν, ούτε πόσο σοβαρά μιλούσε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε πως θα διέκοπτε τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό στην Μπαχμούτ από τους «μουσικούς» του για να δείξουν οι ουκρανοί στρατιώτες την πόλη σε αμερικανούς δημοσιογράφους, προτού διευκρινίσει ότι αστειευόταν.
Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τον τρόπο που η Μόσχα διεξάγει τον πόλεμο –την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά την ορολογία του Κρεμλίνου– στην Ουκρανία τους τελευταίους 14 μήνες. Διατείνεται συχνά πως ο τακτικός στρατός δεν ανεφοδιάζει τους άνδρες του με τα πυρομαχικά που χρειάζονται κι έχει φθάσει στο σημείο να κατηγορήσει κορυφαίους ρώσους επιτελείς για προδοσία.
«Τώρα, για την ανάγκη που έχουμε γενικά για οβίδες στο μέτωπο, αυτό που θέλουμε. Σήμερα φθάνουμε στο σημείο που η Βάγκνερ τελειώνει», είπε ο κ. Πριγκόζιν στον ρώσο μπλόγκερ Σίμιον Πέγκοφ.
«Η Βάγκνερ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πάψει να υπάρχει. Θα περάσουμε στην ιστορία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», συνέχισε.
Ο κ. Πέγκοφ μεταφόρτωσε το απόσπασμα στο Telegram.
Το τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας μισθοφόρων δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.
Ο κ. Πριγκόζιν, γνωστός για τον εριστικό τρόπο που εκφράζεται και για το σαρκαστικό του χιούμορ, χρειάστηκε προχθές Πέμπτη να εξηγήσει πως αστειευόταν όταν είπε πως θα διέτασσε τους άνδρες του να σταματήσουν να βομβαρδίζουν την Μπαχμούτ, όπου μαίνονται εχθροπραξίες από το περασμένο καλοκαίρι.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στηλίτευε πως οι άνδρες του υφίστανται βαριές απώλειες εξαιτίας της έλλειψης υποστήριξης από τον τακτικό στρατό.
Την περασμένη εβδομάδα, εξέφραζε ανησυχία για το ενδεχόμενο ο ουκρανικός στρατός να αντεπιτεθεί στην Μπαχμούτ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας λέει πως έχει πλέον καταληφθεί από τους μισθοφόρους του και τον ρωσικό στρατό.
Η Βάγκνερ του κ. Πριγκόζιν –ανθρώπου του κύκλου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν–, φέρεται να έχει αναπτύξει στο παρελθόν μισθοφόρους στη Συρία και σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική.
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Βάγκνερ διεθνή εγκληματική οργάνωση και ανακοίνωσε πως θα δεσμεύσει τους πόρους που τυχόν διαθέτει στην αμερικανική δικαιοδοσία εξαιτίας της εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μίλησε για μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής της,
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters
Ζητά την παρέμβαση της FIFA λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Οι αρχές παίρνουν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και εξετάζουν βίντεο
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.