- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία ύποπτα για σαμποτάζ στη Βόρεια Ευρώπη
Τι δείχνει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Πόλεμος της Σκιάς»
Ρωσία: Κατασκοπευτικά πλοία ύποπτα για προετοιμασία σαμποτάζ στη Βόρεια Ευρώπη
Η Ρωσία εφαρμόζει πρόγραμμα κατασκοπείας στα ύδατα της Βόρειας Ευρώπης και υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιεί πολλές δεκάδες πολεμικών και μη πλοίων για αποστολές αναγνώρισης εν όψει εν δυνάμει επιχειρήσεων σαμποτάζ, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί σήμερα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των χωρών της βόρειας Ευρώπης.
Το Κρεμλίνο απέρριψε τις πληροφορίες ως «εσφαλμένες» και «αβάσιμες» κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για «διεθνή διαφανή και αμερόληπτη έρευνα» για το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream στην Θάλασσα της Βαλτικής τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με κοινή έρευνα των τηλεοπτικών δικτύων NRK (Νορβηγία), DR (Δανία), SVT (Σουηδία) και Yle (Φινλανδία), η οποία επικαλείται πληροφορίες των υπηρεσιών Πληροφοριών των χωρών αυτών, η Μόσχα χρησιμοποιεί για κατασκοπευτικούς λόγους το ωκεανογραφικό σκάφος Amiral Vladimirsky, επισήμως πλοίο επιστημονικών αποστολών.
Κατά την διάρκεια αποστολής στο τέλος του 2022, το πλοίο αυτό έπλευσε κοντά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανοικτά της Δανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, παραπέμποντας σε αποστολή αναγνώρισης ενεργειακών υποδομών.
Ομάδα του δικτύου DR πλησίασε με ζόντιακ το Amiral Vladimirsky. Δύο στρατιώτες με μπαλακλάβα και όπλα στα χέρια βγήκαν στην γέφυρα για να της δείξουν ότι εντοπίσθηκε, σύμφωνα με απόσπασμα που μεταδόθηκε από το δανέζικο δίκτυο.
Οι ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών χρησιμοποιούν επίσης αλιευτικά, φορτηγά πλοία, μέχρι και γιοτ, που είναι εξοπλισμένα με μέσα υποβρύχιας παρακολούθησης και ασυρμάτους, σύμφωνα με την έρευνα.
Το ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο «Ο Πόλεμος της Σκιάς» αναφέρεται στην ύποπτη ανακάλυψη από την νορβηγική αστυνομία παλιών σοβιετικών ασυρμάτων μαζί με έναν ασυρματιστή σε κλειδωμένες καμπίνες των ρωσικών αλιευτικών σκαφών.
Στην Σουηδία, 27 τέτοια πλοία έχουν πλεύσει εντός των σουηδικών χωρικών υδάτων και έχουν ελλιμενισθεί σε σουηδικά λιμάνια τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στην Νορβηγία, σε μία περίοδο δέκα ετών, τουλάχιστον 50 ρωσικά πλοία «είχαν την δυνατότητα να συγκεντρώσουν παράνομα πληροφορίες», με βάση τα ίχνη τους μέσω της ηλεκτρονικής τους υπογραφής AIS (Automatic Identification System), σύμφωνα με το NRK.
Το ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας που υποστηρίζει ότι η ευθύνη για το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream ανήκει στην Δύση.
«Τα μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών έχουν κάνει ένα λάθος στην έρευνά τους. Προτιμούν και πάλι να κατηγορούν αβάσιμα την Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα προτιμούσαμε να δώσουν περισσότερη σημασία στις επιθέσεις κατά του Nord Stream και σε μία διεθνή διαφανή και αμερόληπτη έρευνα για τις πράξεις αυτές σαμποτάζ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.