- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Δύο Κύπριοι στο στόχαστρο βρετανικών κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών
«Κλείνουμε το δίκτυο στη ρωσική ελίτ και σε εκείνους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν»
Βρετανικές κυρώσεις σε Κύπριους «οικονομικούς μεσάζοντες» των Ρώσων ολιγαρχών Αμπραμόβιτς και Ουσμάνοφ - Ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους.
Η Βρετανία στόχευσε πρόσωπα και εταιρείες που κατηγορούνται ότι ενεργούσαν ως «οικονομικοί μεσάζοντες» για λογαριασμό των Ρώσων επιχειρηματιών Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ στον τελευταίο γύρο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν εκείνους που βοηθούν τους δύο γνωστούς επιχειρηματίες για να αποφύγουν το συνολικό κόστος των οικονομικών κυρώσεων.
«Κλείνουμε το δίκτυο στην ρωσική ελίτ και σε εκείνους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν να διασώσουν τα χρήματά τους λόγω του πολέμου», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι στην ανακοίνωση.«Θα συνεχίσουμε να τους αποκλείουμε από τα περιουσιακά στοιχεία που νομίζουν ότι έχουν αποκρύψει επιτυχώς».
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κυρώσεις έχουν επιβληθεί στους Κύπριους Δημήτρη Ιωαννίδη και Χριστόδουλο Βασιλειάδη ,τους οποίους χαρακτηρίζει «επαγγελματίες παθητικούς συνεργούς» που έχουν συνδράμει στην δημιουργία offshore εταιρειών και καταπιστευμάτων.
Σύμφωνα με το Λονδίνο, ο πρώτος βρισκόταν πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες που χρησιμοποίησε ο Ρομάν Αμπραμόβιτς για να κρύψει 760 εκατομμύρια λίρες (863 εκατομμύρια ευρώ) πριν του επιβληθούν κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
Η Βρετανία έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών και έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους από 1.550 Ρώσους και 180 οντότητες τον περασμένο χρόνο για να τιμωρήσει την Μόσχα για την σύγκρουση που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη και να παρεμποδίσει την ικανότητα της να συνεχίσει.
Οι τελευταίες κυρώσεις έχουν επίσης ως στόχο το χρηματοπιστωτικό δίκτυο του Ουσμάνοφ, που περιλαμβάνει την πολυσχιδή εταιρεία USM, την εταιρεία Curzon Square Ltd, η οποία λειτουργούσε ως το γραφείο του στο Λονδίνο και την εταιρεία Hanley Ltd, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Θεωρούμε άδικες και αβάσιμες τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που επιβλήθηκαν κατά της USM Holdings και των μετόχων της», ανέφερε η USM σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τους περιορισμούς ως «παράνομους».
«Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ δεν έχει εμπλακεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα για μια μεγάλη χρονική περίοδο» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Βρετανία που δέσμευσε τον περασμένο χρόνο τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπραμόβιτς και του Ουσμάνοφ, ανέφερε ότι τα μέτρα διασφαλίζουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ουσμάνοφ, συμπεριλαμβανομένης της έπαυλης Beechwood House στο Λονδίνο αξίας 90 εκατομμυρίων λιρών, παραμένουν υπό καθεστώς κυρώσεων.
Το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις σε περιουσιακά στοιχεία αξίας 18 δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών (20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ) από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.