- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κίνα - ΕΕ: Μια δύσκολη σχέση, δύο (κρυφές) γραμμές και η τριμερής συνάντηση στο Πεκίνο
Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν στον Σι Τζινπίνγκ με φόντο την Ουκρανία
Κίνα - ΕΕ: Mακρόν και Φον ντερ Λάιεν στην Κίνα με διαφορετικούς στόχους, αλλά κοινό μέτωπο απέναντι στον Σι Τζινπίνγκ
Στραμμένο στην Κίνα και στη συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το βλέμμα της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γάλλος πρόεδρος θα προσέλθουν το απόγευμα της 6ης Απριλίου στις συνομιλίες με διαφορετικές ατζέντες και σχέδια, ωστόσο το μέτωπο που θα παρουσιάσουν μπροστά στον Κινέζο πρόεδρο θα είναι αδιάρρηκτο. Και αυτό γιατί δεν επιθυμούν να δώσουν την ευκαιρία στον Σι Τζινπίνγκ να εκμεταλλευτεί τις όποιες «ρωγμές» στο εσωτερικό της ΕΕ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, κατά την άφιξή του στο Πεκίνο, «πως η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία. «Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο (...). Πρόκειται για τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη», πρόσθεσε ο Μακρόν σε ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Κίνα.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ουδέποτε καταδικάστηκε επισήμως από το Πεκίνο, βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν στη συνάντηση των τριών.
«Αυτός ο πόλεμος, τον οποίο έχω χαρακτηρίσει επανειλημμένα ιμπεριαλιστικό, αποικιοκρατικό, ήρθε πράγματι να ποδοπατήσει πολλές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως εμείς οφείλουν απολύτως να υπερασπίζονται», δήλωσε ο Μακρόν αναφερόμενος στη Γαλλία και την Κίνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα, «λόγω της στενής σχέσης της με τη Ρωσία, η οποία ενισχύθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες με την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα», μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» στη διευθέτηση της σύγκρουσης. Ο «διάλογος» με τις αρχές του Πεκίνου είναι κατά συνέπεια «απαραίτητος», σύμφωνα με τον Μακρόν.
Να μην «χωριστούμε» από την Κίνα
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, ο οποίος δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα από το 2019 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θέλησε να αποστασιοποιηθεί από μια μάλλον συγκρουσιακή προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ έναντι του ασιάτη ανταγωνιστή τους.
«Όλο και περισσότερο ακούμε φωνές να υψώνονται για να εκφράσουν ισχυρή ανησυχία για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα. Και κατά κάποιο τρόπο για να καταλήξουν σε ένα είδος αναπόφευκτης αύξησης των εντάσεων», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πιστέψω σε αυτό το σενάριο».
Για να επιδείξει την ενότητα της Ευρώπης σ' αυτή τη θέση περί «δέσμευσης», ζήτησε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τον συνοδεύσει σε μία από τις συνομιλίες που θα έχει με τον Σι Τζινπίνγκ.
Έχοντας γύρω του περισσότερους από 50 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων αυτούς της Airbus, της EDF και της Veolia, ο Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να «χωριστούν» από την Κίνα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά να παραμείνουν σε μια «ρεαλιστική και φιλόδοξη οδό».
«Δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε, να χωριστούμε από την Κίνα», σημείωσε ο Μακρόν, αλλά «να δεσμευθούμε βολονταριστικά για να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα».
Σύμφωνα με τη Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν -όπως άλλωστε και ο Γερμανός καγκελάριος- επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τις κινεζικές αρχές, και να αποστασιοποιηθεί από την «συγκρουσιακή» προσέγγιση που προτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είμαστε σε ίση απόσταση από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, αλλά έχουμε τα συμφέροντά μας και την προσέγγισή μας», αναφέρει στην εφημερίδα Γάλλος διπλωμάτης.
Το Παρίσι -με το ταξίδι αυτό- θέλει μεταξύ άλλων να αναβιώσει τις ανθρώπινες ανταλλαγές, ιδίως εκείνες μεταξύ των φοιτητών των δύο χωρών, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Le Figaro, σημειώνοντας ότι o Γάλλος πρόεδρος θα επιμείνει και στους πολιτιστικούς δεσμούς, εγκαινιάζοντας το γαλλοκινεζικό φεστιβάλ «Croisements» (Σταυροδρόμια), που παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο ξένο φεστιβάλ στην Κίνα.
Πιο σκληρή η στάση της Φον ντερ Λάιεν έναντι της Κίνας
Τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τον συνάντησε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς και αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον Δεκέμβριο.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Κομισιόν, σε ομιλία της σε γνωστό Think-Tank των Βρυξελλών, είχε πει ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα εξαρτώνται από τη στάση του Πεκίνου έναντι του πολέμου του Πούτιν. Είχε επισημάνει, επίσης, ότι η σχέση ΕΕ-Κίνας είναι μια «από τις πιο περίπλοκες και σημαντικές» στον κόσμο, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη της που η σχέση αυτή έχει γίνει «πιο μακρινή και πιο δύσκολη» στη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Η ΕΕ κάνει προσεκτικά βήματα προς την Κίνα αφενός για να ανανεώσει τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου γιατί δεν θέλει να σπρώξει την Κίνα στο ίδιο στρατόπεδο με τη Ρωσία. Η ΕΕ δεν θέλει «αμερικανικού τύπου» αποσύνδεση από την Κίνα, θέλει να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας, τονίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η ΕΕ έχει τα δικά της συμφέροντα, καθώς και μια υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση πρώτων υλών από την Κίνα που είναι απαραίτητες για τις νέες καθαρές τεχνολογίες.
Στο Πεκίνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου ΕΕ-Κίνας, Γιεργκ Βίτκε, και με εκπροσώπους διαφορετικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών που εδρεύουν στην Κίνα. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Λι Τσιανγκ, πρωθυπουργό του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας και θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντησή της με τον Σι Τζινπίνγκ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.