Κοσμος

Σταρ της K-pop ζητά συγγνώμη για το μπλουζάκι με τη σβάστικα

Λέει ότι «δεν αναγνώρισε σωστά τη σημασία» του ναζιστικού συμβόλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Chaeyoung ζητά συγγνώμη για το λογότυπο της σβάστικας σε μπλουζάκι - Είναι μέλος των Twice, ενός από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα K-pop παγκοσμίως.
Η Chaeyoung του K-pop συγκροτήματος Twice ζήτησε συγγνώμη για τη φωτογραφία με το σύμβολο της σβάστικας © Instagram/Twice

Η Chaeyoung ζητά συγγνώμη για το λογότυπο της σβάστικας σε μπλουζάκι - Είναι μέλος των Twice, ενός από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα K-pop παγκοσμίως.

Η Chaeyoung, μέλος των Twice, ενός από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα K-pop παγκοσμίως, ζήτησε συγγνώμη αφού φόρεσε ένα μπλουζάκι με σβάστικα.

Το μπλουζάκι της 23χρονης είχε μια εικόνα του μπασίστα των Sex Pistols, Sid Vicious, φορώντας ένα λογότυπο με σβάστικα.

Η ίδια δημοσίευσε μια φωτογραφία της με το επίμαχο t-shirt στον λογαριασμό της στο Instagram και στους 8,6 εκατομμύρια followers της, αλλά σύντομα τη διέγραψε, αντικαθιστώντας τη με μια συγγνώμη.

«Δεν αναγνώρισα σωστά την έννοια της σβάστικας στο μπλουζάκι που φορούσα», έγραψε. «Ζητώ βαθιά συγγνώμη που δεν το εξέτασα διεξοδικά, προκαλώντας ανησυχία. Θα δώσω απόλυτη προσοχή στο μέλλον για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κατάσταση».

Ήταν η δεύτερη διαμάχη σχετικά με τα ρούχα για την τραγουδίστρια αυτή την εβδομάδα, αφού εμφανίστηκε με ένα crop top με μια αμερικανική σημαία και το σλόγκαν «όπου πάει ένας, πάμε όλοι», μια φράση που χρησιμοποιείται από το δίκτυο θεωριών συνωμοσίας QAnon.

Ναζιστικά λογότυπα στον κόσμο της K-pop

Απέχει επίσης πολύ από την πρώτη διαμάχη για ναζιστικό λογότυπο στον κόσμο της K-pop. Το 2018, οι μάνατζερ του μεγαλύτερου συγκροτήματος K-pop στον κόσμο, των BTS, ζήτησαν συγγνώμη αφού ένα από τα μέλη τους απεικονίστηκε να φορά ένα καπέλο σε στυλ που αρχικά φορούσαν οι αξιωματικοί των SS, με μια σβάστικα και το λογότυπο του αετού.

Ένα άλλο μέλος απεικονίστηκε φορώντας ένα μπλουζάκι που γιορτάζει την απελευθέρωση της Κορέας από την ιαπωνική κυριαρχία το 1945, συνοδευόμενο από μια εικόνα ενός σύννεφου ατομικού μανιταριού.

Το 2021, η Sowon, μέλος του γυναικείου γκρουπ GFriend, ζήτησε συγγνώμη αφού φωτογραφήθηκε με μια ναζιστική κούκλα – μανεκέν.

Το 2022, ένα μέλος των Purple Kiss φωτογραφήθηκε φορώντας μια σβάστικα σε φωτογράφιση με στρατιωτικό θέμα, με την εταιρία της να ζητά συγγνώμη και να αναφέρει «η ευθύνη αυτού του περιστατικού δεν βαρύνει τον καλλιτέχνη».

Επίσης το 2022, το κορεάτικο boyband Epex άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού τους «Anthem of Teen Spirit», καθώς θεωρήθηκε ότι αναφερόταν θεωρήθηκαν ως αναφορά στο πογκρόμ της «Νύχτας των Κρυστάλλων» του 1938, κατά των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία.

Το γκρουπ φορούσε επίσης στρατιωτικές στολές στο βίντεο του τραγουδιού, που έμοιαζαν κάπως με αυτές που φορούσαν οι αξιωματικοί των Ναζί. Η δισκογραφική εταιρία C9 Entertainment υποστήριξε ότι οι εικόνες ήταν εμπνευσμένες από το «1984» του Τζορτζ Όργουελ και οι στίχοι αναφέρονταν σε «ρομποτοποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα» στην Κορέα, αλλά ζήτησαν συγγνώμη και άλλαξαν τους στίχους.

Το 2014, το κορεάτικο συγκρότημα κοριτσιών Pritz φορούσε μαύρες στολές με ναζιστικά λογότυπα και κόκκινα και λευκά περιβραχιόνια. Το μάνατζμεντ του γκρουπ ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την ομοιότητα και ότι τα λογότυπα ήταν εμπνευσμένα από τα σήματα κυκλοφορίας.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ