Κοσμος

Μετακομίζουν τα «κόκκινα φανάρια» του Άμστερνταμ, αντιδρά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Εκφράζει φόβους «ενόχλησης, διακίνησης ναρκωτικών, μέθης και άτακτης συμπεριφοράς»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Αντίθετος στο σχέδιο δημιουργίας νέου «ερωτικού κέντρου» κοντά στην έδρα του στο Άμστερνταμ.
Κοντά στο νέο κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων βρίσκεται πιθανή τοποθεσία μετεγκατάστασης των «κόκκινων φαναριών» του Άμστερνταμ © EPA/Justin Lane

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Αντίθετος στο σχέδιο δημιουργίας νέου «ερωτικού κέντρου» κοντά στην έδρα του στο Άμστερνταμ.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναφορικά με ένα σχέδιο που εξετάζει ο δήμος του Άμστερνταμ για τη δημιουργία ενός νέου «ερωτικού κέντρου» κοντά στην έδρα της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων.

Το Άμστερνταμ εξετάζει εδώ και χρόνια να μετεγκαταστήσει τη νόμιμη πορνεία μακριά από την ιστορική του συνοικία Κόκκινα Φανάρια και τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε τρεις πιθανές τοποθεσίες.

Δύο από αυτές βρίσκονται κοντά στο νέο κτίριο του EMA, το οποίο βρίσκεται κοντά σε μεγάλα ξενοδοχεία και στην οικονομική περιοχή της πόλης.

Ο EMA μετέφερε την έδρα του στο Άμστερνταμ το 2019, αφήνοντας το Λονδίνο μετά το Brexit.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: «Ανησυχεί πολύ» για το σχέδιο του Άμστερνταμ

Ο Οργανισμός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ανησυχεί πολύ» για τα σχέδια για το κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 100 «χώρους εργασίας» για εργαζόμενες και εργαζομένους του σεξ, καθώς και μπαρ και ψυχαγωγία.

«Η αλλαγή της τοποθεσίας της δραστηριότητας από τα Κόκκινα Φανάρια οφείλεται σε ανησυχίες για όχληση, διακίνηση ναρκωτικών, ατόμων σε κατάσταση μέθης και διατάραξη της κοινής ησυχίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο EMA.

«Η τοποθέτηση του Ερωτικού Κέντρου σε κοντινή απόσταση από το κτίριο του EMA είναι πιθανό να έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στη παρακείμενη περιοχή».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή τόνισε παράλληλα ότι ανησυχεί για την ασφάλεια του προσωπικού και των επισκεπτών της και σημείωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με την ολλανδική κυβέρνηση που εγγυάται την «ασφάλεια και την ηρεμία» των γραφείων της.

Το Άμστερνταμ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις από οργανώσεις που αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση της νόμιμης πορνείας και ένας εκπρόσωπος του δήμου είπε σήμερα ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν αμέσως στις συγκεκριμένες ανησυχίες του EMA. Η πορνεία είναι νόμιμη στην Ολλανδία από το 2000 και γινόταν ανεκτή στη διάσημη συνοικία επί δεκαετίες.

Ωστόσο η συνοικία αλλάζει τα τελευταία χρόνια καθώς οι κάτοικοι παραπονούνται για υπερβολική τουριστική κίνηση. Τον Φεβρουάριο η πόλη ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος κάνναβης στην συνοικία των Κόκκινων Φαναριών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ