- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εβδομήντα ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ βρίσκουν καταφύγιο στην Ινδία και το Μεξικό
Eίναι απόγονοι του ιδιωτικού του θηριοτροφείου
Κολομβία: Εβδομήντα ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ θα σταλούν στην Ινδία και το Μεξικό
Η Κολομβία σχεδιάζει να μεταφέρει δεκάδες από τους αποκαλούμενους ως «ιπποπόταμους κοκαΐνης» - τους απογόνους του ιδιωτικού θηριοτροφείου του έμπορου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ - σε νέα σπίτια στην Ινδία και το Μεξικό σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον αυξανόμενο πληθυσμό τους, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.
Συνολικά 70 ιπποπόταμοι, ένα μείγμα αρσενικών και θηλυκών, αναμένεται να μετακινηθούν - με 60 να πηγαίνουν στην Ινδία και 10 στο Μεξικό. Ο τεχνικός όρος αυτής της επιχείρησης είναι «μετατόπιση», εξήγησε ο κυβερνήτης Άνιμπαλ Γκαβίρια σε συνέντευξή του στo Blu Radio, καθώς θα περιλάμβανε τη μετακίνηση των ιπποπόταμων από μια χώρα που δεν ήταν ο εγγενής βιότοπός τους σε μια άλλη που δεν ήταν επίσης ο φυσικός τους βιότοπος.
Η αποστολή των ιπποπόταμων πίσω στην Αφρική κινδύνευε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, τόσο για τους ίδιους τους ιπποπόταμους όσο και για το τοπικό οικοσύστημα, εξήγησε στο CNN η Μαρία Αγχέλα Ετσεβέρι, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζαβεριάνα. Η αποικία με περισσότερα από 100 ζώα θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη ομάδα εκτός Αφρικής.
«Οι ιπποπόταμοι ζουν σε κοπάδια, είναι αρκετά επιθετικοί», είπε η Ετσεβέρι. Ενώ οι «ιπποπόταμοι κοκαΐνης» δεν είναι εγγενείς στην Κολομβία, το τοπικό έδαφος θεωρείται ευνοϊκό για την αναπαραγωγή τους, καθώς έχει ρηχές πηγές νερού και μεγάλη συγκέντρωση τροφής.
Η απροσδόκητη όμως κληρονομιά του Δον Πάμπλο είναι προβληματική καθώς τα συγκεκριμένα ζώα τα οποία φημίζονται για την επιθετικότητά τους όταν κάποιος εισβάλει στην περιοχή τους, εμφανίζονται συχνά πυκνά σε δρόμους των γύρω χωριών, ενώ κατάφεραν σε μόλις δύο δεκαετίες να «εξαφανίσουν» όλα τα υπόλοιπα είδη που ευδοκιμούσαν στην περιοχή. Οι επιστήμονες λένε ότι αν δεν θανατωθούν άμεσα ενδέχεται να κυκλοφορούν στην περιοχή έως και 1.500 ιπποπόταμοι μέχρι το 2035.
Οι πρώτοι ιπποπόταμοι αποτελούσαν μέρος μιας συλλογής εξωτικών ζώων που ο Εσκομπάρ είχε συγκεντρώσει τη δεκαετία του 1980 στο ράντσο του, περίπου 250 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν. Μετά το θάνατό του το 1993, οι αρχές μετεγκατέστησαν τα περισσότερα από τα άλλα ζώα, αλλά όχι τους ιπποπόταμους επειδή ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθούν.
Έκτοτε άρχισαν να αναπαράγονται με ταχείς ρυθμούς, επεκτείνοντας το χώρο δραστηριότητάς τους. Πλέον, αποτελούν τόσο περιβαλλοντική πρόκληση όσο και πηγή ανησυχίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Μια μελέτη στο περιοδικό Nature προειδοποίησε ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να φθάσει τους 1.500 μέσα σε δύο δεκαετίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.