- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος
Ένατη συνεχόμενη εβδομάδα αντιδράσεων
Ισραήλ: Νέες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για ένατο συνεχόμενο Σάββατο στους δρόμους ισραηλινών πόλεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Οι κινητοποιήσεις στο Τελ Αβίβ, όπως και σε πολλές άλλες ισραηλινές πόλεις, ξεκίνησαν ειρηνικά αλλά εξελίχθηκαν επεισοδιακά. Σε εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, διακρίνονται διαδηλωτές να σπάνε οδοφράγματα της αστυνομίας και να ανάβουν φωτιές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να απωθήσουν το συγκεντρωμένο πλήθος στο Τελ Αβίβ.
«Ελπίζω πως αυτή η ογκώδης διαδήλωση θα έχει αποτέλεσμα και θα γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε», είπε στο πρακτορείο Reuters ο 53χρονος καθηγητής Ιστορίας Ρόνεν Κοέν.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το Ισραήλ να μετατραπεί σε δικτατορία», υποστήριξε η 68χρονη εκπαιδευτικός Όφιρ Κουμπίτσκι, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να κερδίσουμε».
Αυξάνει τον πολιτικό έλεγχο
Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση αυξάνει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να περνάει νόμους ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυναγματικοί, απειλώντας έτσι την ίδια τη δημοκρατία.
Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει προσωπικά του συμφέροντα. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς και οι επικριτές του πιστεύουν ότι εάν τελικά η μεταρρύθμιση εγκριθεί, ο Νετανιάχου θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί για να ακυρώσει τυχόν καταδικαστική απόφαση σε περίπτωση που κριθεί ένοχος από τη δικαιοσύνη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.