Κοσμος

Σήμα αποχώρησης από το Μπαχμούτ εκπέμπει το Κίεβο

Aιχμή του δόρατος του Κρεμλίνου η μισθοφορική Wagner

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας
© ΕPA/Vassil Ivanov

Ουκρανία: Σήμα αποχώρησης από το Μπαχμούτ εκπέμπει το Κίεβο

Συνεχείς ρωσικές επιθέσεις δέχεται η πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας συνταγματάρχη Ολεξάντρ Σίρσκι η κατάσταση γύρω από την εμπόλεμη πόλη είναι «εξαιρετικά τεταμένη».

«Παρά τις σημαντικές απώλειες», στη μάχη για την ανατολική πόλη, «ο εχθρός έριξε τις πιο εκπαιδευμένες μονάδες επίθεσης Βάγκνερ στην επίθεση», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, φιλορώσος αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι είναι θέμα χρόνου να πέσει το Μπαχμούτ. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του αρχηγού της αυτοαποκαλούμενης, φιλορωσικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τις διαδρομές προς το Μπαχμούτ και είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να πέσει η πόλη στα χέρια των Ρώσων.

Η μάχη για την ανατολική πόλη της περιφέρειας Ντονέτσκ βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο, η πιο μακρά σε διάρκεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. 

Η περιοχή έχει καταγράψει ωστόσο από τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών, καθώς έχει αποκτήσει συμβολική σημασία, αυξάνοντας τα πολιτικά διακυβεύματα και θυμίζοντας την τρίμηνη πολιορκία της Μαριούπολης την περασμένη άνοιξη, πόλης πολύ μεγαλύτερης και στρατηγικά πιο σημαντικής, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια.

Η κατάληψη του Μπαχμούτ θα συνιστούσε βήμα προς την κατάληψη ολόκληρης της περιφέρειας του Ντονμπάς από τη Ρωσία, την οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακήρυξε μέρος της ρωσικής επικράτειας - μαζί με τις νότιες επαρχίες Ζαπορίζια και Χερσώνα - μετά τα παράνομα δημοψηφίσματα τον Σεπτέμβριο.

Αιχμή της ρωσικής επίθεσης ήταν η ομάδα Βάγκνερ του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως «αρχιμάγειρας του Πούτιν».

Οι τακτικές της Βάγκνερ διαφοροποιούνται από τις συμβατικές ρωσικές μεθόδους, καθώς ο Πριγκόζιν πρόσθεσε στις δυνάμεις του χιλιάδες άπειρους κατάδικους από τις ρωσικές φυλακές, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους μόλις ολοκληρωθεί η στρατιωτική υπηρεσία τους. 

Η Βάγκνερ τους χρησιμοποίησε ως εμπροσθοφυλακή, με μειωμένη κάλυψη από πυροβολικό μάλιστα.

Οι Αμερικανοί προέτρεψαν την Ουκρανία να δώσει αλλού προτεραιότητα 

Την ίδια ώρα πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι της άμυνας εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν το Μπαχμούτ και παράλληλα να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση την άνοιξη. Γι’ αυτό και προέτρεψαν την Ουκρανία να δώσει προτεραιότητα στην αντεπίθεση της άνοιξης έναντι της υπεράσπισης του Μπαχμούτ.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σημειώνουν ότι αξιολογούν την απόφαση της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το Μπαχμούτ ως «πιθανότατα μια στρατηγικά ορθή προσπάθεια παρά το κόστος» για τη χώρα, ακριβώς γιατί επιφέρει σημαντικά πλήγματα και στη Ρωσία.

Εξηγώντας αναφέρουν ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ από την Ουκρανία ανάγκασε το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των δυνάμεων της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner και να δεσμεύσει ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις υψηλού προφίλ για να συνεχίσει να σημειώνει κέρδη που όμως συνοδεύονται από μεγάλες απώλειες.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ