Κοσμος

Μπάιντεν: Η Ρωσία δεν θα κερδίσει ποτέ στην Ουκρανία

Η ομιλία του στην Πολωνία λίγες ώρες μετά από αυτήν του Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάιντεν: «Απίθανο» η έκρηξη στην Πολωνία να οφειλόταν σε πυραύλους από τη Ρωσία
Ο Τζο Μπάιντεν © EPA Pool

Μπάιντεν: Η Ρωσία δεν θα κερδίσει ποτέ στην Ουκρανία - Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ από τη Βαρσοβία για τη διάσκεψη χωρών του ΝΑΤΟ λίγες ώρες μετά από αυτήν του Πούτιν

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι «ισχυρότερη από ποτέ», παραμονές της πρώτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε σήμερα από τη Βαρσοβία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λίγες ώρες μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία ανακοίνωσε την απόχωρηση από την συνθήκη NEW START.

Παρότι δεν αντέκρουσε άμεσα όσα είπε ο Πούτιν, ο Μπάιντεν αμφισβήτησε τις θεμελιώδεις αρχές των ισχυρισμών του Ρώσου ομολόγου του.  «Εναν χρόνο μετά, θα έλεγα ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο. Και «μπορώ να πω με υπερηφάνεια, όπως είπα στον πρόεδρο Ζελένσκι όταν μιλήσαμε χθες στο Κίεβο, ότι η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι αταλάντευτη», πρόσθεσε, κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Πολωνίας, που μεταδόθηκε εν μέρει από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πραγματικά εκπληκτική» τη στήριξη που παρέχει η Πολωνία στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επέμεινε στο γεγονός ότι, χάρη στον Τζο Μπάιντεν, «βλέπουμε ότι η Αμερική είναι ικανή να διαφυλάττει την παγκόσμια τάξη».

Αργότερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στην οποία αναμένεται ότι θα ζητήσει από τους συμμάχους να συσπειρωθούν και να στηρίξουν το Κίεβο, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στη δεύτερη χρονιά του και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η λήξη του. Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί στη Βαρσοβία με τους «Εννέα του Βουκουρεστίου», τους ηγέτες εννέα χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Την επίσκεψη του Μπάιντεν καλωσόρισαν οι Πολωνοί πολίτες και οι περίπου 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που ζουν στη χώρα. Πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν από τη Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη και στην πλατεία Ρόμαν Ντμόφσκι, στο κέντρο της πολωνικής πρωτεύουσας, σε μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα αναγραφόταν το σύνθημα: «Μπάιντεν, δώσε F-16 στην Ουκρανία».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήνυμα αποφασιστικότητας Μπάιντεν προς Πούτιν
© Omar Marques/Getty Images/Ideal Image

Διαδηλωτές σήκωσαν ένα πανό με το ίδιο σύνθημα έξω από το ξενοδοχείο όπου πέρασε τη νύχτα του ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που αναχωρούσε για τη συνάντησή του με τον Ντούντα στο προεδρικό μέγαρο.

«Οταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή, σχεδόν ένα χρόνο πριν, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι μπορούσε να υπερισχύει, αλλά έκανε τρομερό λάθος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, βεβαιώνοντας χθες τους Ουκρανούς ότι η Αμερική θα συνεχίσει να τους στηρίζει «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια βλημάτων πυροβολικού, ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας και άλλων συστημάτων. Επιπλέον, προανήγγειλε νέες κυρώσεις εναντίον ηγετών και επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Πούτιν: Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο – Θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας

Στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο, όπου δι’ αυτού η Δύση επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος απεύθυνε την πολυαναμενόμενη, καθυστερημένη, όπως λέγεται, ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας, ξετυλίγοντας τις απόψεις του για την εισβολή στη γειτονική χώρα και το όραμά του για το αύριο της Ρωσίας. 

«Θέλουν να μας επιβάλουν στρατηγική ήττα, θέτουν ως στόχο τις πυρηνικές μας βάσεις, για τον λόγο αυτόν, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα» δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε στα «ναζιστικά χαρακτηριστικά του ουκρανικού στρατού, που η Δύση δεν παρατηρεί», την ώρα που οι ελίτ της ευθύνονται για την κλιμάκωση του πολέμου.

«Είδαμε τις απειλές να αυξάνονται και τις αιματηρές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς να προετοιμάζονται», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο, εμείς κάναμε τα πάντα για να τον σταματήσουμε. Εκείνοι θέλουν απεριόριστη ισχύ, και ο επόμενος στόχος τους είναι η Σεβαστούπολη στην Κριμαία. Γνωρίζουμε, εξάλλου, ότι η Δύση βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες της Ουκρανίας να χτυπήσει τις βάσεις μας».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ