Κοσμος

Βιβλικές εικόνες στη Νέα Ζηλανδία: Θάλασσα και στεριά έγιναν ένα

Διασώστες απομάκρυναν με ελικόπτερα εγκλωβισμένους σε στέγες σπιτιών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαρωτικές πλημμύρες στη Νέα Ζηλανδία
Σαρωτικές πλημμύρες στη Νέα Ζηλανδία © YouTube/ABC News

Πλημμύρες στη Νέα Ζηλανδία - Εικόνες καταστροφής μετά τον κυκλώνα Γκαμπριέλ

Περίπου 300 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο σε στέγες σπιτιών διασώθηκαν από τον στρατό στη Νέα Ζηλανδία μετά το χτύπημα του κυκλώνα Γκαμπριέλ, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και ανάγκασε άλλους 10.500 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα. Οι νεκροί από τις πλημμύρες έφθασαν τους 4.

Το πτώμα του τέταρτου θύματος, παιδιού που θεωρείται πως πνίγηκε εξαιτίας «της ανόδου των υδάτων», βρέθηκε στο χωριό Έξντεϊλ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα άλλα τρία πτώματα βρέθηκαν νωρίτερα σε περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα:

  • Το ένα σε τοποθεσία όπου αγνοείτο πυροσβέστης, μετά την κατάρρευση σπιτιού εν μέσω των καιρικών φαινομένων στο Δυτικό Όκλαντ και
  • άλλα δύο στην περιοχή Χοξ Μπέι, στο Βόρειο Νησί, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων Κίραν Μακάνουλτι.

Ο νεοζηλανδικός στρατός ανέπτυξε τρία ελικόπτερα NH90 στην περιοχή Χοξ Μπέι, που έχει υποστεί σκληρό χτύπημα από τον κυκλώνα. Έσωσε εργάτες, οικογένειες και κατοικίδια που ανέβηκαν σε στέγες σπιτιών για να γλιτώσουν από την άνοδο του επίπεδου των υδάτων.

Ο κ. Μακάνουλτι εξήρε το «εκπληκτικό» έργο των σωστικών συνεργείων και του στρατού, που απομάκρυναν «σχεδόν 300 ανθρώπους» οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στις στέγες σπιτιών στη Χοξ Μπέι, δυσπρόσιτη περιοχή.

Περίπου 60 άνθρωποι διασώθηκαν από μεγάλο ακίνητο που πλημμύρισε.

New Zealand: Cyclone Gabrielle damage laid bare in drone footage
Drone footage shows extent of New Zealand flooding

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές στη Νέα Ζηλανδία που πλημμύρισαν

Αν και θεωρείται πως τα χειρότερα πέρασαν, οι αρχές προειδοποίησαν σήμερα πως συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι.

Σφοδροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη το Βόρειο Νησί, όπου ζουν πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας (5 εκατομμύρια), προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Οι αρχές κάνουν πλέον αποτίμηση των ζημιών σε απομονωμένες πόλεις όπου πλημμύρες έκοψαν στη μέση δρόμους και τις επικοινωνίες.

Περίπου 10.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Άλλοι 140.000 δεν έχουν ηλεκτροδότηση, αν και η λειτουργία του δικτύου προοδευτικά αποκαθίσταται.

Η περιοχή με βουκολικά τοπία είναι αγνώριστη, λόγω χειμάρρων, πλημμυρισμένων δρόμων και κατολισθήσεων.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κρις Χίπκινς, ο οποίος χαρακτήρισε τον κυκλώνα Γκαμπριέλ το σοβαρότερο μετεωρολογικό φαινόμενο «του αιώνα», κήρυξε εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για μια εβδομάδα.

Σημειώθηκε «μεγάλη καταστροφή», υπερθεμάτισε ο κ. Μακάνουλτι, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» για να συνέλθουν οι πληγείσες περιοχές. «Ο δρόμος είναι μακρύς», προειδοποίησε.

Cyclone Gabrielle batters New Zealand, causing floods and leaving families stranded

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ