Κοσμος

Οκτώ νεκροί και αγνοούμενοι μετά το πέρασμα του κυκλώνα Γκαμπριέλ στη Νέα Ζηλανδία

Ένα παιδί 2 ετών ανάμεσα στα θύματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Ζηλανδία - Πλημμύρες σε περιοχές μετά το πέρασμα του κυκλώνα Γκαμπριέλ
© Youtube / The Guardian

Νέα Ζηλανδία - Κυκλώνας Γκαμπριέλ: Οκτώ νεκροί, αγνοούμενοι και προβλήματα στη χώρα - Αποκομμένες και χωρίς ρεύμα περιοχές 

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του στη Νέα Ζηλανδία από το πέρασμα του κυκλώνα Γκαμπριέλ. Τελευταίο θύμα ένα παιδί 2 ετών. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους αγγίζει τις 10.000, ενώ χιλιάδες είναι οι πολίτες που αγνοούνται. 

Ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, την ώρα που διασώστες δίνουν μάχη για να προσεγγίσουν κοινότητες και χωριά που παραμένουν αποκομμένα, κάποια ήδη από την Κυριακή όταν ο κυκλώνας Γκαμπριέλ έπληξε τη Νέα Ζηλανδία στην πιο βόρεια περιοχή της, αυτή του Βορείου Νησιού, προτού κατέβει προς την ανατολική ακτή. «Χρειάζεται να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι πιθανόν θα υπάρχουν περισσότερες απώλειες από αυτό σε όλη τη χώρα. Και ότι την πραγματική του έκταση δεν θα την γνωρίζουμε για ένα διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χίπκινς.

New Zealand Army: Resupplying Moteo Marae, near Napier

Νέα Ζηλανδία - Κυκλώνας Γκαμπριέλ: Αγωνία για 4.500 ανθρώπους - 62.000 σπίτια χωρίς ρεύμα

Λίγο πάνω από 4.500 άνθρωποι αναφέρθηκε στην αστυνομία ότι δεν είχαν επικοινωνήσει μέχρι σήμερα με συγγενείς ή φίλους από τότε που έπληξε τη χώρα ο κυκλώνας. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι περισσότεροι από αυτούς απλώς δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυα επικοινωνίας. «Είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχουμε δει πιθανώς αυτόν τον αιώνα», τόνισε ο Χίπκινς και πρόσθεσε: «Η κλίμακα της ζημιάς είναι σημαντική διότι καλύπτει τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή». 

New Zealand grapples with 'devastating' Cyclone Gabrielle

Το γεγονός ότι αγροκτήματα βρίσκονται βυθισμένα στα νερά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην προμήθεια φρούτων και λαχανικών σε διάφορες περιοχές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Δύο προσωρινά νεκροτομεία έχουν στηθεί στην περιφέρεια Χόουκς Μπέι, που είναι από τις χειρότερα πληγείσες από τον κυκλώνα περιοχές. Πρόκειται για μια ως επί το πλείστον αγροτική περιοχή, η οποία περιλαμβάνει ωστόσο της πόλεις Νάπιερ, Χέιστινγκς και Γουαϊρόα. Η επικοινωνία και η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές παραμένει δύσκολη, ενώ περίπου 62.000 σπίτια εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα.

Ομάδα ειδικών από την Αυστραλία έφτασε στη Νέα Ζηλανδία για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας, σύμφωνα με τον Χίπκινς. Οχηματοπομπές φορτηγών που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης κατευθύνονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ οι δυνάμεις πολιτικής άμυνας χρησιμοποιούν πλοία και αεροπλάνα για να μεταφέρουν βοήθεια σε περιοχές της ανατολικής ακτής.

Στη Χόουκς Μπέι, ελικόπτερα και σκάφη αποστέλλονται για να ελέγξουν την κατάσταση ανθρώπων, που βρίσκονται σε απομονωμένες κοινότητες, όπως και ομάδες διάσωσης και βοήθειας. Ο καιρός έχει αρχίσει να βελτιώνεται, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ως επί το πλείστον αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Νησιού το σαββατοκύριακο.

'Total devastation': New Zealand reels from cyclone Gabrielle

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ