Κοσμος

«Χωρίς πόδια, χωρίς όρια»: Η συγκλονιστική ιστορία του ακρωτηριασμένου που θα ανέβει στο Έβερεστ

Βετεράνος που έχασε και τα δυο του πόδια στο Αφγανιστάν θα επιχειρήσει να κατακτήσει τη ριψοκίνδυνη κορυφή

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρι Μπούντα Μάγκαρ: Ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο που θα ανέβει στο Έβερεστ - Πώς νίκησε την κατάθλιψη και πίεσε τα όριά του.
Ο διπλά ακρωτηριασμένος Χάρι Μπούντα Μάγκαρ θα προσπαθήσει να κατακτήσει το ψηλότερο βουνό του κόσμου τον Μάιο © Unsplash & Instagram/Hari Budha Magar

Χάρι Μπούντα Μάγκαρ: Ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο που θα ανέβει στο Έβερεστ - Πώς νίκησε την κατάθλιψη και πίεσε τα όριά του

Ένας βετεράνος που έχασε και τα δύο του πόδια υπηρετώντας στον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν, ελπίζει να γίνει ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο που θα ανέβει στο Έβερεστ αυτό το καλοκαίρι.

Ο Χάρι Μπούντα Μάγκαρ, ο οποίος είχε τάσεις αυτοκτονίας αφού πήρε ιατρικά εξιτήριο από το Βασιλικό Σύνταγμα Γκούρκα το 2010, συνεργάζεται με μια ομάδα ορειβατών από το Νεπάλ για να προσπαθήσει να κατακτήσει το υψηλότερο βουνό του κόσμου τον Μάιο.

Αν και θα εφοδιαστεί με ειδικά πόδια αναρρίχησης με θερμάστρες με μπαταρία για να αποτρέψει το κρυοπαγήματα, ο 43χρονος ουσιαστικά θα σέρνεται στο Έβερεστ χρησιμοποιώντας τα χέρια του.

Υπολογίζει ότι θα του πάρει τρεις φορές περισσότερο χρόνο από τους ικανούς ορειβάτες για να φτάσει στην κορυφή των 8.848 μέτρων, αν και είναι βέβαιος ότι θα είναι ταχύτερος από τον μέσο όρο σε συγκεκριμένα στάδια της ανάβασης, σκάλας λόγω της ανώτερης δύναμης του πάνω μέρους του σώματός του.

Χάρι Μπούντα Μάγκαρ: Ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο που θα ανέβει στο Έβερεστ - Πώς νίκησε την κατάθλιψη και πίεσε τα όριά του.
Ο Χάρι Μπούντα Μάγκαρ υπηρέτησε για 15 χρόνια στον βρετανικό στρατό, αλλά ενώ βρισκόταν σε περιπολία στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2010, πάτησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό © Instagram/Hari Budha Magar

Δύο ορειβάτες με ακρωτηριασμούς κάτω από το γόνατο έχουν φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ στο παρελθόν. Αλλά η ανάβαση χωρίς γόνατα είναι σημαντικά πιο δύσκολη.

Ο Μπούντα Μάγκαρ, ένας μεταδοτικά αισιόδοξος και χαρούμενος άντρας, περιγράφει τον τρόπο βαδίσματός του «σαν πιγκουίνος», που κινείται από τους γοφούς.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, αστειεύτηκε για τα πλεονεκτήματα του να ζει κανείς χωρίς πόδια, όπως «δεν μυρίζουν οι κάλτσες» και «να μπορεί να ξαπλώνει σε πολύ μικρούς καναπέδες».

Hari Budha Magar Everest Climb Project Crowdfunder Video

Εκτός από το να πιέζει το σώμα του, ο Μπούντα Μάγκαρ θέλει να αλλάξει τις αντιλήψεις του κόσμου για την αναπηρία. «Ακόμα και τώρα, ειδικά σε απομακρυσμένα μέρη, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται ως βαρίδια, με αναπηρίες που θεωρούνται αμαρτήματα μιας προηγούμενης ζωής» είπε.

Το 2017 ο Μπούντα Μάγκαρ έγινε ο πρώτος ακρωτηριασμένος πάνω από τα γόνατα που ανέβηκε σε υψόμετρο άνω των 6.000 μέτρων στην κορυφή Mera, την υψηλότερη πεζοπορική κορυφή του Νεπάλ (6.476 μέτρα).

Αναρριχήθηκε επίσης στο Μοντ Μπλανκ (4.810 μέτρα) και στο Κιλιμάντζαρο (5.895 μέτρα). Πέρυσι εγκατέλειψε μια προσπάθεια να αναρριχηθεί σε μια άλλη κορυφή των Ιμαλαΐων, το όρος Himlung (7.126 μέτρα), αφού ένα μέλος της ομάδας του αρρώστησε και όλο το πλήρωμα σχεδόν είχε θαφτεί στο χιόνι.

Η συναρπαστική ιστορία του Χάρι Μπούντα Μάγκαρ

Γεννημένος σε έναν στάβλο σε ένα απομακρυσμένο μέρος του Νεπάλ, ο Μπούντα Μάγκαρ παντρεύτηκε στα 11 και έγινε πατέρας στα 17.

Έφυγε από το Νεπάλ σε ηλικία 19 ετών, ένας από τους 230 Νεπαλέζους που επιλέχθηκαν να ενταχθούν στον βρετανικό στρατό ανάμεσα σε 10.000 αιτούντες, παρασυρόμενος από την υπόσχεση ενός μισθού που ήταν υψηλότερος από εκείνον του πρωθυπουργού του Νεπάλ.

Υπηρέτησε για 15 χρόνια, αλλά ενώ βρισκόταν σε περιπολία στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2010, πάτησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Χάρι Μπούντα Μάγκαρ: Ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο που θα ανέβει στο Έβερεστ - Πώς νίκησε την κατάθλιψη και πίεσε τα όριά του.
Αν και θα εφοδιαστεί με ειδικά πόδια αναρρίχησης με θερμάστρες με μπαταρία για να αποτρέψει το κρυοπαγήματα, ο 43χρονος ουσιαστικά θα σέρνεται στο Έβερεστ χρησιμοποιώντας τα χέρια του © Instagram/Hari Budha Magar

Μένοντας ξαφνικά χωρίς πόδια, πέρασε τουλάχιστον 18 μήνες καταθλιπτικός, «μισοαυτοκτονικός» και «πίνοντας πάρα πολύ» προτού μια φιλανθρωπική οργάνωση βετεράνων, το Battle Back, να του προσφέρει τη δυνατότητα να κάνει αλεξίπτωτο. «Αυτό ήταν μια μεγάλη καμπή για μένα, ειδικά για την αυτοπεποίθησή μου» είπε.

NOTHING IS IMPOSSIBLE | Hari Budha Magar |

Όπως ανέφερε ο Μπούντα Μάγκαρ, «κατάλαβα ότι ακόμα και χωρίς πόδια μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα».

Συνειδητοποίησε ότι ήταν τόσο το μυαλό του όσο και το σώμα του που τον κρατούσε πίσω: «Δεν ήξερα πόσο δυνατό είναι το μυαλό. Νόμιζα ότι όλα είναι θέμα σωματικής δύναμης. Αν έχουμε το μυαλό μας, το σώμα μας θα ακολουθήσει».

Χάρι Μπούντα Μάγκαρ: Ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο που θα ανέβει στο Έβερεστ - Πώς νίκησε την κατάθλιψη και πίεσε τα όριά του.
Δύο ορειβάτες με ακρωτηριασμούς κάτω από το γόνατο έχουν φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ στο παρελθόν. Αλλά η ανάβαση χωρίς γόνατα είναι σημαντικά πιο δύσκολη © Instagram/Hari Budha Magar

Το παιδικό όνειρο της κατάκτησης του Έβερεστ

Ο Χάρι Μπούντα Μάγκαρ άρχισε να κάνει αθλήματα –καγιάκ, γκολφ, αναρρίχηση βράχων, τοξοβολία, πινγκ πονγκ– προτού στρέψει το βλέμμα του στην ορειβασία. Προτού περάσει πολύς καιρός, ένα παιδικό όνειρο να αναρριχηθεί στο Έβερεστ επανήλθε και άρχισε να εκπαιδεύεται σοβαρά για να κάνει την ανάβαση το 2018.

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2017, το υπουργείο τουρισμού του Νεπάλ απαγόρευσε σε μεμονωμένους ορειβάτες, τυφλούς και διπλούς ακρωτηριασμένους να σκαρφαλώνουν στο Έβερεστ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στο βουνό.

Ο Μπούντα Μάγκαρ ηγήθηκε μιας εκστρατείας για την ανατροπή της απαγόρευσης, ταξιδεύοντας στη Γενεύη για να μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη και επικαλούμενος τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. «Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τα δικαιώματα κανενός μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικά» είπε στον Guardian.

Αλλά έχουν όλοι δικαίωμα να σκαρφαλώσουν στο Έβερεστ, το οποίο γίνεται επικίνδυνα συνωστισμένο και καλυμμένο με σκουπίδια κατά τη σύντομη περίοδο αναρρίχησης;

Ο Μπούντα Μάγκαρ πιστεύει πως ναι. Το βασικό, είπε, ήταν η προετοιμασία, καθώς και το να βεβαιωθεί ότι η προσπάθειά του δεν έθετε κανέναν άλλον σε κίνδυνο. «Πρέπει να βεβαιωθώ ότι δεν επιβραδύνω κανέναν άλλον».

Τώρα που ζει στο Καντέρμπουρι του Κεντ, με τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους, καθώς και την 26χρονη κόρη του από τον πρώτο του γάμο, ο Μπούντα Μάγκαρ έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 200.000 λίρες για την απόπειρά του να κατακτήσει το Έβερεστ.

Αν μπορέσει να βρει άλλες 100.000 λίρες χορηγίας, θα ταξιδέψει στο Νεπάλ την άνοιξη με τον αρχηγό της αποστολής του.

Η επιτυχία στο ψηλότερο βουνό του κόσμου δεν μπορεί ποτέ να είναι εγγυημένη, αλλά η πίστη στην προσπάθεια απεικονίζει την ατρόμητη νοοτροπία του Χάρι Μπούντα Μάγκαρ: χωρίς πόδια, χωρίς όρια.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ