Απόγνωση στα ερείπια - Τουρκία και Συρία θρηνούν 21.600 ψυχές
Σε απελπιστική κατάσταση οι σεισμοπαθείς
Σεισμός Τουρκία - Πάνω από 21.600 οι νεκροί, μαζί με τα θύματα στη Συρία - Τεράστιες καταστροφές - Ελάχιστες ελπίδες για επιζώντες στα ερείπια
Στην Τουρκία οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μετά τον σεισμό μειώνονται δραματικά, καθώς έχουν περάσει πλέον τέσσερα 24ωρα μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από τον σεισμό έχουν ξεπεράσει τις 21.600 σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD):
- Οι νεκροί από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν, έχουν φθάσει τις 18.342.
- Οι τραυματίες ανέρχονται σε 74.242.
- Από τη Δευτέρα έχουν σημειωθεί 1.509 μετασεισμοί.
Την ίδια στιγμή στη Συρία οι νεκροί έχουν φθάσει τις 3.377, με τα θύματα να αυξάνονται συνεχώς, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να σκάβουν στα ερείπια κτιρίων.
Χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί στην Τουρκία, με τις εικόνες από drone πάνω από ισοπεδωμένες πόλεις να είναι αποκαλυπτικές.
Διασώστες στην Τουρκία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες μετά τον σεισμό
Οι διασώστες εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο «παράθυρο» των 72 πρώτων ωρών μετά τον σεισμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή.
Έπειτα από πολλές ημέρες αναμονής, οι 130 διασώστες που έχει στείλει το Κατάρ κατάφεραν χθες να ανασύρουν από τα χαλάσματα στη Νουρνταγκί, μια πόλη 40.000 κατοίκων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα 12χρονο αγόρι ζωντανό.
Εκατοντάδες διασώστες από πολλές χώρες επίσης αναζητούν επιζώντες στα ερείπια. Ανάμεσά τους και η ΕΜΑΚ, την οποία αποθεώνει ο τουρκικός Τύπος.
Στη λίστα των αγνοουμένων βρίσκεται και ένα ζευγάρι Ελλήνων στη σεισμόπληκτη Αντιόχεια. Στη συγκεκριμένη πόλη έχουν φθάσει περίπου 30 ανθρακωρύχοι, οι οποίοι διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα, προκειμένου να συνδράμουν τους διασώστες, εξοπλισμένοι με φτυάρια, βαριές, τσάπες και σιδηροπρίονα.
Οργή στην Τουρκία για την ολιγωρία του κράτους μετά τον σεισμό
«Είμαστε βαθιά πληγωμένοι που κανείς δεν μας στήριξε» κατήγγειλε ο Χακάν Τανριβερντί, κάτοικος της Αντιγιαμάν, μιας πόλης στη νότια Τουρκία.
«Δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση, υπογράμμισε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας» πρόσθεσε οργισμένος.
Οι άστεγοι είναι χιλιάδες, με πολλούς από αυτούς να μένουν έξω στο κρύο, όπως φαίνεται και στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Δεν φθάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία
Την ίδια στιγμή στη Συρία ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε την Πέμπτη (10/2) στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στα βόρεια της χώρας, διασχίζοντας το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.
Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η οργάνωση «Λευκά Κράνη», οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους», εκτιμώντας ότι αυτή η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό και κυρίως δεν βοηθούν όσους αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.
Dalaa and Bara'a are two girls who spent hours under the rubble of their destroyed home in the city of Jandiris, north of #Aleppo. Our teams arrived and rescued them yesterday, Wednesday, February 8th.#Syria #earthquake pic.twitter.com/UCPVAUAaOP
— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 9, 2023
Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, περνά από την Τουρκία και το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να ανοίξουν άλλα δύο περάσματα προς «περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο» της Δαμασκού «για ανθρωπιστικούς λόγους».
Από τη μεριά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι βρίσκεται «καθ’ οδόν προς τη Συρία», ενώ η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαριτς ανέφερε μέσω Twitter ότι βρίσκεται στο Χαλέπι της Συρίας. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «οι κοινότητες που έδιναν μάχη έπειτα από χρόνια σφοδρών συγκρούσεων έχουν πλέον παραλύσει λόγω του σεισμού».
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες είναι τα αιτήματα για την υιοθεσία του μωρού που γεννήθηκε κάτω από τα συντρίμμια.
Κίνδυνος χολέρας σε Τουρκία και Συρία
O ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει επανεμφανιστεί στη Συρία. Και προειδοποιούν ότι μετά τον σεισμό στην Τουρκία αυτό μπορεί να συμβεί και σε τουρκικές περιοχές που επλήγησαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ είχε μιλήσει πρόσφατα για τον πατέρα του
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για σύγκρουση», δήλωσε η πολιτική προστασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.