Κοσμος

Λέκκας - Τουρκία: «Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τις 50.000» (βίντεο)

«Θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια για να επανέλθει η περιοχή»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απεγκλωβισμός άνδρα από γκρεμισμένο σπίτι στην Τουρκία μετά τον σεισμό
Απεγκλωβισμός άνδρα από γκρεμισμένο σπίτι στην Τουρκία μετά τον σεισμό © EPA/YONHAP

Σεισμός στην Τουρκία - Ο Ευθύμιος Λέκκας δεν αποκλείει οι νεκροί να φθάσουν τις 50.000

Στην Τουρκία, η οποία μετρά τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν ολόκληρες συνοικίες, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας,

«Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τις 50.000» ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας, την ώρα που τα συνολικά θύματα του Εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τις 16.000.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία δήλωσε ακόμη: «Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές. Δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα».

Και συμπλήρωσε: «Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήσσει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τις 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή, όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Όπως είπε, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια, προκειμένου να επανέλθουν οι περιοχές που επλήγησαν στην προ του σεισμού κατάσταση.

Την Τετάρτη (8/2) δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τους φονικότερους σεισμούς του 21ου αιώνα -ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή (Ιανουάριος 2010, τουλάχιστον 200.000 νεκροί).

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqdtlf51dh6x)

Εν τω μεταξύ, με αφορμή το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης δήλωσε ότι «το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει έναν σεισμό 8,5 Ρίχτερ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ