- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Δεν μπορώ να γυρίσω με άδεια χέρια πίσω» κάλεσε ο Ζελένσκι την Ευρώπη
Φέτος να αρχίσει η διαδικασία ένταξης ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος από το βήμα της Συνόδου Κορυφής
Ζελένσκι από την Σύνοδο Κορυφής: Οι συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας να ξεκινήσουν φέτος
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής ότι έχει θετικά μηνύματα από ηγέτες της Ε.Ε. για παροχή μαχητικών αεροσκαφών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι πρόκειται περί συζητήσεων που όμως θα πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις.
«Αυτό εξαρτάται από τους εταίρους. Και για μένα, προσωπικά, είναι πολύ σημαντικό όλες οι συνομιλίες που διεξάγουμε να μπορούν να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα - πρέπει να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα....». Όμως και στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία γίνεται αναφορά για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών. «Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν ουσιώδεις υποδοχές για την ταχεία παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικών προς αυτήν, συστημάτων αεράμυνας, αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών το συντομότερο δυνατό από τα κράτη μέλη» τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Ο Ζέλέσνκι στις Βρυξέλλες είπε ότι άκουσε από αρκετούς ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής να δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη, δίνοντας τροφή σε σενάρια για μία ακόμη μεγάλη στροφή στη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δεσμεύσεις που είπε ότι έλαβε και δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από καμία ευρωπαϊκή χώρα.
Μέχρι σήμερα, η Δύση δείχνει απρόθυμη να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης με τη Μόσχα. Όμως τα ταμπού πέφτουν το ένα μετά το άλλο εδώ και ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι υποστηρικτές του Κιέβου συμφώνησαν τελικά τον Ιανουάριο να παράσχουν βαριά άρματα μάχης.
Και η διάθεση αναφορικά με την προμήθεια μαχητικών, φάνηκε να αρχίζει να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ζελένσκι, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη με μια επίσκεψη στο Λονδίνο και το Παρίσι.
«Είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς που βοηθάτε, ευγνώμων σε όλους όσοι καταλαβαίνουν πόσο πολύ χρειάζεται η Ουκρανία αυτή τη στιγμή αυτές τις δυνατότητες. Χρειαζόμαστε πυροβόλα, οβίδες για αυτούς, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα αεροσκάφη», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Η Ευρώπη θα είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη μας. Το άκουσα από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες... για την ετοιμότητα να μας παράσχουν τα απαραίτητα όπλα και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Έχω μια σειρά από διμερείς συνομιλίες τώρα, θα θίξουμε το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών και άλλων αεροσκαφών», είπε.
It touches our hearts so deeply to hear "Heroyam slava!"
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 9, 2023
You can see it all on the President's face.
Thank you for the unwavering support! pic.twitter.com/1bZF4QsRzL
Άμεση ένταξη στην Ε.Ε ζήτησε ο Ζελένσκι
Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε για την άμεση ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Τόσο κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στην Σύνοδο Κορυφής υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία μάχεται για την ελευθερία της αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι το ζητούμενο για να υπάρχει ειρήνη στην Ε.Ε.. πρέπει να είναι ενωμένη και πως δεν επιτρέπεται να υπάρχουν γκρίζες ζώνες, Μάλιστα είπε επιτακτικά πως οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν το 2023.
«Χρειαζόμαστε αυτή τη χρονιά...και όταν λέω φέτος εννοώ φέτος, 2-0-23», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να ξεσπούν σε γέλια.
"When I say this year, I mean this year."
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) February 9, 2023
With a mix of humor and urgency, Ukraine's Volodymyr Zelenskyy told European Council President Charles Michel today that his country wants to start EU accession talks this year.
More on our #EUCO blog: https://t.co/mLS6JzvG5y pic.twitter.com/zkZBq6nd3B
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επαίνεσε την εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ουκρανίας, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες πολέμου και αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες για την επίτευξη των στόχων που διέπουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.
«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. κάνατε μια ξεκάθαρη επιλογή υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και εμείς στην ΕΕ έχουμε επίσης λάβει μια ξεκάθαρη απόφαση: το μέλλον σας είναι μαζί μας, στην κοινή μας Ευρωπαϊκή Ένωση, το πεπρωμένο σας είναι το πεπρωμένο μας» είπε ο Σαρλ Μισέλ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.