- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το κινεζικό μπαλόνι ήταν «ξεκάθαρα» κατασκοπευτικό λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ήταν γεμάτο αισθητήρες
ΗΠΑ: Το κινεζικό μπαλόνι ήταν «ξεκάθαρα» κατασκοπευτικό - Ήταν γεμάτο αισθητήρες
Εικόνες από κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2 έδειξαν ότι το κινεζικό αερόστατο που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν αναμφισβήτητα ειδικά εξοπλισμένο για τη συλλογή πληροφοριών και όχι δεδομένων καιρού, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Λεπτομερείς εικόνες που τραβήχτηκαν από U2 σε μεγάλο υψόμετρο έδειξαν ότι ο εξοπλισμός του μπαλονιού «ήταν ξεκάθαρα για συλλογή πληροφοριών και δεν είχε καμία σχέση με εξοπλισμό μετεωρολογικών μπαλονιών» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Είχε πολλαπλές κεραίες πιθανώς για να συλλέγει και να εντοπίζει γεωγραφικές επικοινωνίες» είπε και πρόσθεσε «Ήταν εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα για να παράγει την απαιτούμενη ισχύ προκειμένου να λειτουργήσει πολλαπλούς ενεργούς αισθητήρες συλλογής πληροφοριών».
#US State Department has released what it says are more details on #China’s surveillance balloon programme: says China has used these balloons over 40 countries and on 5 continents; says U2 fly bys show these balloons capable of collecting signals intelligence… [cont]
— Stephen McDonell (@StephenMcDonell) February 9, 2023
Το περιστατικό οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Πεκίνο που είχε στόχο τη βελτίωση των επικοινωνιών μεταξύ των υπερδυνάμεων.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως το αερόστατο ήταν υπό τον έλεγχο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και ήταν μέρος ενός στόλου μπαλονιών που η Κίνα είχε στείλει σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους για τη συλλογή πληροφοριών πληροφοριών.
«Είμαστε βέβαιοι ότι ο κατασκευαστής μπαλονιών έχει άμεση σχέση με τον στρατό της Κίνας» είπε.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη λήψη μέτρων κατά κινεζικών οντοτήτων που συνδέονται με τη λειτουργία του μπαλονιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις.
Ο Μπάιντεν «δεν επιδιώκει σύγκρουση» με την Κίνα μετά την υπόθεση με το μπαλόνι
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, μερικά 24ωρα αφού μαχητικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε κινεζικό μπαλόνι που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια.
«Όχι», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν «σκληρό χτύπημα».
«Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση» επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του» πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, σκοπός του οποοίου κατά την αμερικανική πλευρά ήταν η συλλογή πληροφοριών για καίριας σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Μόλις προχθές, Τρίτη, μολαταύτα ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι: «Αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Είχε απονεμηθεί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Κρίστι Νόεμ
Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα 16 εκατομμύρια δολάρια
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.