Κοσμος

3 Φεβρουαρίου 1971: Η σφαίρα στον Frank Serpico και ο Μίκης Θεοδωράκης

H ιστορία του αδιάφθορου αστυνομικού της Νέας Υόρκης που έγινε ταινία

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Frank Serpico προσέρχεται στο δικαστήριο για να καταθέσει για την υπόθεση διαφθοράς στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 1971
© Getty Image / Ed Molinari/NY Daily News Archive

Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου: Το 1971 η απόπειρα δολοφονίας του Frank Serpico - Η ταινία για τη ζωή του και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου του 1971 ο μυστικός αστυνομικός της Νέας Υόρκης, Frank Serpico, είχε μία αποστολή: να φτάσει έξω από την πόρτα του κρησφύγετου συμμορίας ναρκωτικών, να τη χτυπήσει και έπειτα μαζί με τους συναδέλφους του να συλλάβουν τους ναρκέμπορους. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως τα υπολόγιζε.

Μόλις χτύπησε την πόρτα, ένα μέλος της συμμορίας τον πυροβόλησε στο πρόσωπο και έμεινε αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο. Οι συνάδελφοί του δεν εμφανίστηκαν τη στιγμή που προέβλεπε το σχέδιο, ούτε κάλεσαν άμεσα το ασθενοφόρο για να τον παραλάβει. Ήξερε πολύ καλά ότι αυτή τους η κίνηση ήταν τα «αντίποινα» για τα ονόματα επίορκων αστυνομικών που είχε δώσει λίγο καιρό νωρίτερα στην ηγεσία του NYPD και τον αρμόδιο εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τη διαφθορά στους κόλπους της Αστυνομίας.  

Σήμερα, στα 87 του χρόνια δεν γνωρίζει την ιστορία πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του, αφού δεν έγινε ποτέ έρευνα για το περιστατικό.

Το χρονικό της απόπειρας δολοφονίας

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1971 ο Σέρπικο συμμετείχε μαζί με τρεις άλλους αστυνομικούς, τους Gary Roteman, Arthur Cesare και Paul Halley, σε μια επιχείρηση σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών στο Μπρούκλιν καθώς είχαν πληροφορίες για αγοραπωλησία ναρκωτικών σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή. Συνελήφθησαν δύο νεαροί που κουβαλούσαν δύο τσάντες με ηρωίνη ενώ έβγαιναν από το κτίριο. Στη συνέχεια ο Σέρπικο με εντολή του Roteman χτύπησε την πόρτα του διαμερίσματος λέγοντας πως θέλει να αγοράσει ναρκωτικά προκειμένου να του ανοίξουν και να μπορέσει μαζί με τους συναδέλφους του να συλλάβει τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ο Σέρπικο συνεπλάκη με τους εμπόρους των ναρκωτικών και δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι ενώ οι τρεις συνάδελφοι του δεν έτρεξαν να τον βοηθήσουν. Ενώ αιμορραγούσε έντονα οι Roteman, Cesare και Halley δεν κάλεσαν τον ειδικό κωδικό που χρησιμοποιούσαν οι αστυνομικοί όταν είχε τραυματιστεί συνάδελφός τους. Επέζησε χάρη σε έναν ηλικιωμένο Ισπανό που έμενε στο διπλανό διαμέρισμα και ο οποίος κάλεσε το ασθενοφόρο και έμεινε μαζί του μέχρι να φτάσουν οι γιατροί.

Ο Frank Serpico χαρακτηρίζεται μποέμ, ένα πρόσωπο που πάντα ήθελε να γίνει αστυνομικός και δεν δίστασε να δώσει ονόματα και ντοκουμέντα όταν βρέθηκε ενώπιον εκτεταμένων περιστατικών διαφθοράς. Συνήθιζε να μεταμφιέζεται προκειμένου να μην γίνεται εύκολα αντιληπτός κατά τις παρακολουθήσεις από τους στόχους του. Μπορεί να κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του στην απόπειρα δολοφονίας της 3ης Φεβρουαρίου, ωστόσο, η καριέρα του στο Σώμα απογειώθηκε γρήγορα.

Πλέον, στα 87 του χρόνια ο Frank Serpico απολαμβάνει μία ήσυχή ζωή. Μόλις πέρυσι, έλαβε από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης το Μετάλλιο Τιμής, ένα μετάλλιο που του είχε απονεμηθεί το 1971, αλλά λόγω συνεχών συγκρούσεων και δικαστικών αγώνων δεν είχε κρατήσει ποτέ στα χέρια του. 

Το βιβλίο και η ταινία για τον Frank Serpico

To 1973 o Peter Maas γράφει τη βιογραφία του Frank Serpico και δανείζεται για τίτλο το όνομα του Αμερικάνου αστυνομικού. Κανείς δεν περίμενε τότε ότι το βιβλίο του θα πουλήσει 3 εκατ. αντίτυπα και ότι λίγο καιρό αργότερα θα γινόταν ταινία. Το 1973 ο Sidney Lumet αποφασίζει να βασιστεί στο βιβλίο και να γυρίσει την ταινία «Serpico» με πρωταγωνιστή τον Al Pacino στον ομώνυμο ρόλο, που του χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Serpico (1973) ORIGINAL TRAILER [HD 1080p]

Το παρασκήνιο πίσω από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων και του μοντάζ, ο Ιταλός παραγωγός, Ντίνο ντε Λαουρέντις, πείθει τον σκηνοθέτη να βάλει μουσική στην ταινία. Γρήγορα στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη. 

«Το "Serpico" δεν θα έπρεπε να έχει μουσική, αλλά στο τέλος προσέθεσα 14 λεπτά σε στρατηγικά σημεία για να προστατέψω την ταινία και εμένα τον ίδιο. Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή διάβασα στις εφημερίδες για την αποφυλάκιση του Μίκη Θεοδωράκη, του σπουδαίου αυτού Έλληνα συνθέτη. Mόλις είχε βγει από τη φυλακή. Ήξερα ότι εκείνα τα χρόνια οι αριστεροί στην Ελλάδα βρίσκονταν υπό διωγμό από το ακροδεξιό καθεστώς της χούντας. Δεν είχα άλλη επιλογή: αμέσως έτρεξα στο Παρίσι να τον βρω», είχε εξομολογηθεί ο σκηνοθέτης της ταινίας και περιέγραψε όσα ειπώθηκαν λίγο πριν τη μεγάλη συμφωνία για τη θρυλική μουσική της ταινίας. 

«Του έδειξα την ταινία, μου είπε ότι ήταν υπέροχη, αλλά δεν της χρειάζεται μουσική. Έδειξα επιμονή: "Μίκη μου, σε παρακαλώ, σκέψου τη θέση μου! Ο Ντίνο θα ξετρελαθεί αν ένας συνθέτης του δικού σου βεληνεκούς βάλει την υπογραφή του στο σάουντρακ και τότε ίσως μπορέσουμε να τη γλιτώσουμε με ένα μίνιμουμ μουσικής περίπου δέκα λεπτών". Τότε, ο Μίκης έβγαλε μια κασέτα από την τσέπη του και ρώτησε: "Πριν από κάποια χρόνια έγραψα αυτό το χαριτωμένο τραγουδάκι. Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να ζητήσω –ξέρω 'γώ…– 75.000 δολάρια για αυτό;».

Theme from Serpico - Mikis Theodorakis

Με αφορμή τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο Al Pacino είχε θυμηθεί την πρώτη τους συνάντηση. «Όταν άκουσα για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη μού ήρθε αμέσως στο μυαλό εκείνο το βράδυ που τον γνώρισα και άκουσα για πρώτη φορά τη μουσική. Ήταν στο γραφείο του παραγωγού στο Μανχάταν, στον 16ο όροφο. Είχαμε θέα τον ορίζοντα, και τότε έπαιξε το σάουντρακ. Εκείνη τη στιγμή είπα: "το' χει, έχει την ταινία, το έπιασε, ουάου!" Τι χάρισμα που είχε. Θα μας λείψει». 

Η συμφωνία επετεύχθη. Η μουσική που γνωρίζουμε στην Ελλάδα μέσα από το τραγούδι «Δρόμοι Παλιοί» ενθουσίασε το κοινό, αλλά και τους κριτικούς. Ο Μίκης Θεοδωράκης κέρδισε μία υποψηφιότητα στην κατηγορία «Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική» στα British Academy Film Awards, αλλά και μία υποψηφιότητα στην κατηγορία για το «Καλύτερο Soundtrack» στα Grammy. 

Γιάννης Πάριος - 20.Δρόμοι παλιοί

Το Serpico παραμένει μία θρυλική ταινία. Για κάποιους, ήταν το έργο που καθόρισε τον Al Pacino ως πρωταγωνιστή. 

Τα γεγονότα της 3ης Φεβρουαρίου

1377 - Χιλιάδες κάτοικοι της ιταλικής πόλης Τσεζένα σκοτώνονται από τους κοντοτιέρους (παπικές ένοπλες δυνάμεις).
1451 - Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ κληρονομεί το θρόνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
1488 - Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βαρθολομαίος Ντιάζ φτάνει στον κόλπο Μόσσελ περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος και γίνεται ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος που ταξίδεψε τόσο νότια.
1509 - Το πορτογαλικό ναυτικό νικά τον συμμαχικό στόλο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, της Δημοκρατίας της Βενετίας, του σουλτάνου του Γκουτζαράτ, του σουλτανάτου της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ραγούσας στη ναυμαχία του Ντιού στην Ινδία.
1781 - Αμερικανική Επανάσταση: οι βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το ολλανδικής κτήσης νησί της Καραϊβικής Άγιο Ευστάθιο.
1807 - Μία βρετανική στρατιωτική δύναμη καταλαμβάνει την ισπανική πόλη του Μοντεβιδέο, σημερινή πρωτεύουσα της Ουρουγουάης.
1813 - Πόλεμος της Ανεξαρτησίας της Αργεντινής: ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν νικά τον ισπανικό βασιλικό στρατό στη μάχη του Σαν Λορένσο.
1830 - Υπογράφεται το πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, το οποίο προβλέπει την πλήρη ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως το τελικό αποτέλεσμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
1870 - Επικυρώνεται η 15η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, διασφαλίζοντας το δικαίωμα ψήφου των πολιτών ανεξαρτήτως φυλής.
1900 - Ο κυβερνήτης του Κεντάκι Ουίλλιαμ Γκέμπελ υποκύπτει στα τραύματα που υπέστη κατά την απόπειρα δολοφονίας του που έγινε τρεις ημέρες νωρίτερα στο Φράνκφορτ (Κεντάκι).
1908 - Ιδρύεται ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.
1913 - Επικυρώνεται η 16η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, εξουσιοδοτώντας την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει και να εισπράττει φόρο εισοδήματος.
1916 - Καταστρέφονται από πυρκαγιά τα κτίρια του κοινοβουλίου στην Οττάβα του Καναδά.
1930 - Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ.
1931 - Σεισμός στη Νέα Ζηλανδία προκαλεί το θάνατο 258 ανθρώπων.
1933 - Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοινώνει ότι η επέκταση του ζωτικού χώρου στην Ανατολική Ευρώπη και η αδίστακτη γερμανοποίησή της είναι οι τελικοί γεωπολιτικοί στόχοι της εξωτερικής πολιτικής του Τρίτου Ράιχ.
1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 1.000 B-17 βομβαρδίζουν το Βερολίνο, σε μία επιδρομή που σκότωσε 2.894 άτομα και άφησε άστεγους 120.000 κατοίκους.
1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κοινοπολιτεία των Φιλιππίνων ξεκινούν τη Μάχη της Μανίλας για να ανακαταλάβουν τη Μανίλα από τους Ιάπωνες.
1958 - Ιδρύεται η Οικονομική Ένωση της Μπενελούξ, δημιουργώντας ένα πεδίο δοκιμών για την μεταγενέστερη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
1959 - Οι ροκ εν ρολ μουσικοί Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς και Μπιγκ Μπόπερ σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στην Αϊόβα.
1960 - Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάρολντ Μακμίλαν, μιλάει για έναν "άνεμο αλλαγής", σηματοδοτώντας ότι η κυβέρνησή του πιθανόν να υποστηρίξει την αποαποικιοποίηση.
1966 - Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημικό σκάφος Λούνα 9 κάνει την πρώτη ελεγχόμενη, με τη βοήθεια πυραύλων, προσεδάφιση στη Σελήνη.
1967 - Εκτελείται δι' απαγχονισμού σε φυλακή της Μελβούρνης ο Ρόναλντ Ράιαν, το τελευταίο πρόσωπο που εκτελέστηκε στην Αυστραλία.
1969 - Στο Κάιρο, ο Γιάσερ Αραφάτ γίνεται πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
1972 - Ξεκινούν οι 11οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, οι πρώτοι που γίνονται στην Ασία. Λαμβάνουν μέρος 1.015 αθλητές και 217 αθλήτριες, από 35 χώρες σε 35 αγωνίσματα. Η ΔΟΕ, ύστερα από τα πορίσματα της Ειδικής Επιτροπής Ερασιτεχνισμού, απαγορεύει τη συμμετοχή του Αυστριακού πρωταθλητή των αλπικών αγωνισμάτων Κάρλ Σράνζ στους αγώνες.
1988 - Το αμερικανικό Κογκρέσο απορρίπτει αίτημα του Προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν για παροχή βοήθειας στους Κόντρας της Νικαράγουας ύψους 36,25 εκατομμυρίων δολαρίων.
1989 - Το σκάνδαλο Κοσκωτά παίρνει νέα τροπή, όταν ο προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Λούβαρης, παραπέμπεται για κακούργημα, ως παραλήπτης μεγάλου ποσού, που υπεξαιρέθηκε.
1990 - Ο Αμερικανός τζόκεϊ Γουίλι Σουμέικερ τρέχει στην 40.350ή και τελευταία του κούρσα, όπου τερματίζει τέταρτος στην Σάντα Ανίτα Ρέιστρακ. Στην καριέρα του έχει κερδίσει 1.100 στέικς, 8.833 νίκες σε 40.340 κούρσες με κέρδη 123.375.124 δολάρια.
1991 - Πάνω από 300 νεκροί είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού, που πλήττει το βόρειο Πακιστάν.
1993 - Στις Φιλιππίνες, 36 άνθρωποι πεθαίνουν από την έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν.
1994 - Σχεδόν δύο δεκαετίες από την πτώση της Σαϊγκόν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοινώνει την άρση του εμπορικού εμπάργκο κατά του Βιετνάμ.
1995 - Στις ΗΠΑ, εκτοξεύεται από τη βάση Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο «Ντισκάβερι» με γυναίκα κυβερνήτη και ένα Ρώσο κοσμοναύτη, με προορισμό το διαστημικό σταθμό ΜΙΡ.
1996 - Στην Τουρκία, η Τανσού Τσιλέρ παραδίδει την εντολή στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ, μετά την αποτυχία της να σχηματίσει κυβέρνηση.
2000 - Ισπανικό δικαστήριο αναγνωρίζει στον Τούρκο μπασκετμπολίστα Σάνον Σερτάν Μίλι τα ίδια δικαιώματα, που έχουν και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελεύθερη μετακίνηση παικτών από σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
2002 - Η Ρωσίδα Σβετλάνα Φεοφάνοβα σπάει το ρεκόρ της Στέισι Ντραγκίλα στο άλμα επί κοντώ με 4.71μ κατά τη διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Στουτγκάρδη.
2003 - Παραιτείται από Πρόεδρος της Τσεχίας ο Βάτσλαβ Χάβελ, δεκατρία χρόνια μετά τη Βελούδινη Επανάσταση που τον οδήγησε στην Προεδρία. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν, είπε ότι δεν περίμενε να παραμείνει τόσον καιρό στην ηγεσία της χώρας και ζήτησε συγγνώμη ακόμη και από τους εχθρούς του.

Οι προσωπικότητες που γεννήθηκαν την 3η Φεβρουαρίου

1338 - Ιωάννα των Βουρβόνων, βασίλισσα της Γαλλίας
1736 - Γιόχαν Γκέοργκ Άλμπρεχτσμπέργκερ, Αυστριακός συνθέτης
1758 - Βαλεντίν Βόντνικ, Σλοβένος ιερέας, δημοσιογράφος και ποιητής
1791 - Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Έλληνας πολιτικός
1809 - Φέλιξ Μέντελσον, Γερμανός συνθέτης
1887 - Γκέοργκ Τρακλ, Αυστριακός ποιητής
1891 - Αριστείδης Μωραϊτίνης, Έλληνας αεροπόρος
1892 - Χουάν Νεγρίν, Ισπανός πολιτικός
1898 - Άλβαρ Άαλτο, Φινλανδός αρχιτέκτονας
1905 - Πάουλ Αρίστε, Εσθονός γλωσσολόγος
1909 - Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα φιλόσοφος
1927 - Ηλίας Ρωσίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1939 - Μάικλ Τσιμίνο, Αμερικανός σκηνοθέτης
1941 - Ντόρι Φανκ, Αμερικανός παλαιστής
1946 - Βασίλης Σκουλάς, Έλληνας τραγουδιστής και λυράρης

Βασίλης Σκουλάς - Τα Αντίθετα (από την τηλεοπτική σειρά "Σασμός")  - Official Music Video

1947 - Πολ Όστερ, Αμερικανός συγγραφέας
1951 - Μπλεζ Κομπαορέ, πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο
1952 - Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος
1955 - Παντελής Καψής, Έλληνας δημοσιογράφος
1956 - Γιάννης Ζουγανέλης, Έλληνας τραγουδοποιός και ηθοποιός
1960 - Γιοάχιμ Λεβ, Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου
1966 - Κώστας Παταβούκας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1967 - Θάνος Ανεστόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
1968 - Βλάντε Ντίβατς, Σέρβος καλαθοσφαιριστής
1976 - Άιλα Φίσερ, Βρετανή ηθοποιός
1979 - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1982 - Βέρα Μπρέζνιεβα, Ουκρανή τραγουδίστρια
1982 - Νταβίδ Φουστέρ, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1983 - Χίλαρυ Σκοτ, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός

Σπουδαίοι άνθρωποι που πέθαναν στις 3 Φεβρουαρίου

1014 - Σβεν Α΄, βασιλιάς της Δανίας
1134 - Ροβέρτος Β΄, δούκας της Νορμανδίας
1399 - Ιωάννης της Γάνδης, δούκας του Λάνκαστερ
1451 - Μουράτ Β΄, Οθωμανός σουλτάνος
1468 - Γουτεμβέργιος, Γερμανός εφευρέτης
1832 - Τζορτζ Κραμπ, Άγγλος ποιητής
1862 - Ζαν-Μπατίστ Μπιό, Γάλλος φυσικός
1924 - Γούντροου Ουίλσον, 28ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1952 - Εμίλ Μπρεχιέ, Γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός
1960 - Θεόδωρος Χαβίνης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1971 - Άγγελος Τανάγρας, Έλληνας ψυχοφυσιολόγος
1975 - Ουμ Κάλσουμ, Αιγύπτια τραγουδίστρια
1975 - Κωνσταντίνος Κορόζος, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός
1980 - Ρέι Χάιντορφ, Αμερικανός συνθέτης
1989 - Τζον Κασσαβέτης, Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός
1993 - Κάρελ Χούιφαρτς, Βέλγος συνθέτης
2006 - Βαλέριαν Μπόροβτσικ, Πολωνός σκηνοθέτης
2009 - Κωνσταντίνος Οιχαλιώτης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
2012 - Νίκος Απέργης, Έλληνας ηθοποιός
2016 - Καίτη Δρόσου, Ελληνίδα ποιήτρια
2016 - Γιόζεφ Κάσα, Σέρβος πολιτικός
2022 - Χρήστος Σαρτζετάκης Έλληνας δικαστής, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (1985-90)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ