Κοσμος

Πώς τα χέλια έφεραν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό της Σουηδίας

Τι ακριβώς συνέβη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουηδία: Σκάνδαλο με το ψάρεμα χελιών από σύμβουλο του πρωθυπουργού
© Unsplash

Σουηδία: Σκάνδαλο με το ψάρεμα χελιών από σύμβουλο του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας έχει εμπλακεί σε μια πολιτική διαμάχη, αφού προέκυψε ότι προσέλαβε έναν κορυφαίο βοηθό που πήγε παράνομα για ψάρεμα χελιών και παραπλάνησε την αστυνομία σχετικά με αυτό.

Ο Oυλφ Κρίστερσον παραδέχθηκε ότι γνώριζε ότι ο σύμβουλος του είχε παραβιάσει το νόμο πριν τον διορίσει τον περασμένο Οκτώβριο. Η συμπεριφορά του βοηθού ήταν «ανόητη, αλλά δεν αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακατάλληλος για τη θέση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πώς τα χέλια έφεραν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό της Σουηδίας
© EPA/JULIEN WARNAND

Ο εκπρόσωπος του κεντροαριστερού κόμματος για θέματα δικαιοσύνης δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT ότι είναι απαράδεκτο ένας επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού να λέει ψέματα στην αστυνομία, δεδομένου «των προβλημάτων που έχουμε με το σοβαρό έγκλημα στη Σουηδία».

Ο Πέτερ Μάγκνους Νίλσον ένας δημοσιογράφος οικονομικών που έγινε βοηθός του πρωθυπουργού, διορίστηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού της Σουηδίας τον Οκτώβριο του 2022, η οποία υποστηρίζεται από ένα ακροδεξιό κόμμα.

Το περιστατικό με την παράνομη αλιεία χελιών είχε λάβει χώρα ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021, μια φθινοπωρινή ημέρα στα ανοικτά των νότιων ακτών της Σουηδίας. Στην σκανδιναβική χώρα η αλεία χελιών είναι παράμονη χωρίς άδεια. Το ευρωπαϊκό χέλι, μια τοπική λιχουδιά, κινδυνεύει με εξαφάνιση σύμφωνα με το Κέντρο Βαλτικής Θάλασσας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ