Κοσμος

Κατηγορούμενος ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου για την μεγάλη έκρηξη του 2020

Μέχρι στιγμής δεν έχει λογοδοτήσει κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίβανος: Κατηγορίες για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού απαγγέλθηκαν σε βάρος του γενικού εισαγγελέα
© EPA/WAEL HAMZEH

Λίβανος: Κατηγορούμενος ο γενικός εισαγγελέας για την μεγάλη έκρηξη του 2020

Ο δικαστής που ερευνά τη μεγάλη έκρηξη, που σημειώθηκε το 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του γενικού εισαγγελέα του Λιβάνου και άλλων τριών δικαστικών σε σχέση με την καταστροφική αυτή έκρηξη, έκαναν σήμερα γνωστό δικαστικοί αξιωματούχοι.

Ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ, ο οποίος άρχισε και πάλι αναπάντεχα την έρευνα που είχε παραλύσει για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω αντιδράσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, έχει προγραμματίσει να ανακρίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα τον γενικό εισαγγελέα Γασάν Οουεϊντάτ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρίνισουν τις κατηγορίες σε βάρος του.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Οουεϊντάτ για να σχολιάσει.

Οι προσπάθειες του Μπιτάρ να ανακρίνει κορυφαίους αξιωματούχους σχετικά με την έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε 220 ανθρώπους και κατέστρεψε τμήμα της Βηρυτού, εμποδίσθηκαν από παρατάξεις, μεταξύ των οποίων η ένοπλη Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο Μπιτάρ απήγγειλε επίσης κατηγορίες σε βάρος του υποστρατήγου Αμπάς Ιμπραχίμ, επικεφαλής της λιβανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, και του υποστρατήγου Τόνι Σαλίμπα, επικεφαλής ενός άλλου σώματος ασφαλείας, σε σχέση με την έκρηξη, καθώς και σε βάρος του πρώην στρατιωτικού διοικητή Ζαν Καχουάτζι, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρίνισουν τις κατηγορίες.

Δικαστικές πηγές είπαν ότι το Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί ανακρίσεις 15 προσώπων, περιλαμβανομένων των κορυφαίων αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας, του Οουεϊντάτ, δύο πρώην υπουργών και του Χάσαν Ντιάμπ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός όταν είχε σημειωθεί η έκρηξη.

Ο Ιμπραχίμ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες, όταν το Ρόιτερς επικοινώνησε χθες, Δευτέρα, μαζί του. Ο Καχουάτζι αρνήθηκε να σχολιάσει. Η επικοινωνία με τον Σαλίμπα δεν κατέστη δυνατή.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι σε κακές συνθήκες στο λιμάνι αφού είχαν ξεφορτωθεί εκεί το 2013. Μέχρι στιγμής δεν έχει λογοδοτήσει κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ