Κοσμος

Διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας για τα απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του Τζο Μπάιντεν

Τι δηλώνει ο ίδιος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν
© EPA

Mπάιντεν: Βρέθηκε και νέο πακέτο απόρρητων εγγράφων στις κατοικίες του

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πριν λίγο την ανακάλυψη περισσότερων διαβαθμισμένων εγγράφων στην κατοικία του προέδρου Τζο Μπάιντεν. 

«Οι δικηγόροι ανακάλυψαν μεταξύ προσωπικών και πολιτικών εγγράφων έναν μικρό αριθμό πρόσθετων αρχείων της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν με απόρρητες σημάνσεις. Όλα εκτός από ένα από αυτά τα έγγραφα βρέθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ της κατοικίας του Προέδρου. Ένα έγγραφο που αποτελείται από μία σελίδα ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε αποθηκευμένα υλικά σε ένα διπλανό δωμάτιο. Η διοίκηση συνεργάστηκε πλήρως για να διασφαλίσει ότι τα αρχεία τυγχάνουν της πρέπουσας διαχείρισης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Ρίτσαρντ Σάουμπερ.

Ο Σάουμπερ δήλωσε ότι τα έγγραφα παραδόθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από τον Τζον Λάους, τον εισαγγελέα της βόρειας περιφέρειας του Ιλινόις, ο οποίος διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, να αναλάβει την έρευνα για το υλικό.

Η δήλωση Σάουμπερ έγινε λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε ότι μια παλαιότερη παρτίδα εγγράφων είχε εντοπιστεί τον Νοέμβριο στο ντουλάπι ενός γραφείου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που είχε χρησιμοποιήσει ο Μπάιντεν μετά την αποχώρησή του από τη θέση του  αντιπροέδρου στη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Μπάιντεν: Τα έγγραφα δεν ήταν στο δρόμο

Ερωτηθείς για τη νέα αυτή εξέλιξη, ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι « τα έγγραφα ήταν σε ένα κλειδωμένο γκαράζ, όχι στον δρόμο. Ο κόσμος ξέρει ότι παίρνω στα σοβαρά το απόρρητο υλικό». 

Υπενθυμίζεται ότι άκρως απόρρητα έγγραφα είχε εντοπίσει το FBI στην εξοχική κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον Μπάιντεν να ασκεί δριμεία κριτική, καθώς αυτό απαγορεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα και αποτελεί ποινικό αδίκημα. Μεταξύ άλλων στο σπίτι του Τραμπ το FBI είχε κατασχέσει έγγραφο για τα πυρηνικά ξένης χώρας.

ΗΠΑ: Έρευνα της Δικαιοσύνης για τα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του Μπάιντεν

Τη διεξαγωγή έρευνας για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ.

Ο Ρόμπερτ Χουρ, που έχει εργαστεί στον τομέα της τρομοκρατίας και της εταιρικής απάτης, θα ηγηθεί της έρευνας, επιβεβαιώνει ο Γκάρλαντ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ