Κοσμος

Ο Πούτιν αντικατέστησε τον στρατηγό «Αρμαγγεδώνα» στην Ουκρανία

Τον είχε τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής τον Αύγουστο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Προαγωγή στον στρατηγό που είχε αποτύχει στην Ουκρανία
O στρατηγός Γκερασίμοφ (δεξιά) © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Ρωσία: Ο στρατηγός Γκερασίμοφ αναλαμβάνει επικεφαλής του πολέμου στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε σήμερα πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βαλέρι Γκεράσιμοφ αναλαμβάνει επικεφαλής των δυνάμεων της Μόσχας που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από τον περασμένο Οκτώβριο τα ηνία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κινούσε ο επονομαζόμενος «στρατηγός Αρμαγεδδών», Σεργκέι Σουροβίκιν, φημισμένος για την σκληρότητά του. Ο στρατηγός Σουροβίκιν θα παραμείνει αναπληρωτής του Γκεράσιμοφ.

Ο Σουρόβικιν κέρδισε για πρώτη φορά την κακή φήμη κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του 1991 που εξαπέλυσαν οι Σοβιετικοί σκληροπυρηνικοί, όταν ηγήθηκε ενός τμήματος όπλων που διέσχισε οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Στη σύγκρουση σκοτώθηκαν τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων ένας καταπλακώθηκε. Η αδίστακτη φήμη του μεγάλωσε το 2004 όταν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας συνταγματάρχης που υπηρετούσε υπό τον ίδιο αυτοκτόνησε αφού έλαβε έντονη επίπληξη από τον Σουροβίκιν.

Οι συνάδελφοί του, του έδωσαν έκτοτε το ζοφερό παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών» για τη σκληροπυρηνική και ανορθόδοξη προσέγγισή του στη διεξαγωγή πολέμου.

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου πως ο διορισμός του στρατηγού Γκεράσιμοφ αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, περίπου δέκα μήνες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση στη γειτονική της χώρα.

Τόσο ο Γκεράσιμοφ όσο και ο Σοϊγκού έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις από στρατιωτικούς αναλυτές σχετικά με τις αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε μια εκστρατεία που το Κρεμλίνο εκτιμούσε ότι θα ολοκληρωνόταν σύντομα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Προαγωγή στον στρατηγό που είχε αποτύχει στην Ουκρανία

Σημειώνεται ότι χθες η Ρωσία διόρισε τον στρατηγό Αλεξάντερ Λάπιν αρχηγό του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της χώρας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Τρίτη, παρά τη σφοδρή κριτική από κορυφαία «γεράκια» για την απόδοσή του στην Ουκρανία.

 Ο Λάπιν, στο παρελθόν διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας, δέχτηκε μαζικά «πυρά» τον περασμένο Οκτώβριο από πολεμοχαρείς συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη Λίμαν στην ανατολική Ουκρανία, έναν βασικό κόμβο της στρατιωτικής επιμελητείας.

Αφού η Ρωσία έχασε τη Λίμαν τον Οκτώβριο, ο Λάπιν δέχθηκε άγρια δημόσια κριτική από τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ και τον «σεφ του Πούτιν», Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας Wagner, οι οποίοι έστειλαν μονάδες στην Ουκρανία για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του τακτικού στρατού.

Ο Καντίροφ είπε ότι από τον Λάπιν πρέπει να αφαιρεθούν τα μετάλλια και να σταλεί στο μέτωπο για να ξεπλύνει την ντροπή του με αίμα.

Ο Πριγκόζιν υποστήριξε τα σχόλια του Καντίροφ, λέγοντας: «Όλα αυτά τα καθάρματα πρέπει να σταλούν ξυπόλυτα στο μέτωπο με αυτόματα όπλα».

 Οι αλλαγές στο στράτευμα

Η προαγωγή του Λάπιν ακολουθεί άλλες σαρωτικές αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του 11μηνου πολέμου, στον οποίο οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν μεγάλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, αλλά υπέστησαν μια σειρά από οδυνηρές ήττες και υποχωρήσεις.

Τον Αύγουστο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απολύθηκε έπειτα από μια σειρά ταπεινώσεων, συμπεριλαμβανομένης της βύθισης της ναυαρχίδας του και της απώλειας οκτώ πολεμικών αεροσκαφών σε επίθεση σε ρωσική βάση στην Κριμαία.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ