Κοσμος

«Στρατηγός Αρμαγεδδών»: Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η φήμη που ακολουθεί τον Σεργκέι Σουροβίκιν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεργκέι Σουροβίκιν
Ο «στρατηγός Αρμαγεδδών», Σεργκέι Σουροβίκιν © EPA / ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN / POOL

Σεργκέι Σουροβίκιν: Ο νέος ηγέτης των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία - Οι επιχειρήσεις στη Συρία και ο «αδίστακτος» χαρακτήρας

Στον τρόπο με τον όποιο έδρασε στο παρελθόν στη Συρία ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο «στρατηγός Αρμαγεδδών» όπως είναι γνωστός, αναφέρεται ο Guardian, σε μία προσπάθεια να σκιαγραφήσει τον νέο Ρώσο διοικητή των επιχειρήσεων κατά της Ουκρανίας.  

Ο 55χρονος Σεργκέι Σουροβίκιν ηγήθηκε της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία το 2017, όπου κατηγορήθηκε ότι σχεδίασε έναν βομβαρδισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης Χαλέπι. Πήρε το όνομα «στρατηγός Αρμαγεδδών» λόγω της αδίστακτης, σκληρής, ανορθόδοξης προσέγγισής του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Από την άλλη το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας τον χαρακτηρίζει«διεφθαρμένο και βάναυσο στρατηγό». 

Το πρωί της Δευτέρας, μόλις δύο ημέρες αφότου διορίστηκε ως ο πρώτος γενικός διοικητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Σουροβίκιν θύμισε όλα όσα είχε πράξει στη Συρία, με μια σειρά από επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμάχων στόχων σε όλη την Ουκρανία. «Δεν εκπλήσσομαι που βλέπω τι συνέβη σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Ο Σουροβίκιν είναι απολύτως αδίστακτος και δίνει ελάχιστη σημασία στην ανθρώπινη ζωή», είπε στον Guardian ένας πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Σεργκέι Σουροβίκιν. «Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα είναι πλήρως καλυμμένα με ουκρανικό αίμα».

Σεργκέι Σουροβίκιν: Η φήμη του, οι εκστρατείες και χαρακτηρισμοί για τη δράση του

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν έγινε ευρύτερα γνωστός το 1991 κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, που εξαπέλυσαν οι Σοβιετικοί σκληροπυρηνικοί. Τότε ηγήθηκε ενός τμήματος όπλων που διέσχισε οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές υπέρ της Δημοκρατίας. Στη σύγκρουση σκοτώθηκαν τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων ένας καταπλακώθηκε.

Σύμφωνα με τον Guardian, η φήμη του μεγάλωσε το 2004, όταν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας συνταγματάρχης που υπηρετούσε υπό τον ίδιο αυτοκτόνησε, αφού έλαβε έντονη επίπληξη από τον Σεργκέι Σουροβίκιν. Οι συνάδελφοί τού του έδωσαν έκτοτε το παρατσούκλι «στρατηγός Αρμαγεδδών» για τη σκληροπυρηνική και ανορθόδοξη προσέγγισή του κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Ο Γλεμπ Ιρίσοφ, πρώην υπολοχαγός της πολεμικής αεροπορίας που συνεργάστηκε με τον Σεργκέι Σουροβίκιν έως το 2020, είπε ότι ο νέος στρατηγός ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους στον στρατό που «ήξερε πώς να επιβλέπει και να εξορθολογίζει διαφορετικούς κλάδους του στρατού. Είναι πολύ σκληρός αλλά και ικανός διοικητής. Αλλά δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα. Η Ρωσία έχει έλλειψη σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό». Ο Ιρίσοφ επεσήμανε τις προηγούμενες ανακατατάξεις της ηγεσίας που έχουν κάνει ελάχιστα για να διορθώσουν τις στρατιωτικές τύχες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο διορισμός του Σεργκέι Σουροβίκιν αμβλύνει τη δημόσια οργή μεταξύ των Ρώσων σκληροπυρηνικών, οι οποίοι γίνονταν όλο και πιο ανυπόμονοι με τις στρατιωτικές αποτυχίες της χώρας, αναφέρει ο Guardian. «Τώρα, είμαι 100% ικανοποιημένος με την επιχείρηση», έγραψε ο Ραμζάν Καντίροφ στο κανάλι του στο Telegram το πρωί της Δευτέρας, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άμαχοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ