Κοσμος

Παράθυρο πρόωρων εκλογών άνοιξε ο Ερντογάν

Τι προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν
© EPA/ BAY ISMOYO

Τουρκία: Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε ομιλία του στις εκλογές του 2023 - Τι είπε για την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής τους

Για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως μπορεί να γίνουν νωρίτερα από τον Ιούνιο που έχουν προγραμματιστεί.

«Η διενέργεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών είναι πιθανόν να επισπευσθεί και οι ψηφοφορίες να πραγματοποιηθούν πριν από την προγραμματισμένη 18η Ιουνίου» δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Γνωρίζετε όλοι τη σημασία των εκλογών του 2023, η ημερομηνία των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για νωρίτερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εποχικές συνθήκες», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την πιθανότητα να υπάρξει συνάντηση με τον Σύριο πρόεδρο για συζητήσεις περί ειρήνευσης στην περιοχή, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας.

Επικοινωνία αναμένεται, όπως είπε, να υπάρξει και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με κεντρικό θέμα τους διαδρόμους για τα σιτηρά και το ζήτημα της έλλειψης λιπασμάτων.

«Προκαταρκτική συμφωνία» Ερντογάν - Μπαχτσελί για εκλογές στις 30 Απριλίου

Πρόσφατα, ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής έκδοσης της DW αναφέρθηκε στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του συμπολιτευόμενου κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με αυτό, επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου. Το προσωπικό και των δύο κομμάτων θα εργαστεί για αυτή την ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι εκλογές περάσουν σε δεύτερο γύρο (σ.σ. η εκλογή προέδρου, για την οποία απαιτείται 50%+ στον α’ εκλογικό γύρο), αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με στελέχη του AKP που μίλησαν στη DW Turkce, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι «πολύ πιθανός». Ως εκ τούτου, για αυτό λήφθηκε υπόψη ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων κατά τον καθορισμό των ημερομηνιών.

Την ίδια ώρα, αύξηση 25% στους μισθούς των ενεργών και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε λίγες ημέρες πριν ο Τούρκος πρόεδρος, με τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο στη χώρα να καταγράφει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το 1995. Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 55% μέσα στο 2023.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ