Κοσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πλησιάζει η ώρα της επανένωσης;

«Επιστρέφουν στο σπίτι τους» γράφουν οι Times

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
© Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Γλυπτά του Παρθενώνα: Άρθρο της εφημερίδας Times για την επιστροφή τους - Πώς σχολιάζει τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των αρμοδίων

Τα συγχαρητήριά της στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν δίνει η εφημερίδα Times σε σημερινό άρθρο της, λόγω των «ενδείξεων» πως είναι «κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί σύντομα, δικαίως, να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η συμφωνία προβλέπει την αποστολή των Γλυπτών στην Αθήνα με μακροπρόθεσμο δανεισμό, με αντάλλαγμα άλλων ελληνικών θησαυρών, που θα δοθούν επίσης ως δάνειο.

«Αυτή η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από τον νόμο να τις εκχωρήσουν» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Βρετανία να είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και συντηρητικές φωνές ακόμη και μέσα στο διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού μουσείου που αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη.

Τέλος, η εφημερίδα υπενθυμίζει και τη δική της αλλαγή «γραμμής» για το θέμα πέρυσι τέτοια εποχή. Στην έκδοση της 11ης Ιανουαρίου 2022 έγραφε μεταξύ άλλων: «Καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν για πολλά χρόνια ότι αυτά τα τεχνουργήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν».

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε την Τετάρτη στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph: «Έχουμε πει δημόσια ότι αναζητούμε μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά συνεχίζονται οι εποικοδομητικές συζητήσεις».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί νέες δηλώσεις του ηθοποιού και συγγραφέα Στίβεν Φράι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μάλιστα, καθημερινά είναι σχεδόν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» ανέφερε ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph», προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

«Τους τελευταίους δύο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες “άκρως μυστικές” συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες» προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».

Να σημειωθεί ότι πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν την Τρίτη δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε, επίσης, πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ