Κοσμος

Ο κωμικός Στίβεν Φράι ζητά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Καθημερινά είναι τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για το ζήτημα του επαναπατρισμού τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στίβεν Φράι
© Neil Mockford/GC Images/Getty Images

Ο Στίβεν Φράι, ένας ένθερμος υποστηρικτής του αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μιλά και πάλι για το εν λόγω ζήτημα

Με νέες του δηλώσεις ο διακεκριμένος Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας, Στίβεν Φράι, τάσσεται υπέρ της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος είναι υποστηρικτής της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και της οργάνωσης Parthenon Project.

Ο Φράι, μιλώντας στον Guardian, κάνει λόγο για αμοιβαία επωφελή λύση στο πλαίσιο μιας «πολιτιστικής συνεργασίας» που θα έφερνε άλλα «απίστευτα ελληνικά τεχνουργήματα» στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά.

Παρομοιάζει, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των Γλυπτών από τον Παρθενώνα με την απομάκρυνση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι και σχολιάζει ότι η εύρεση λύσης «δε θα πρέπει να εμποδίζεται από διαμάχες περί ορισμών αναφορικά με την κυριότητα».

Την ίδια ώρα με σημερινό τους άρθρο οι βρετανικοί Times αναφέρονται στη συμφωνία που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι Times στο άρθρο τους δίνουν τα συγχαρητήριά τους στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και σημειώνουν: «Τα σημάδια δείχνουν ότι ο Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού σύμφωνα με τον οποίο τα Γλυπτά θα επιστραφούν στην Αθήνα με δάνειο αορίστου χρόνου σε αντάλλαγμα για μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει το γεγονός ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν στην κατοχή τους τις ζωφόρους και εμποδίζονται από το νόμο να τις παραχωρήσουν».

Νωρίτερα και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες “άκρως μυστικές” συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».

Πάντως πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν την Τρίτη δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε, επίσης, πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.

Πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ