Κοσμος

La Repubblica: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία Ελλάδα και Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τι θα περιλαμβάνει σύμφωνα με το δημοσίευμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα
© EPA/ MATTHEW FEARN

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η La Repubblica με δημοσίευμά της μιλά για την επιστροφή τους και τις συζητήσεις Ελλάδας και Βρετανίας

Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφέρει ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες “άκρως μυστικές” συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».

Την ίδια ώρα το Βρετανικό Μουσείο με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ρεπορτάζ του Reuters ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την οριστική επιστροφή των γλυπτών που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία τότε κυβερνούσε την Ελλάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται περίπου το ήμισυ της ζωφόρου μήκους 160 μέτρων που κοσμούσε τον Παρθενώνα, απέκλειε πάντα το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής για τα γλυπτά, λέγοντας ότι αποκτήθηκαν νόμιμα και η βρετανική νομοθεσία το εμπόδιζε από το να διαλύσει τη συλλογή του.

Πάντως πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν την Τρίτη δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε, επίσης, πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ