Κοσμος

Αντιδράσεις στη Βραζιλία για την αποφυλάκιση υπόπτου για δύο δολοφονίες

Δολοφονία ενός Βρετανού δημοσιογράφου και ενός Βραζιλιάνου ειδικού σε θέματα αυτοχθόνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομικές δυνάμεις στη Βραζιλία
Αστυνομικές δυνάμεις στη Βραζιλία © Unsplash/Marilia Castelli

Βραζιλία: Οργάνωση αυτοχθόνων καταγγέλλει την αποφυλάκιση του υπόπτου για τη δολοφονία Βρετανού δημοσιογράφου και Βραζιλιάνου ειδικού

Οργάνωση αυτοχθόνων στην περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου όπου δολοφονήθηκαν ο βρετανός δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς και ο ειδικός στις υποθέσεις των αυτοχθόνων Μπρούνου Περέιρα τον Ιούνιο κατήγγειλε χθες, Πέμπτη, την αποφυλάκιση ενός από τους υπόπτους για τους φόνους.

Η Ένωση Αυτοχθόνων Λαών της Κοιλάδας Ζαβαρί (UNIVAJA) ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως η απελευθέρωση του υπόπτου δείχνει την αμέλεια των αρχών στην υπόθεση και την άρνησή τους να περιορίσουν τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή.

Ομοσπονδιακός δικαστής στην πολιτεία Αμαζόνας αποφάσισε προχθές, Τετάρτη, να αποφυλακιστεί προσωρινά ο Λαουχιμάρ Λόπες Άλβες, αλιέας που κατηγορείται πως ενεπλάκη στους φόνους των Φίλιπς και Περέιρα.

Το σκεπτικό του δικαστή ήταν πως ο ύποπτος παρέμεινε προφυλακισμένος για τρεις μήνες και η κράτησή του δεν θα μπορούσε να παραταθεί παρά μόνο εάν υπήρχαν «ισχυροί λόγοι» για αυτό.

Ο Άλβες συνελήφθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία τον Αύγουστο. Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, τον βαρύνουν υποψίες πως ήταν συνεργός στην ταφή των θυμάτων. Τα λείψανα του Βρετανού ρεπόρτερ και του Βραζιλιάνου ειδικού και ακτιβιστή βρέθηκαν θαμμένα στο δάσος, μετά την ομολογία ενός από τους δράστες.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία και το δικαστήριο της Αμαζόνας δεν απάντησαν αμέσως για τη δικαστική απόφαση.

«Πέρασαν πέντε μήνες αφότου δολοφονήθηκαν ο Μπρούνου και ο Ντομ. Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την εξιχνίαση της υπόθεσης κινούνται τόσο αργά! Φαίνεται πως οι έρευνες γίνονται με αναποτελεσματικό τρόπο, ή απλά έχουν σταματήσει», τόνισε η UNIVAJA.

Ο Ντομ Φίλιπς, συντάκτης δεκάδων ρεπορτάζ για την περιοχή του Αμαζονίου, συνεργάτης επί σειρά ετών της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και άλλων μέσων ενημέρωσης, είχε πάει μαζί με τον Μπρούνου Περέιρα στην Κοιλάδα του Ζαβαρί στο πλαίσιο έρευνας για να γράψει βιβλίο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η περιοχή αυτή, όπου ζουν φυλές χωρίς καμιά σχεδόν επαφή με τον πολιτισμό, κοντά στα σύνορα με το Περού και την Κολομβία, είναι διαβόητη: τη λυμαίνονται διακινητές ναρκωτικών, παράνομοι αλιείς, παράνομοι υλοτόμοι, παράνομοι χρυσωρύχοι...

Οι δύο άνδρες εξαφανίστηκαν την 5η Ιουνίου. Οι βραζιλιάνικες αρχές εντόπισαν τα πτώματά τους αρκετές ημέρες αργότερα. Στο αρχικό στάδιο της έρευνας, η αστυνομία ζήτησε να εκδοθούν επτά εντάλματα σύλληψης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ