Κοσμος

Ιράν: Πυρά κατά διαδηλωτριών στο πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα

Σκληρή καταστολή των αντικαθεστωτικών αντιδράσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ ήραν ορισμένες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για να διευκολύνει η πρόσβαση των πολιτών στο Ίντερνετ
Διαδηλώσεις στο Ιράν © ΕPA

Ιρανές έχουν δεχθεί πυρά από καραμπίνα στο πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα - Νέο κεφάλαιο στην σκληρή καταστολή των αντιδράσεων

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν βάζουν στο στόχαστρο γυναίκες και άνδες που διαδηλώνουν, χρησιμοποιώντας κυνηγετικές καραμπίνες, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian.

Κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύει το βρετανικό μέσο, οι γυναίκες δέχονται πυροβολισμούς στο πρόσωπο, το στήθος και τα γεννητικά όργανα.

Ο Guardian επικαλείται πληροφορίες από γιατρούς και νοσηλευτές σε διάφορα σημεία της χώρας, που έχουν αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά.

Οι γιατροί που νοσηλεύουν τους διαδηλωτές μυστικά από τις Αρχές, καθώς κινδυνεύουν με συλλήψεις, δήλωσαν ότι παρατήρησαν πως αν και υπήρχαν τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος, στις γυναίκες τα σημεία αυτά φαίνεται πως είχαν να κάνουν με το φύλο τους. 

Τα τραύματα των γυναικών είναι στο πρόσωπο, το στήθος, τα γεννητικά όργανα, ενώ των ανδρών στην πλάτη και τα πόδια.

Οι αρχές ασφαλείας του Ιράν χρησιμοποιούν καραμπίνες με μικρά σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι πτηνών. Σε πολλές περιπτώσεις τα σφαιρίδια έχουν καρφωθεί βαθιά στη σάρκα των διαδηλωτών.

Οι γιατροί, μιλώντας στον Guardian, δεν δίστασαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για το είδος των τραυμάτων που φέρουν οι γυναίκες, τονίζοντας ότι αφενός είναι επικίνδυνα, αφετέρου ότι σχετίζονται με την προσπάθεια των Αρχών να καταστρέψουν την ομορφιά και τη θηλυκότητά τους.

Πρώτη εκτέλεση διά απαγχονισμού διαδηλωτή στο Ιράν 

Σήμερα, Πέμπτη (08/12) οι αρχές στο Ιράν εκτέλεσαν διά απαγχονισμού έναν διαδηλωτή, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που συγκλονίζουν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες τη χώρα, σύμφωνα με τα πρακτορεία Tasnim και Mizan Online.

«Ο Μοχσέν Σεκαρί, ένας ταραξίας ο οποίος στις 25 Σεπτεμβρίου έκλεισε τη λεωφόρο Σατάρ Χαν και μαχαίρωσε ένα μέλος της Μπασίτζ, εκτελέστηκε σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη», ανέφερε το Mizan Online.

Συνολικά 11 άνθρωποι κινδυνεύουν να καταδικαστούν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, η αρχική απόφαση εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου από το «επαναστατικό δικαστήριο» της Τεχεράνης και η έφεση εκδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 20 Νοεμβρίου.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την εκτέλεση Σεκαρί, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι καθημερινά θα εκτελούνται διαδηλωτές που διεκδικούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Καταγγέλλουν, δε, ότι ο Σεκαρί δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο.

Οι δικαστικές αρχές διευκρίνισαν ότι ο Σεκαρί κρίθηκε ένοχος επειδή χρησιμοποίησε «το όπλο του με σκοπό να σκοτώσει, να προκαλέσει τον τρόμο και να διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας».

«Σκοπίμως τραυμάτισε έναν Μπασίτζ με αιχμηρό όπλο την ώρα που εκπλήρωνε το καθήκον του και έκλεισε την οδό Σατάρ Χαν στην Τεχεράνη», πρόσθεσε το Mizan Online.

Στο Ιράν έχει ξεσπάσει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μάχσα Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, ανάμεσά τους δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης. Χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξήραν τη Δευτέρα το δικαστικό σύστημα για τη σκληρή του στάση έναντι των διαδηλωτών και το ενθάρρυναν να εκδίδει γρήγορα και αυστηρές αποφάσεις για όσους κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της ασφάλειας του έθνους και του Ισλάμ».

Ο Μασούντ Σεταγιεσί, εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών, δήλωσε την Τρίτη ότι πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον φόνο ενός μέλους της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, του Ρουχολάχ Ατζαμιάν, τον Νοέμβριο.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει ότι οι ιρανικές αρχές έχουν ζητήσει να επιβληθεί η θανατική ποινή για τουλάχιστον 21 ανθρώπους, κάνοντας λόγο για «δίκες παρωδία που έχουν στόχο να εκφοβίσουν όσους συμμετέχουν στη λαϊκή εξέγερση που συγκλονίζει το Ιράν».

«Οι ιρανικές αρχές πρέπει αμέσως να ακυρώσουν όλες τις θανατικές ποινές, να αποφύγουν να επιδιώκουν την επιβολή της θανατικής ποινής και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον όσων συνελήφθησαν σε σχέση με την ειρηνική συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις», κατέληξε η μη κυβερνητική οργάνωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ