Κοσμος

Γυναίκα γέννησε έξω από μαιευτήριο στην Κίνα γιατί δεν πρόλαβε να πάρει τεστ Covid

Κόσμος την βοήθησε στον δρόμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα γεννησε έξω από μαιευτήριο στην Κίνα γιατί δεν πρόλαβε να πάρει τεστ Covid
ΑΡΧΕΙΟ © EPA/WU HAO

Κορωνοϊός - Κίνα: Γυναίκα γέννησε όρθια γιατί δεν πρόλαβε να κάνει τεστ για να μπει στο μαιευτήριο

Το αυστηρό πλαίσιο κανόνουν που εφαρμόζει η Κίνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποτυπώνεται από μία είδηση που κάνει το γύρο του διαδικτύου, σύμφωνα με την οποία μία έγκυος γυναίκα δεν πρόλαβε να κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό και έτσι γεννήσει όρθια στο πεζοδρόμιο έξω από το μαιευτήριο.

Το τεστ ήταν απαραίτητο για να της επιτραπεί η είσοδος.

Στο βίντεο φαίνεται η γυναίκα να φέρνει το μωράκι της στον κόσμο όρθια στο πεζοδρόμιο, ενώ γύρω της έχει συγκεντρωθεί κόσμος που την βοηθά να γεννήσει.

Το βίντεο προστίθεται σε μια σειρά από εικόνες που οδηγούν τους Κινέζους πολίτες στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τη στέρηση της ελευθερίας που υφίστανται στο όνομα της δημόσιας υγείας.

Κορωνοϊός - Η κατάσταση στην Κίνα

Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στους ηλικιωμένους, παρότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μι Φενγκ, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να «ανταποκριθούν και να επιλύσουν τα εύλογα αιτήματα των μαζών» εγκαίρως.

Αντίθετα, υπέρ των μέτρων προστασίας του κορωνοϊού τάχθηκε χθες και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, με τον εκπρόσωπό του, Ζάο Λιτζιάν, να επισημαίνει σε μια έκτακτη ενημέρωση πως «η Κίνα είναι μια χώρα υπό το κράτος δικαίου, οι Κινέζοι πολίτες απολαμβάνουν διάφορα νόμιμα δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται πλήρως από το νόμο».

«Ταυτόχρονα, οποιαδήποτε δικαιώματα και ελευθερίες θα πρέπει να ασκούνται στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε.

Το ενδεχόμενο μερικής χαλάρωσης των μέτρων μπροστά στην ισχυρή κοινωνική πίεση χαιρέτισαν χθες και οι αγορές, ενώ στα αιτήματα της νεολαίας, που πρωτοστατεί στις αντιδράσεις, εντάσσεται και ο περιορισμός της λογοκρισίας. Ήδη, οι εικόνες νέων της Κίνας να κρατούν λευκά χαρτιά ως αντίδραση στην εκτεταμένη λογοκρισία κυρίως στο διαδίκτυο, όπου εκατοντάδες αναρτήσεις, βίντεο και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαφανίστηκαν μονομιάς, διευρύνει τα πεδία αμφισβήτησης της κινεζικής ηγεσίας.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν στις αρχές της εβδομάδας τις κινεζικές αρχές να εγγυηθούν το «δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά», θέση που συμμερίστηκε και ο Τζον Κίρμπι, ο συντονιστής επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ