- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τα ουκρανικά σιτηρά θα εξάγονται από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για άλλες 120 ημέρες
Αποφασίστηκε νέα παράταση στη συμφωνία για την επισιτιστική κρίση
Κανονικά οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας - Παράταση της συμφωνίας για άλλες 120 ημέρες - Ικανοποίηση στον ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει τη συμφωνία όλων των πλευρών να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία όλων των πλευρών να συνεχίσουν την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να διευκολύνουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα για τις εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία» ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.
Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι ο ΟΗΕ είναι «απολύτως δεσμευμένος στην άρση των εμποδίων που παραμένουν για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία», ένα μέρος της συμφωνίας το οποίο η Ρωσία θεωρεί κρίσιμο.
Εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών για άλλες 120 ημέρες
Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανακοίνωσε την παράταση κατά 120 ημέρες της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.
«Αυτή η απόφαση ελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Ο ΟΗΕ και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της πρωτοβουλίας» επεσήμανε ο Κουμπράκοφ στο Twitter, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για ένα βήμα «σημαντικό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».
Από την πλευρά της η Τουρκία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας «με τους ίδιους όρους» που ισχύουν από τον Ιούλιο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, όλες οι πλευρές δέχθηκαν να «παρεμείνει σε ισχύ η συμφωνία για 120 ημέρες, στη διάρκεια των μηνών του χειμώνα» και πρόσθεσαν ότι στη συνέχεια μπορούν να γίνουν «νέες διευθετήσεις».
Πόσα ουκρανικά σιτηρά έχουν φύγει από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας
Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο και είχε βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Η συμφωνία αυτή, που θα εξέπνεε αύριο, Παρασκευή (18/11), επέτρεψε να εξαχθούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια τόνοι από τα ουκρανικά λιμάνια σε διάστημα 4 μηνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις
Το κοινό νήμα είναι ότι κάθε γενιά βρίσκει τον δικό της λόγο να κατέβει στον δρόμο
Διεθνής κατακραυγή για τη θανατική ποινή-εξπρές
Έχει ακυρώσει όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους «μέχρι να σταματήσει η παράλογη δολοφονία διαδηλωτών»
Η ανθεκτικότητα του στηρίζεται σε ένα πολυεπίπεδο πλέγμα ασφαλείας
Οι δασμοί, τα εμπορικά εμπόδια και τα «ευαίσθητα» αγροτικά προϊόντα
Κεντρικό ζήτημα στη σύγκρουση είναι η ανεξαρτησία της
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μετά από μήνες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας
Η συσκευή ρωσικής τεχνολογίας εκπέμπει παλμικά ραδιοκύματα, προκαλώντας από πονοκεφάλους μέχρι λιποθυμία
Χωρίς στοιχεία η ανάκριση για τη συντριβή λιβυκού αεροσκάφους στην Άγκυρα, έφυγε από την Τουρκία
Εντυπωσιακή η άνοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Το σχέδιο του γιου του Σάχη για ανατροπή Χαμενεΐ, λαϊκή εξέγερση και μετάβαση σε κοσμική δημοκρατία
Για συμμετοχή στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις
Ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός όμιλος αμφισβητεί τη δικαιοδοσία δικαστηρίου της Φλόριντα
Θανάσιμα τραυματισμένος από μαχαίρι ο παγκόσμιος πρωταθλητής ΜΜΑ Μοχάμανταλι Σαντουλόγιεφ
Η περιπέτεια μιας νεαρής γυναίκας ευαισθητοποιεί για τη χρήση των φακών επαφής
Τι ισχυρίστηκε η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών
Οι πτήσεις εκτράπηκαν προς άλλα αεροδρόμια
Η σημερινή διαδήλωση έχει οργανωθεί από το FNSEA, ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα της Γαλλίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.