Κοσμος

Φοράει hoodie, έχει τατουάζ, πέρασε εγκεφαλικό και κατάφερε να κερδίσει τον εκλεκτό των Τραμπ και Ερντογάν

Ο αντισυμβατικός Τζον Φέτερμαν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φέτερμαν: Ο Δημοκρατικός που άρπαξε τη νίκη μέσα από τα χέρια του εκλεκτού του Τραμπ (και του Ερντογάν) Μεχμέτ Οζ
O Tζον Φέτερμαν © ΕPA

 ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν που κέρδισε τον Τούρκο φίλο του Ερντογάν «Dr. Oz» στην Πενσυλβάνια

Ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε την κρίσιμη κούρσα της Πενσυλβάνια για τη Γερουσία των ΗΠΑ, ανατρέποντας μια έδρα που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς αναρρώνει από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας και δίνοντας στους Δημοκρατικούς την ελπίδα ότι μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. 

Ο Φέτερμαν, αναπληρωτής κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, νίκησε τον Δρ Μεχμέτ Οζ, το καρδιοχειρουργό που έγινε διάσημος στην τηλεόραση στην πολιτεία που δίνει μάχη για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Φέτερμαν απέδωσε τα εύσημα στη στρατηγική της εκστρατείας του «κάθε κομητεία, κάθε ψήφος», με την οποία ο υποψήφιος με τα τατουάζ και την κουκούλα τύπου hoodie που δεν αποχωρίζεται προσπάθησε να επαναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα στις κυρίως λευκές περιοχές της εργατικής τάξης. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι έχει μόνο ένα κοστούμι, το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να φορέσει καθώς με την εκλογή του στη Γερουσία της Πενσιλβάνια, υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας.

«Τους μπλοκάραμε. Κρατήσαμε τη γραμμή. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα μετατρέπαμε αυτές τις κόκκινες κομητείες σε μπλε, αλλά κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και κάναμε αυτή τη συζήτηση σε όλες αυτές τις κομητείες», είπε ο Φέτερμαν. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Φέτερμαν έσπευσε να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του για την τιμή που του έκαναν. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της ομιλίας του, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στην σύζυγό του, χάρη στην οποία , όπως είπε, είναι ακόμα ζωντανός. Πρόσφατα, ο Φέτερμαν είχε μία σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, κατάφερε όμως να βγει νικητής.

Η νίκη του δεν ήταν «περίπατος». Σχεδόν σε όλη την προεκλογική περίοδο ο αντίπαλός του Μεχμέτ Οζ προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο δημοκρατικός υποψήφιος για κάποιο διάστημα διέκοψε την καμπάνια του μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη.

Εξ αρχής ο δυνάμει Γερουσιαστής ορκιστεί να είναι η "51η ψήφος" των Δημοκρατικών για την ψήφιση θεμελιώδους νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων στην άμβλωση, την υγειονομική περίθαλψη, τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, καθώς και για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Φέτερμαν παρομοίασε το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον Μάιο με το «να τον ρίχνουν κάτω» και το υιοθέτησε ως προεκλογική αποστολή. Πράγματι κατάφερε να ανταπεξέλθει παρά το θεωρούμενο «καταστροφικό» ντιμπέιτ προ ημέρων με τον Οζ όπου δυσκολευόταν να ολοκληρώσει προτάσεις, μπέρδευε λέξεις και τροφοδοτούσε την ανησυχία στο εσωτερικό του κόμματός του ότι θα έχανε.  Ο Oζ εστίασε στις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου και πίεσε τον Φέτερμαν να δημοσιεύσει τα ιατρικά του αρχεία, κάτι ο απερχόμενος αναπλήρωτης κυβερνήτης.

Ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν

Ο Φέτερμαν είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας το 1969 στο νοσοκομείο «Reading» της Πενσιλβάνια. Τότε οι γονείς του, Καρλ και Σούζαν Φέτερμαν, ήταν μόλις 19 ετών. Ο Φέτερμαν μεγάλωσε σε ένα εύπορο προάστιο του Γιορκ και οι γονείς του ήταν συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι. Όπως έχει δηλώσει, «υπνοβατούσε» σε νεαρή ηλικία, στο κολέγιο του άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο και μετά τις σπουδές του, αποφάσισε να αναλάβει την ασφαλιστική επιχείρηση του πατέρα του.

Ενώ σπούδαζε στο UConn, ο καλύτερος φίλος του πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη ζωή και την καριέρα του. Μετά τον θάνατο του φίλου του, ο Φέτερμαν εντάχθηκε στην οργάνωση «Big Brothers Big Sisters της Αμερικής», αναλαμβάνοντας την ανατροφή ενός οκτάχρονου αγοριού στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, ο πατέρας του οποίου είχε πεθάνει από AIDS και η μητέρα του θα έσβηνε λίγους μήνες αργότερα από την ίδια ασθένεια.

Το Μπράντοκ, μια πρώην βιομηχανική πόλη, γνωστή ως η τοποθεσία του πρώτου χαλυβουργείου του Andrew Carnegie, επλήγη σκληρά από την παρακμή της βιομηχανίας χάλυβα στις ΗΠΑ. Η πόλη είχε χάσει το 90% του πληθυσμού της από την ακμή της τη δεκαετία του 1920, και ανακηρύχθηκε ένας δήμος υπό οικονομική κατάρρευση το 1988. Δεν είχε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικο ή ΑΤΜ.

Ο Φέτερμαν αποφάσισε να αναλάβει δήμαρχος του Μπράντοκ καθώς αυτό που του τράβηξε το ενδιαφέρον, όπως είχε πει, ήταν η «άσχημη ομορφιά του». Λίγους μήνες αργότερα, ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον «Braddock Reduxk».

Τα τατουάζ που κοσμούν τα χέρια του σχετίζονται με την κοινότητα του Μπράντοκ. Στο αριστερό του χέρι έχει «χτυπήσει» ένα τατουάζ με τους αριθμούς 15104. Είναι ο ταχυδρομικός κώδικας του Μπάντοκ και στο δεξί του χέρι, οι ημερομηνίες εννέα δολοφονιών που συγκλόνισαν την πόλη ενώ ο ίδιος ήταν δήμαρχος.

Υποστηρικτής του Πατριαρχείου και των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ

Προ ημερών ο Τζον Φέτερμαν εξέδωσε ανακοίνωση ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη και όλα τα θέματα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Πρόκειται για μια αμερικανική αξία αλλά και μια κοινή αξία την οποία μοιράζομαι με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαιτέρως είναι η Τουρκία, η οποία, όπως έχουν αποφανθεί διακομματικά στην Ουάσιγκτον, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του πνευματικού ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και περισσότερων από 300 εκατομμύριων Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Ειδικότερα, ο Τζον Φέτερμαν δεσμεύεται ότι ως γερουσιαστής θα υποστηρίξει τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνορθόδοξης κοινότητας για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. 

Παράλληλα ο νέος Γερουσιαστής είναι ένθερμος υποστηρικτής των σχέσεων Ισραήλ-Ηνωμένων Πολιτειών και στο παρελθόν είχε δεσμευτεί ότι, εάν εκλεγεί Γερουσιαστής στις ΗΠΑ, θα βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
 Έχει επισημάνει ότι η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ «είναι μια ιδιαίτερη σχέση που πρέπει να διαφυλαχθεί, να προστατευτεί, να υποστηρίζεται και να καλλιεργείται μέσω της νομοθεσίας και όλων των διαθέσιμων διπλωματικών προσπαθειών στην περιοχή».

Υποστηρίζει την εξωτερική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του «Iron Dome». Μάλιστα είχε επικρίνει τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου που ψήφισαν κατά της χρηματοδότησης του «Iron Dome», αποκαλώντας τους «περιθωριακούς» και «ακραίους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ