- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζελένσκι: «Απομονωμένη και κοντά στην ήττα η Ρωσία»
Δημοκρατικοί πολιτικοί απευθύνουν έκκληση στον Μπάιντεν για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Πόλεμος στην Ουκρανία - Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η αίσθηση της ήττας γίνεται ισχυρότερη στη Ρωσία»
Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του, αναφερόμενος στη συμπλήρωση οκτώ μηνών από το ξέσπασμα του πολέμου, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκρινε πως η Ρωσία αποτυγχάνει ως προς τους στόχους που είχε θέσει όταν εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους, «τσακίζει τον λεγόμενο δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο».
«Η αίσθηση της ήττας στη Ρωσία γίνεται ισχυρότερη», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ενώ η χώρα αυτή ήταν άλλοτε σημαντικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, σήμερα είναι ολοένα πιο «απομονωμένη» διπλωματικά.
Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο στρατός του ανακαταλαμβάνει εδάφη καθημερινά.
Ολόκληρη η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, θα «απελευθερωθεί», επανέλαβε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Ουκρανούς πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι «ο πιο σκληρός στην ιστορία μας» εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.
Ουκρανία: Δημοκρατικοί πολιτικοί απευθύνουν έκκληση στον Μπάιντεν για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Την ίδια ώρα, οι κοινοβουλευτικοί της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν χθες Δευτέρα από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκταμιεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στη χώρα αυτή ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία με σκοπό να επιτευχθεί τερματισμός της ένοπλης σύρραξης το ταχύτερο.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοια έκκληση από στελέχη του κόμματος του προέδρου των ΗΠΑ.
«Σας καλούμε να συνοδεύσετε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία με ενεργή διπλωματική ώθηση και να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να επιδιωχθεί ρεαλιστικό πλαίσιο για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός», αναφέρουν οι κοινοβουλευτικοί στην επιστολή αυτή, που καταδικάζουν την «σκανδαλώδη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας και τονίζουν πως πως η όποια λύση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κίεβο.
«Όμως, ως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεύθυνα για τον τρόπο που δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των αμερικανών φορολογουμένων για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε αυτή τη σύρραξη, πιστεύουμε ότι η ανάμιξη αυτού του είδους σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης την ευθύνη για τις ΗΠΑ να εξερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες οδούς» για να τερματιστεί, προστίθεται στο κείμενο.
Ανάμεσα στα στελέχη των Δημοκρατικών που υπογράφουν την επιστολή είναι οι βουλεύτριες Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, η Ιλχάν Όμαρ και η Πραμίλα Τζάιαπαλ, μορφές της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών.
Καλούν τον κ. Μπάιντεν να κάνει «σθεναρές διπλωματικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων και κατάπαυση του πυρός», να αρχίσει «απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία» και να «εξερευνήσει προοπτικές για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ασφαλείας που θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη».
Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, επισήμανε πως «κανένας δεν θέλει να δει αυτόν τον πόλεμο να τερματίζεται περισσότερο από τους ουκρανούς ομολόγους μας».
Όμως «δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό (...) διότι δεν έχουμε καμία ένδειξη από πλευράς Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες και διάλογο», πρόσθεσε.
«Προμηθεύουμε τους ουκρανούς εταίρους μας με ό,τι χρειάζονται στο πεδίο της μάχης ώστε, όταν κάνει την εμφάνισή του το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να βρίσκονται στην ισχυρότερη δυνατή θέση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, από την πλευρά της δήλωσε πως η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει «πολύ σαφής: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, η Ουάσινγκτον έχει διαθέσει στρατιωτική βοήθεια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, με την έγκριση και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, αν και η δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων πρόβαλε ενστάσεις.
Όμως ο Κέβιν Μακάρθι, ο Ρεπουμπλικάνος που προαλείφεται για να διαδεχθεί τη Νάνσι Πελόσι στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων εάν, όπως προοιωνίζονται δημοσκοπήσεις, το κόμμα του κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο σώμα του Κογκρέσου σε δύο εβδομάδες, διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως «εν μέσω ύφεσης δεν μπορούμε να υπογράψουμε λευκή επιταγή για την Ουκρανία. Δεν είναι δυνατόν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν απαντά στη γαλλική πρόταση για αποστολή προστασίας στο Ορμούζ
Τηλεδιάσκεψη με 13 ηγέτες για ενεργειακή ασφάλεια, αποτροπή κλιμάκωσης και στήριξη στον Λίβανο
Συνολικά πλέον εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα
Ο ρόλος του στο παρασκήνιο της εξουσίας και η άνοδος μετά τη δολοφονία του πατέρα του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.