- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Ο Σαλμάν Ρουσντί έχασε την όραση του από το ένα μάτι και τη χρήση του ενός χεριού» λέει ο ατζέντης του
Μετά την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε
Σαλμάν Ρούσντι: Τα νεότερα για την υγεία του
Ο Σαλμάν Ρούσντι έχασε την όρασή του στο ένα μάτι και τη χρήση του ενός χεριού μετά την επίθεση που υπέστη ενώ ετοιμαζόταν να δώσει μια διάλεξη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πριν από δύο μήνες, επιβεβαίωσε ο ατζέντης του.
Ο 75χρονος συγγραφέας, που δέχθηκε απειλές θανάτου από το Ιράν τη δεκαετία του 1980 μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματός του «Οι Σατανικοί Στίχοι», μαχαιρώθηκε στο λαιμό και τον κορμό καθώς ανέβηκε στη σκηνή για να δώσει μια ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία στο Ίδρυμα Chautauqua την 12η Αυγούστου.
Σε συνέντευξη στην ισπανική El País, ο Άντριου Γουάιλι έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του συγγραφέα. «Οι πληγές του ήταν βαθιές, αλλά επίσης έχασε την όραση του ενός ματιού», είπε. «Είχε τρία σοβαρά τραύματα στον λαιμό του. Το ένα χέρι είναι ανίκανο γιατί του κόπηκαν τα νεύρα. Και έχει περίπου 15 ακόμη πληγές στο στήθος και τον κορμό του. Άρα, ήταν μια βάναυση επίθεση».
«Νομίζω ότι ο εθνικισμός αυξάνεται, ένα είδος φονταμενταλιστικής δεξιάς αυξάνεται… Από την Ιταλία στην… Ευρώπη, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ, όπου… η μισή χώρα φαίνεται να πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν έκλεψε τις εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και θαυμάζουν αυτόν τον άνθρωπο που όχι μόνο είναι εντελώς ανίκανος και ψεύτης και απατεώνας, αλλά απλώς μια φάρσα. Είναι γελοίο» σχολίασε.
Ο 24χρονος Αμερικανός με λιβανέζικη καταγωγή Χάντι Ματάρ, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση στον Ρουσντί, είχε δηλώσει αθώος ενώπιον δικαστηρίου μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Χαρακτηριστικά μετά την επίθεση ηυπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη το δράστη: «Μπράβο σ’ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρουσντί. Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι».
Ο Σαλμάν Ρουσντί, γεννημένος το 1947 στην Ινδία από μουσουλμάνους γονείς, έζησε στη Νέα Υόρκη επί 20 χρόνια και απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα το 2016.
Παρά τις απειλές εναντίον του, εμφανιζόταν όλο και πιο συχνά δημοσίως, χωρίς εμφανή προστασία, ενώ συνέχισε να υπερασπίζεται τη σάτιρα και την ασέβεια στα βιβλία του. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό περιοδικό Stern λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε, εμφανιζόταν αισιόδοξος και είχε δηλώσει: «Από τότε που ήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχω πια προβλήματα… Η ζωή μου επέστρεψε σε φυσιολογικούς ρυθμούς».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.